Connect with us
Publicitate

Actualitate

Modificări la Codul Fiscal, de anul viitor. Trei declaraţii la Fisc suspendate temporar, scutiri de impozite şi regim special de TVA. Proiect la MFP

Publicat

finante cod fiscal Un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală pus în consultare publică de Ministerul Finanţelor prevede o serie de noutăţi pentru firme şi cetăţeni. Printre acestea, suspendarea temporară a depunerii la Fisc a unor declaraţii, reducerea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor, eliminarea obligativității de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) și scutirea de impozit a profitului reinvestit cu termen nelimitat.

Proiectul prevede suspendarea obligaţiei depunerii declarațiilor informative 392A și 392B până la 31 decembrie 2019. Aceste formulare trebuie completate și transmise Fiscului de către contribuabilii plătitori sau neplătitori de TVA cu o cifră de afaceri sub 220.000 de lei. Totodată, regula va fi valabilă și pentru declarația 393, ce trebuie depusă de către plătitorii de TVA care prestează servicii de transport internațional de persoane.

Propunerea vine “în scopul reducerii sarcinilor administrative care revin persoanelor impozabile, având în vedere că există surse alternative credibile agreate de Comisia Europeană pentru a calcula baza TVA pentru resursele proprii ale bugetului UE”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Altă modificare este reducerea plafonului capitalului social la înființare, în funcție de care se poate aplica sau nu regimul de impozitare pentru microîntreprinderi. Plafonul minim de 25.000 de euro, de la care se poate opta pentru impozitul pe profit, va fi redus la 45.000 de lei (adică aproximativ 10.000 de euro), astfel că doar entitățile cu un capital social mai mic decât suma din urmă vor trebui să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderii. Măsura va urma să fie valabilă și pentru contribuabilii deja înființați care își vor majora capitalul social cel puțin la nivelul de 45.000 de lei.

Contribuabilii care efectuează operațiuni intracomunitare nu vor mai trebui să se înscrie în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI), acesta urmând să fie eliminat din Codul fiscal. În prezent, contribuabilii care intenționează să facă asemenea operațiuni (cum ar fi, de exemplu, livrările intracomunitare de bunuri sau prestările de servicii intracomunitare) sunt obligați să solicite înscrierea în registru.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit ar urma să aibă caracter permanent. În prezent, este valabilă doar până în ultima zi a anului 2016. Scutirea se aplică pentru profitul investit, de exemplu, în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, precum și în programe informatice, ce sunt folosite în desfășurarea activității economice.

În cazul agricultorilor, Executivul va introduce un regim special de TVA, care va fi opțional. Asta înseamnă că această categorie de persoane va putea să aleagă între regimul special și regimul normal de TVA, în funcție de care este mai avantajos.

De asemenea, se prevede reintroducerea scutirii de la plata impozitului pe clădiri, terenuri şi maşini pentru soții/soțiile persoanelor cu handicap grav, accentuat și persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate. Totodată, facilitatea ar urma să se aplice și soților/soțiilor reprezentanților legali ai minorilor cu handicap.

Un alt punct pe lista autorităților este crearea cadrului legal „care să permită băncilor cu care Ministerul Finanțelor are semnate convenții privind deschiderea contului tranzitoriu să încaseze orice taxă, impozit sau alte sume datorate instituțiilor publice și de la persoane fizice care nu sunt clienți ai băncii, utilizând astfel infrastructura bancară, care poate oferi servicii în acest sens, cu plata unui comision, și evitând astfel aglomerările la sediile unităților trezoreriei statului sau ale instituțiilor publice beneficiare”.

Altă măsură prevede că instituţiile publice vor urma să accepte ca dovadă a plății documentele ce atestă realizarea tranzacțiilor atât la ghișeu, cât și online.

Noutăţile ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2017.

surse: avocatnet.ro, mfinante.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate