Eveniment
Mircea Cărtărescu NU a fost admis ca membru corespondent în Academia Română. Cel mai cunoscut scriitor român a căzut la vot
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2014/08/IMG_9365.jpg)
Mircea Cărtărescu NU a fost admis ca membru corespondent în Academia Română: i-a lipsit un vot în cadrul procedurii de admitere care s-a desfășurat, miercuri, în Adunarea Generală a forului.
Membrii corespondenți ai Academiei Române sunt, teoretic, aleși dintre personalitățile cu activitate de creație de mare valoare, apreciată după impactul asupra dezvoltării științei, culturii, vieții sociale și economice a societății.
Mircea Cărtărescu este scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională, dar acest lucru nu pare a fi suficient.
Mai mult, de numele lui s-a vorbit și în contextul premiului Nobel, fiind considerat singurul scriitor român cu șanse să îl obțină în prezent.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Edupedu.ro a vorbit cu șefa secției de Filologie a Academiei, prof. univ. dr. Rodica Zafiu, care a spus că Mircea Cărtărescu obținuse, în urmă cu aproximativ o lună, 9 din 9 voturi în cadrul acestei secții, pentru o nominalizare ca membru corespondent, în cadrul procedurilor de desemnare a noilor membri.
„Din păcate, a căzut la votul Adunării generale, astăzi, la distanță de un vot. Trebuia să ia 74 de voturi ca să aibă două treimi din numărul votanților și a obținut numai 73. Este o mare părere de rău pentru noi, pentru că a fost susținut cu multă căldură de secție, dar…” a spus Zafiu.
Cine este Mircea Cărterescu
Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani români, cunoscut pentru stilul său complex, oniric și profund metaforic. S-a născut pe 1 iunie 1956 la București și este poet, prozator, eseist și profesor universitar.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/02/artinstall4.gif)
Cărțile sale cele mai cunoscute includ:
- „Nostalgia” (1993) – o colecție de proze fantastice
- „Orbitor” (1996-2007) – o trilogie monumentală formată din Aripa stângă, Corpul și Aripa dreaptă
- „Solenoid” (2015) – considerat de mulți capodopera sa
- „Melancolia” (2019) – un volum de proză scurtă introspectivă
- „Theodoros” (2023) – un roman amplu cu elemente istorice și fantastice
Stilul lui Cărtărescu combină realismul magic, suprarealismul și literatura de factură autobiografică. A primit numeroase premii internaționale și este adesea menționat ca posibil laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)