Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Modificările PSD la Legea carantinei: Cei care fug din izolare nu mai pot fi băgați în carantină instituționalizată

Publicat

Legea Guvernului privind internarea, carantina și izolarea bolnavilor sau suspecților de COVID-19 este dezbătută astăzi în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, urmând ca în cursul serii să fie votată de forul legislativ. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, urmând ca legea să meargă la Senat.

Conform amendamentelor depuse de PSD la lege sunt eliminate prevederile care dădeau putere autorităților să îi poată sancționa pe cei care nu respectă izolarea sau carantina. 

Din textul Guvernului este eliminată posibilitatea autorităților de a introduce în carantină instituționalizată persoanele care nu respectă măsura izolării. De asemenea, este eliminată și măsura sancționării celor care nu respectă carantina sau izolarea, în sensul în care aceștia erau obligați să suporte cheltuielile, dacă fug din izolare sau carantină.

Carantina în spaţii special desemnate de către autorităţi se va realiza doar în cazul în care „persoanele pentru care se instituie măsura de carantina declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau locaţia declarată”.

Izolarea persoanei în spital se va face printr-un act administrativ, asumat de către medic, „pe baza pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară”. Astfel, cei care sunt internați, izolați sau carantinați, să poată contesta în instanță decizia.

Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pentru o perioadă bine determinată pe baza datelor științifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;

b) au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infectocontagioasă” se mai arată în proiectul de lege.

Carantina bunurilor se instituie pentru bunurile suspecte de a fi contaminate, mijloace de transport sau alte bunuri suspecte de a fi contaminate, sau distrugere, după caz. Procedura de decontaminare sau distrugere se stabileşte prin ordin al ministrului sănătăţii.

Autoritățile pot institui carantină zonală, „pentru persoanele aflate şi activităţile derulate în perimetrul afectat de situaţiile de risc epidemiologie sau biologic”.

Ce presupune izolarea în spital sau la domiciliu

Izolarea în unitatea sanitara sau locaţiile în care personalul unităţilor sanitare desfăşoară activitate medicală specifică, se instituie pentru persoanele bolnave sau cu semne şi simptome sugestive pentru bolile infectocontagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului sau persoanele purtătoare de agenţi patogeni ai acestor boli, pentru care se impune internarea obligatorie, pentru o durată conform datelor ştiinţifice oficiale şi în funcţie de evoluţia patologiei respective pentru fiecare pacient.

Izolarea la domiciliu sau locaţia declarată, se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenţi patogeni ai bolilor infectocontagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata de transmisibilitate şi contagiozitate şi capacitatea unităţilor sanitare pentru o durata conform datelor ştiinţifice oficiale şi în funcţie de evoluţia patologiei respective pentru fiecare pacient.

Persoanele izolate, carantinate sau internate pot să conteste în instanță măsura.

„Orice persoană care intră sub incidenţa unui act emis potrivit dispoziţiilor prezentei legi, prin care s-a dispus una dintre măsurile prevăzute la art. 6, poate introduce, pe toată durata instituirii acesteia, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situată unitatea sanitară în care este internată, solicitând revizuirea măsurii sau încetarea acesteia. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru”, se arată în textul de lege.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax