Connect with us
Advertisement

Eveniment

Modificări la legea privind pensiile militarilor și polițiștilor, după decizia CCR. Anunțul ministrului Justiției

Publicat

Amendamentele la legea pensiilor de serviciu vor fi discutate marți, acestea fiind depuse luni-după amiază de Guvern la comisiile senatoriale de specialitate. Apoi Senatul şi Camera Deputaţilor urmează să dea un vot în procedură accelerată, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

„Vom avea, din perspectiva Parlamentului, un subiect important de discutat în zilele care urmează, pentru că, la nivelul coaliţiei, la nivelul celor doi lideri de partide politice, premierul Ciolacu şi preşedintele Nicolae Ciucă, s-a decis să intrăm cu amendamentele privitoare la pensiile de serviciu în procedură parlamentară, după decizia Curţii Constituţionale, aşa cum ştiţi, motiv pentru care, astăzi, cel mai probabil în cursul acestei după-amiezi, vor ajunge amendamentele formulate de Guvern, prin Ministerul Muncii, desigur, cu toată expertiza pe care noi, ca Minister al Justiţiei, am pus-o la dispoziţie pentru a fi îndeplinite rigorile din motivarea Curţii Constituţională, vor fi aceste amendamente prezentate celor două comisii care sunt raportoare din Senatul României”, a precizat Gorghiu.

Ea a menţionat că aceste comisii au programată marţi, la ora 10.00, o şedinţă comună.

Varianta de mijloc

„Sperăm ca, după dezbaterile care vor avea loc, care, desigur, ştiţi că sunt limitate la observaţiile pe care Curtea le-a făcut, vom avea cât de curând în procedură accelerată şi un vot în plenul Senatului”, a completat ministrul.

Potrivit Alinei Gorghiu, aspectele care au rămas în discuţie ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale au fost rezolvate în amendamente.

„Ele au fost discutate, au fost comunicate cu Comisia Europeană, cu experţii tehnici din cadrul Comisiei Europene, pe baza raportului întocmit de Banca Mondială, şi sunt legate de baza de calcul la care ne raportăm.

Sigur că ştiţi că decizia Curţii Constituţionale ne direcţionează destul de limitat şi ne imprimă direcţia.

Se face o raportare a bazei de calcul la media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 de luni înainte de data pensionării. Curtea Constituţională ne-a dirijat cât mai aproape de ultima lună.

Noi am încercat această variantă de mijloc care, sper, să fie în acord cu decizia. De asemenea, cu privire la vechimea asimilată s-a făcut o formulă de amendament discutată cu colegii de la Ministerul Muncii şi cu cei din comisie. Este vorba de acea perioadă de cel mult cinci ani de zile de vechime asimilată cu eşalonarea ei în timp.

Este, de asemenea, în discuţie modul de calcul”, a mai menţionat ministrul.

Modificări la lege

Gorghiu a adăugat că Ministerul Muncii va face publică, prin aceste amendamente, o formulă de impozitare, care este diferenţiată pe cele două dimensiuni, pe partea necontributivă şi pe partea contributivă.

„Sperăm că aceste amendamente vor fi discutate de către colegii noştri într-un ritm accelerat pentru că avem nevoie şi de votul în plenul Camerei Deputaţilor, după ce va trece de Senat, astfel încât să vedem care va fi deznodământul pe această lege a pensiilor de serviciu.

Îmi doresc tare mult ca aceste amendamente să fie agreate nu doar de Parlament. Îmi doresc ca această lege să nu fie atacată la Curtea Constituţională, pentru că amendamentele au fost discutate cu sistemul, dar desigur decizia până la urmă nu ne aparţine nouă. Fiecare titular al dreptului de atac la Curtea Constituţională îşi poate exercita sau nu acest atribut”, a explicat Alina Gorghiu.

În opinia sa, soluţiile venite de la Guvern sunt „unele care nu au cum să nu fie considerate bune”.

„Consider că această formă este îmbunătăţită şi corespunde cerinţelor Curţii”, a transmis Gorghiu.

Pe 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că îşi doreşte ca amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale să fie adoptate în Senat şi Camera Deputaţilor în următoarele două săptămâni, astfel încât să poată fi închisă cererea de plată numărul 3 aferentă Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement