Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mircea Hava: „Singura șansă pe care Alba Iulia o are la titlul de Capitală Culturală Europeană este o candidatură în parteneriat cu Clujul”


Publicat

Pentru prima dată, Primăria Alba Iulia este dispusă să vină la masa discuțiilor și să ofere o șansă proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020”. Mircea Hava nu se teme să spună cu voce tare că, din păcate, în contextul actual, Alba Iulia nu are nici o șansă să obțină singură acest titlu, așa că încurajează o candidatură în parteneriat cu Clujul. Atingerea acestui deziderat, chiar și cot la cot cu autoritățile clujene ar reprezenta un atu important pentru orașul nostru, în procesul de regionalizare și stabilire a unei capitale de regiune.

Primarul Mircea Hava a declarat că au fost purtate deja discuții cu promotorii proiectului „Cluj – Capitală Culturală Europeană” și susține că, în perioada următoare, îi va convoca la o nouă întâlnire. Acesta susține că, în prezent, singura șansă pe care Alba Iulia o are este să se alăture demersurilor autorităților clujene, deoarece obținerea titlului de „capitală culturală”, fie și în parteneriat, ar însemna beneficii majore pentru municipiu.

Primarul a promis consilierilor locali că le va prezenta în curând primele concluzii ale discuțiilor purtate cu reprezentanţii din Cluj și că împreună vor stabilii care sunt pașii ce trebuie urmați.

„Ca să ajungi capitală culturală înseamnă să ai în primul rând instituții culturale solide, recunoscute, noi am început abia de 2 ani și, știți bine, tot timpul a fost un scandal enorm, de ce se face ce se face. Și cu festivalul ăla mic de film, de ce se face aia, de ce nu se face altceva. În primul rând, trebuie să ne schimbăm mentalitatea asta, iar, chiar dacă singuri nu o să putem, o să putem împreună cu Clujul. Am discutat cu cei de la Cluj, urmează să facem o întâlnire serioasă în care să vedem ce putem face noi și ce pot face ei. Așa am avea o șansă foarte mare, iar, altfel, nu mi-e frică să o spun, nu avem nicio șansă”, a declarat Mircea Hava.

Inițiatorul proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020” și una dintre persoanele care nu a renunțat nici un moment să creadă în reușita acestuia, Florin Roman se arată încântat de decizia administrației locale. Vicepreședintele CJ Alba este de părere că acest titlu este esențial pentru Alba Iulia în contextul regionalizării și că un parteneriat cu Clujul ar reprezenta o ultimă șansă în atingerea acestui ambițios deziderat:

„În calitate de albaiulian şi iniţiator al proiectului Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană doresc să salut declaraţiile reprezentanţilor administraţiei publice locale, în legătură cu posibilitatea unei candidaturi comune cu municipiul Cluj Napoca. Mă bucur că în contextul regionalizării şi al încheierii campaniei electorale, factorii de decizie din administraţia publică şi judeţeană repun în discuţie un proiect important, care poate genera bunăstare pentru albaiulieni şi judeţ. 2013 este ultimul tren pentru ca proiectul Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană să prindă viaţă, iar asocierea cu Cluj Napoca nu poate însemna decât o şansă în plus.

Mai cred însă că momentul poveştilor a trecut, iar dialogul şi angajamentele instituţionale ferme sunt necesare. Este un moment prielnic pentru ca toate forţele politice locale să se coaguleze în jurul unui proiect european, din care avem doar de câştigat. Reorganizarea României ce va demara în 2014 presupune nu doar apariţia capitalelor administrative, ci şi a capitalelor culturale. Depunerea dosarului de candidatură ar reprezenta un atuu în plus pentru Alba., o nouă şansă pe care nu o putem rata, din cauza unor orgolii politice mărunte.

Am discutat acest subiect în interiorul Consiliului Judeţean Alba şi suntem dispuşi să colaborăm cu toate forţele pentru că asocierea dintre Alba Iulia şi Cluj reprezintă şi şansa de a rămâne un municipiu important pe harta reorganizării Românie” a declarat Florin Roman.

Prezent în conferință de presă, luni, city managerul Nicolaie Moldovan a explicat că este important să se îngroape securea politicului, deoarece, încă de la început, acesta și-a pus amprenta puternic pe dezvoltarea proiectului, din păcate, în sens negativ.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Ovidiu

  luni, 07.01.2013 at 17:24

  Domnule primar HAVA, de ce nu avem instituții culturale solide? Ce faceti pentru orasul Alba Iulia?

  • @Ovidiu

   luni, 07.01.2013 at 21:18

   Pentru ca cei 5% intelectuali din Alba Iulia, nu reusesc sa dea soliditate institutiilor culturale. Sper ca tu nu te referi la structura cladirii?!

 2. Opinie

  luni, 07.01.2013 at 18:21

  tot nu inteleg un lucru. REGIONALIZAREA va trece prin parlament si apoi referendum. Sunt 7 judete(care vor avea capitale regionale) care au maxim 7 milioane de locuitori, deci 30% din parlamentari. Celelalte 33 au 70% din parlamentari. Orice capitale am avea, orice judete, mini-judete, raioane, regiuni autonome, landuri, etc , daca NU SUNT OAMENI COMPETENTI tot 10% fonduri se vor atrage, in timp ce o tara unde sunt OAMENI COMPETENTI va atrage in acelasi timp 99%.

 3. susscrofa

  marți, 08.01.2013 at 23:44

  …………calitatea actului de cultura din municipiu are de suferit de pe urma incompetetilor din primarie care ar trebui sa se ocupe de acest domeniu(biroul urbanism la fel)………….in momentul in care se va face o reevaluare serioasa si se vor angaja prin concurs(fara pile si relatii) profesionisti atunci vom tinde spre normalitate si o societate sanatoasa

 4. mda

  miercuri, 09.01.2013 at 12:24

  Cultura nu se face fara cheltuiala. Personal sunt de acord cu cresterea impozitului atat timp cat banii pe care ii strange bugetul local sunt folositi in interesul oraslui, infrastructura, promovare etc. De ex. acel banner cu cele 1000 de chipuri mi s-a parut genial, in sensul ca orasul este promovat cu gust. In viitor, dupa finalizarea tuturor lucrarilor cred ca Cetatea v-a arata foarte bine si nu mai avem decat sa intretinem si sa ne promovam. Orasul are o istorie cine vine ramane uimit de cate s-au realizat, daca in fiecare weekend avem si un spectacol, sau vreo lansare ori un concert va fi un plus. La fel, sa nu uitam de cinematograf, orasul merita asa ceva, sunt convins ca daca toutul ar fi la nivelul cinematografelor mari, lumea nu ar mai emrge pana la Cj, plus ca ai mai avea cum sa-ti petreci timpul. La fel cum spunea cineva mai sus, decat sa regionalizam si sa nu atragem fonduri mai bine la nivelul actual si sa atragem. sa ne punem intrebarea daca am fi fost deja regionalizati, oare Cetatea s-ar fi putut reconditiona?
  Si inca ceva, daca oamenii l-au ales pe Hava trebuei respectata dorinta acestora, oamenii au ales in principal omul nu partidul. Cei de la USL nu au avut un candidat pe masura si uitandu-ma in partid nici nu au, ar trebui sa se impace cu ideea ca un au sanse. Daca se reuseste (in cazul regionalizarii) muratrea capitalei de regiune la Alba Iulia, atunci poate mai au o sansa, doar poate…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajații instituțiilor și ai firmelor din Cetatea Alba Iulia, turiști în orașul lor. Abonamentele de parcare nu acoperă zona 0

Publicat

soare

Noul regulament privind parcările din Alba Iulia stârnește deja nemulțumirile celor care lucrează și trăiesc în perimetrul Cetății Alba Carolina, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare. 

Acolo, administrația locală a stabilit zona zero de parcare, neacoperită de abonamentele pe care și le pot face locuitorii orașului. Astfel, dacă cineva își face abonament pentru parcarea în oraș, acesta nu este valabil și în zona Cetății, unde se aplică o nouă taxă.

Parcarea pentru o oră costă 2 lei, iar pentru o zi 17,5 lei.

Administrația locală pare a fi luat în calcul doar turiștii care vin să viziteze cetatea.

Asta în condițiile în care acolo își au sediul mai mai multe instituții publice, există mici afaceri care funcționează, dar și locuințe private.

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, spune că noul sistem de parcare le creează probleme angajaților instituției.

Acesta spune că muzeul are 83 de angajați, dintre care mulți sunt navetiști care vin la serviciu cu mașina.

”Oamenii ar fi dispuși să plătească abonament, dar abonamentul nu acoperă și această zonă.

De exemplu, eu, aș căuta un alt loc de parcare în afara Cetății și să vin pe jos, dar este foarte greu de găsit un loc cât de cât aproape.

În plus, în zona zero este mult mai scump. Pentru un turist care vine și stă 2,3 ore, este ok, dar pentru cineva care vine la serviciu și stă 8 sau 10 ore, deja este foarte scump” spune Gabriel Rustoiu.

Vezi și Sistemul de PARCARE cu PLATĂ, în vigoare la Alba Iulia. Care sunt tarifele și amenzile, cum se plătesc

Tot în Cetatea Alba Carolina își mai au sediul Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Universitatea 1 Decembrie 1918, Biblioteca Batthyaneum, Arhiepiscopia de Alba Iulia a Bisericii Romano-Catolice.

Tot în perimetrul cetății mai există afaceri, cum ar fi restaurante și cafenele, puncte de vânzare a suvenirurilor, terenuri de tenis, piscină… Și angajații acestora vor trebui să plătească o parcare de turist, în cazul în care vin la serviciu cu mașina.

Nici clienții lor nu vor fi mai fericiți, în condițiile în care, pe lângă ceea ce consumă, vor trebui să plătească în plus și parcarea.

”Vin la tenis cu copiii. Plătesc deja abonament pentru parcarea la bloc, plătesc abonament pentru parcarea în oraș, iar aici trebuie să plătesc din nou. Cred că nu s-au gândit bine când ne-au transformat în turiști la noi în oraș” a spus Cristian Radu, din Alba Iulia.

Citește și GHID pentru plata online a parcărilor publice din Alba Iulia. Care sunt pașii pe calculator sau în aplicația de smartphone

De măsură nu sunt afectați angajații Universității 1 Decembrie 1918. Rectorul Daniel Breaz spune că aceștia pot parca în curtea instituției, unde există deocamdată suficiente locuri.

Ce spune Primăria Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a transmis un punct de vedere, la solicitarea Alba24, pe care îl redăm mai jos:

”Regulamentul de parcare a fost conceput și votat, de către vechea administrație, în anul 2019. Am încurajat albaiulienii și reprezentanții instituțiilor să ne facă sugestii pentru modificarea regulamentului și am primit multe idei bune.

În viitorul apropiat, după ce adunăm suficiente sugestii pentru modificarea acestuia, noul regulament va fi trecut prin ședință de Consiliu Local.

Dorim să precizăm faptul că instituțiile au dreptul la maximum 3 locuri de parcare gratuit, dar și că majoritatea clădirilor din zona istorică au curte interioară.

Problema celor care domiciliază în zonă va fi tratată unitar, astfel încât să nu fie făcute diferențe față de locuitorii din alte zone.

Deocamdată, cei cu afaceri în zona istorică pot închiria locuri de parcare la prețul de 175 lei/lună”.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scădere semnificativă a spitalizărilor pentru persoane peste 60 de ani, în Israel, la trei săptămâni după prima doză de vaccin

Publicat

Peste un milion de persoane din Israel au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19, reprezentând mai mult de 10% din populaţia ţării cu 9,2 milioane de locuitori, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Yuli Edelstein, relatează dpa.

Un număr de aproape 2,6 milioane de persoane – mai mult de un sfert din populaţia ţării – au primit prima doză de vaccin, a anunţat ministrul Edelstein pe Twitter.

Datele preliminare din Israel demonstrează o scădere substanțială a numărului de infecții cu COVID în rândul celor mai vulnerabile persoane, cele de peste 60 de ani, care au primit deja prima doză de vaccin.

În urmă cu aproape două săptămâni, un studiu al Serviciilor de Sănătate Maccabi observa o scădere cu 60% a infectărilor în rândul pacienților săi, la trei săptămâni după administrarea primei doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, scrie Libertatea.

”Deja în ziua 23 după prima doză, adică la două zile după administrarea celei de-a doua doze, datele au arătat o scădere de 60% a spitalizărilor printre persoanele vaccinate – adică cele de peste 60 de ani. Datele au fost adunate după monitorizarea a 50.775 de pacienți și au rezultat din compararea numărului mediu săptămânal de spitalizări din acel moment cu cel existent imediat după debutul campaniei de vaccinare”, potrivit sursei citate.

Galia Rahav, șefa secției de boli infecțioase de la cel mai mare spital din Israel, Sheba Medical Center, a declarat pentru Times of Israel că datele „sunt foarte importante”, dar și că o parte din scăderea numărului de spitalizări poate fi pusă pe seama tendinței noilor vaccinați de a respecta regulile lockdown-ului, lucru care ar fi putut duce automat și la o scădere a infectărilor.

Conform site-ului „Our World in Data”, Israelul este liderul mondial ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate la 100 de locuitori, urmat de Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie.

Sâmbătă, Israelul a devenit una dintre primele ţări din lume care a început vaccinarea adolescenţilor împotriva COVID-19.

Deşi dispune de una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare, Israel încearcă încă să reducă numărul infectărilor cu coronavirus, chiar şi după aproape o lună de lockdown la nivel naţional.

Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a votat duminică suspendarea traficului aerian internaţional de pasageri, măsură luată pentru a preveni intrarea în ţară a unor persoane infectate cu variantele mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2 descoperite recent.

Măsura urmează să intre în vigoare luni la miezul nopţii şi este valabilă până la sfârşitul lunii ianuarie.

Şefa serviciilor de sănătate publică, Sharon Elrai-Price, a declarat însă luni, în timpul unei reuniuni parlamentare, că măsura ar trebui prelungită cu cel puţin o lună „pentru a permite înregistrarea de progrese în campania de vaccinare”.

surse: agerpres.ro, libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Șofer din Alba, implicat într-un accident rutier grav pe DN1, în Cluj. O persoană rănită

Publicat

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier grav petrecut pe DN1 în județul Cluj, la Gilău. O persoană a fost rănită grav.

Potrivit IPJ Cluj, un conducător auto în vârstă de 66 de ani, din comuna Florești, care se deplasa pe strada Gilău, ar fi pătruns pe DN1 E60, intrând în coliziune cu un ansamblu de vehicule condus de un bărbat de 32 de ani, din județul Alba, care circula înspre orașul Huedin.

În urma impactului, autoturismul a fost proiectat pe sensul opus de mers, intrând ulterior în coliziune cu o autoutilitară.

Urmare evenimentului rutier a rezultat rănirea bărbatului de 66 de ani, acesta fiind transportat la o unitate medicală.

La fața locului a fost nevoie de intervenție cu elicopterul SMURD

ISU Cluj a transmis că o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și elicopterul SMURD, din punctul aeromedical Jibou, au intervenit ca urmare a unui accident rutier produs în apropiere de localitatea Gilău.

Solicitarea pentru intervenția de urgență a fost înregistrată în jurul orei 15.00, iar în momentul sosirii pompierilor la fața locului pompierii au găsit un bărbat, încarcerat într-un autoturism avariat în urma accidentului, care prezenta multiple traumatisme și era în stare de inconștiență.

S-a intervenit pentru deblocarea ușii și extragerea persoanei, folosind echipamentele din dotare, astfel încât să nu fie agravate leziunile suferite de către persoana rămasă încarcerată.

Bărbatul a primit asistență medicală de urgență de la salvatorii SMURD și a fost transferat la spital.

UPDATE: Potrivit unor surse, șoferul din Alba implicat în accident este din Cugir.

surse imagini: IPJ Cluj, ISU Cluj

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Declarații ale premierului Florin Cîțu: Indicatori de performanță pentru salarizarea bugetarilor și pensii pe baza contribuției

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor și de o nouă lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Noua lege ar trebui să introducă indicatori de performanță pentru bugetari. 

De asemenea, acesta a spus că potrivit actualei legi a salarizării, președintele României ar fi trebuit să aibă salariul cel mai mare dintre toți bugetarii, lucru care nu se mai întâmplă. 

Principalele declarații ale premierului:

În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România.

Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimuine inechitățile din administrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani.

Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor.

Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării.

Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate.

La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri.

Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an.

Sursă: Digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate