Eveniment
Mircea Hava: Regionalizarea României nu se face după cum decide Ioan Oltean în Bistriţa
Declaraţiile făcute de secretarul general PDL Ioan Oltean, privind stabilirea formulei lansate de preşedinţie, de reorganizare administrativă a României în opt regiuni şi stabilirea capitalelor acestora, sunt, în opinia lui Mircea Hava – preşedinte PDL Alba şi vicepreşedinte PDL la nivel naţional, afirmaţii politice nefondate şi fără de susţinere din partea colegilor de partid din teritoriu şi a coaliţiei de guvernare UDMR.
„Ioan Oltean a declarat chestiunea asta acasă la dânsul, la Bistriţa. Uitaţi-vă şi la declaraţiile coaliţiei. UDMR nu este de acord cu aşa ceva şi nu o să stricăm o coaliţie pentru Ioan Oltean”, a spus Mircea Hava.
„Eu nu voi vota niciodată realizarea unei regiuni în care să nu existe judeţe”
Întrebat de unde a avut Ioan Oltean atâta siguranţă când a făcut declaraţiile despre regionalizarea României, Mircea Hava a spus că este prea nervos pe el ca să-l sune şi să-l întrebe.
„Trebuie să-l întrebăm pe el, eu sunt prea nervos să-l sun. Deci, deocamdată se discută acest subiect. Chestiunile alea aruncate cu modelele din Polonia şi de nu ştiu unde, peste tot există regiuni şi în general s-a mers în lumea asta mare pe regiuni, dar peste tot există judeţe şi aceste aspecte mai trebuie să fie discutate şi de noi.
Vă spun sigur, eu nu voi vota niciodată realizarea unei regiuni în care să nu existe judeţe. Eu ştiu prea bine, am vârsta şi ştiu şi de la oameni mai în vârstă, care au fost aici ce a însemnat pentru Alba Iulia perioada în care am făcut parte din regiunea Hunedoara. Nimic bun. Dezvoltarea judeţului Alba a însemnat în primul rând <judeţul>. Eu nu contest că este nevoie de regiuni, asta se întâmplă şi la alte ţări”, a spus preşedintele PDL Alba.
Coaliţia trebuie să-şi dea acceptul
Despre posibilitatea ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru regionalizarea României, Mircea Hava a spus că pentru asta are nevoie de votul politic al coaliţiei în primul rând, iar, în al doilea rând, după asumare urmează votul politic în Parlament.
„Şi atunci să vedem cum se va vota, pentru că la o decizie de asta luată de azi pe mâine nu se votează. Este o problemă care trebuie discutată, văzută, făcută. Nu se fac opt regiuni pocnind din degete de la Bistriţa sau de la Giurgiu sau de la Alba Iulia sau de unde vreţi dumneavoastră; mi se pare o chestiune, nu ştiu cum să spun, chiar când nu ai ce vorbi. Indiferent că el (Ioan Oltean – n.r.) ar fi vorbit cu cineva, că eu nu am fost la Bucureşti, o fi vorbit pe nu ştiu unde, eu spun clar că n-are nici un dintre ei dreptul să-mi spună mie ce să fac şi ce să vorbesc, nici unul, şi atâta timp cât nu au dreptul eu pot să spun ceea ce gândesc şi gândesc bine. Deci, nu este normală chestiunea asta. Da, trebuie regiuni, însă trebuie discutate judeţele. Din două judeţe se face o regiune? Din trei? Din patru, din cinci?”, a precizat Mircea Hava.
Covasna şi Harghita nu sunt dorite în regiunea Centru
În opinia politicianului mai trebuie discutat aspectul în care se vor forma regiunile, pentru că, dacă se va alege varianta lansată de preşedinţie şi implicit de Guvern, regiunea noastră va pleca la drum automat cu un handicap, deoarece, deja se ştie, judeţele Covasna şi Harghita sunt cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic, zone care ne vor trage în jos.
„Dacă ar fi o discuţie, spre exemplu, despre cum să legăm judeţele, pentru noi ar fi mai avantajos Clujul. Este mult mai aproape”, a mai spus Hava.
Mircea Hava se pregăteşte să intre în competiţie cu oraşele reşedinţe de judeţ în cursa pentru capitala regională
Deşi admite că Alba Iulia este un oraş mic privind numărul de locuitori, în principal, totuşi, Mircea Hava este determinat să pregătească documentaţia prin care să scoată în evidenţă atuurile pe care oraşul nostru le are astfel încât să poată să fie lansat într-o eventuală competiţie în cursa pentru stabilirea capitalei de regiune.
„Mă gândesc săptămâna viitoare să lansez o invitaţie la toate partidele politice, o să am şi un material pregătit, lucrăm la el de mai mut timp, vrem să ne demonstrăm atuurile, faţă de cei din jur, dar aici toţi trebuie să punem oasele la treabă. Bineînţeles, cine va dori va pune şi cine nu, nu. Până la urmă, instituţiile regionale pe care le avem aici în judeţ ne dau nouă greutate”, a mai spus acesta.
Este vorba despre ADR Centru, fostul Sapard, Curtea de Apel, Universitatea.
Preşedintele PDL Alba speră ca decizia pentru stabilirea capitalelor de regiune să nu se facă pe chestiuni politice, în caz contrar rămâne „fără cuvinte”.
Palamentarii de Alba spun că subiectul regionalizării este la stadiul de discuţie
Vineri dimineaţa, în jurul orei 11.30, parlamentarii de Alba susţineau într-o conferinţă de presă că subiectul reorganizării administrative adus în discuţie de preşedintele României se află în dezbatere publică. Aceştia dădeau asigurări că regionalizarea este deocamdată un subiect nevalidat, neavând nici suportul popular şi că nu se vor lua decizii fără a se trece prin toate etapele legale de consultare.
Senatorului PDL Alexandru Pereş i s-a părut, vineri dimineaţa, total prematur să discute despre cum vor reuşi politicienii din judeţul nostru să aducă la Alba Iulia capitala de regiune. Acesta considera total nepotrivită asocierea dintre supărarea premierului Emil Boc pe PDL Alba, fapt ce a dus la slăbirea influenţei politice a pedeliştilor noştri în faţa conducerii centrale, precizând că nu Emil Boc este cel care va decide regionalizarea României şi că trebuie să privim celelalte aspecte şi criterii după care se va lua decizia alegerii capitalelor, adică pe cele economice, culturale, sociale şi administrative.
Alexandru Pereş a recunoscut că probabil premierul Emil Boc este puţin supărat pe senatori, deoarece nu prea i-a mai căutat de la alegerile interne încoace, motiv pentru care senatorii nu au avut ocazia să stea de vorbă cu el pe tema regionalizării României.
Nici deputaţii nu se laudă că ar fi avut discuţii concrete pe acest subiect cu premierul. Deputatul Clement Negruţ a declarat că a avut o discuţie cu Emil Boc, însă nu l-a lămurit de niciun fel, drept pentru care a anunţat public că nu susţine niciun fel de proiect de reorganizare administrativă, nu înainte de a fi consultaţi aşa cum trebuie, şi parlamentarii, şi populaţia.
De altfel, s-a arătat nemulţumit de modul în care a fost aruncat subiectul regionalizării pe scena politică.
“O consider o temă aruncată pripit pe scena politică şi din punct de vedere al subiectelor de dezbatere publică, fără ca măcar noi, parlamentarii, să avem vreo informaţie despre acest lucru. De dimineaţă am primit şi eu pe mail câteva informaţii, dar mai mult legate de ce se întâmplă în câteva state cu regionalizarea”, a precizat Negruţ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
HH
vineri, 10.06.2011 at 21:54
ISI PREZINTA TOVARASII PORTOCALII DEMISILE DACA SE INTAMPLA MIZERIA CU ” REGIONALIZAREA ” ??!