Administrație
Mircea Hava: „Singura șansă pe care Alba Iulia o are la titlul de Capitală Culturală Europeană este o candidatură în parteneriat cu Clujul”
Pentru prima dată, Primăria Alba Iulia este dispusă să vină la masa discuțiilor și să ofere o șansă proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020”. Mircea Hava nu se teme să spună cu voce tare că, din păcate, în contextul actual, Alba Iulia nu are nici o șansă să obțină singură acest titlu, așa că încurajează o candidatură în parteneriat cu Clujul. Atingerea acestui deziderat, chiar și cot la cot cu autoritățile clujene ar reprezenta un atu important pentru orașul nostru, în procesul de regionalizare și stabilire a unei capitale de regiune.
Primarul Mircea Hava a declarat că au fost purtate deja discuții cu promotorii proiectului „Cluj – Capitală Culturală Europeană” și susține că, în perioada următoare, îi va convoca la o nouă întâlnire. Acesta susține că, în prezent, singura șansă pe care Alba Iulia o are este să se alăture demersurilor autorităților clujene, deoarece obținerea titlului de „capitală culturală”, fie și în parteneriat, ar însemna beneficii majore pentru municipiu.
Primarul a promis consilierilor locali că le va prezenta în curând primele concluzii ale discuțiilor purtate cu reprezentanţii din Cluj și că împreună vor stabilii care sunt pașii ce trebuie urmați.
„Ca să ajungi capitală culturală înseamnă să ai în primul rând instituții culturale solide, recunoscute, noi am început abia de 2 ani și, știți bine, tot timpul a fost un scandal enorm, de ce se face ce se face. Și cu festivalul ăla mic de film, de ce se face aia, de ce nu se face altceva. În primul rând, trebuie să ne schimbăm mentalitatea asta, iar, chiar dacă singuri nu o să putem, o să putem împreună cu Clujul. Am discutat cu cei de la Cluj, urmează să facem o întâlnire serioasă în care să vedem ce putem face noi și ce pot face ei. Așa am avea o șansă foarte mare, iar, altfel, nu mi-e frică să o spun, nu avem nicio șansă”, a declarat Mircea Hava.
Inițiatorul proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020” și una dintre persoanele care nu a renunțat nici un moment să creadă în reușita acestuia, Florin Roman se arată încântat de decizia administrației locale. Vicepreședintele CJ Alba este de părere că acest titlu este esențial pentru Alba Iulia în contextul regionalizării și că un parteneriat cu Clujul ar reprezenta o ultimă șansă în atingerea acestui ambițios deziderat:
„În calitate de albaiulian şi iniţiator al proiectului Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană doresc să salut declaraţiile reprezentanţilor administraţiei publice locale, în legătură cu posibilitatea unei candidaturi comune cu municipiul Cluj Napoca. Mă bucur că în contextul regionalizării şi al încheierii campaniei electorale, factorii de decizie din administraţia publică şi judeţeană repun în discuţie un proiect important, care poate genera bunăstare pentru albaiulieni şi judeţ. 2013 este ultimul tren pentru ca proiectul Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană să prindă viaţă, iar asocierea cu Cluj Napoca nu poate însemna decât o şansă în plus.
Mai cred însă că momentul poveştilor a trecut, iar dialogul şi angajamentele instituţionale ferme sunt necesare. Este un moment prielnic pentru ca toate forţele politice locale să se coaguleze în jurul unui proiect european, din care avem doar de câştigat. Reorganizarea României ce va demara în 2014 presupune nu doar apariţia capitalelor administrative, ci şi a capitalelor culturale. Depunerea dosarului de candidatură ar reprezenta un atuu în plus pentru Alba., o nouă şansă pe care nu o putem rata, din cauza unor orgolii politice mărunte.
Am discutat acest subiect în interiorul Consiliului Judeţean Alba şi suntem dispuşi să colaborăm cu toate forţele pentru că asocierea dintre Alba Iulia şi Cluj reprezintă şi şansa de a rămâne un municipiu important pe harta reorganizării Românie” a declarat Florin Roman.
Prezent în conferință de presă, luni, city managerul Nicolaie Moldovan a explicat că este important să se îngroape securea politicului, deoarece, încă de la început, acesta și-a pus amprenta puternic pe dezvoltarea proiectului, din păcate, în sens negativ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ovidiu
luni, 07.01.2013 at 17:24
Domnule primar HAVA, de ce nu avem instituții culturale solide? Ce faceti pentru orasul Alba Iulia?
@Ovidiu
luni, 07.01.2013 at 21:18
Pentru ca cei 5% intelectuali din Alba Iulia, nu reusesc sa dea soliditate institutiilor culturale. Sper ca tu nu te referi la structura cladirii?!
Opinie
luni, 07.01.2013 at 18:21
tot nu inteleg un lucru. REGIONALIZAREA va trece prin parlament si apoi referendum. Sunt 7 judete(care vor avea capitale regionale) care au maxim 7 milioane de locuitori, deci 30% din parlamentari. Celelalte 33 au 70% din parlamentari. Orice capitale am avea, orice judete, mini-judete, raioane, regiuni autonome, landuri, etc , daca NU SUNT OAMENI COMPETENTI tot 10% fonduri se vor atrage, in timp ce o tara unde sunt OAMENI COMPETENTI va atrage in acelasi timp 99%.
susscrofa
marți, 08.01.2013 at 23:44
…………calitatea actului de cultura din municipiu are de suferit de pe urma incompetetilor din primarie care ar trebui sa se ocupe de acest domeniu(biroul urbanism la fel)………….in momentul in care se va face o reevaluare serioasa si se vor angaja prin concurs(fara pile si relatii) profesionisti atunci vom tinde spre normalitate si o societate sanatoasa
mda
miercuri, 09.01.2013 at 12:24
Cultura nu se face fara cheltuiala. Personal sunt de acord cu cresterea impozitului atat timp cat banii pe care ii strange bugetul local sunt folositi in interesul oraslui, infrastructura, promovare etc. De ex. acel banner cu cele 1000 de chipuri mi s-a parut genial, in sensul ca orasul este promovat cu gust. In viitor, dupa finalizarea tuturor lucrarilor cred ca Cetatea v-a arata foarte bine si nu mai avem decat sa intretinem si sa ne promovam. Orasul are o istorie cine vine ramane uimit de cate s-au realizat, daca in fiecare weekend avem si un spectacol, sau vreo lansare ori un concert va fi un plus. La fel, sa nu uitam de cinematograf, orasul merita asa ceva, sunt convins ca daca toutul ar fi la nivelul cinematografelor mari, lumea nu ar mai emrge pana la Cj, plus ca ai mai avea cum sa-ti petreci timpul. La fel cum spunea cineva mai sus, decat sa regionalizam si sa nu atragem fonduri mai bine la nivelul actual si sa atragem. sa ne punem intrebarea daca am fi fost deja regionalizati, oare Cetatea s-ar fi putut reconditiona?
Si inca ceva, daca oamenii l-au ales pe Hava trebuei respectata dorinta acestora, oamenii au ales in principal omul nu partidul. Cei de la USL nu au avut un candidat pe masura si uitandu-ma in partid nici nu au, ar trebui sa se impace cu ideea ca un au sanse. Daca se reuseste (in cazul regionalizarii) muratrea capitalei de regiune la Alba Iulia, atunci poate mai au o sansa, doar poate…