Administrație
Monumentele istorice din Cetatea Alba Carolina, iluminate cu ajutorul unui sistem special. Cât costă și când încep lucrările
Albaiulienii și turiștii care se vor plimba în acest an prin Cetatea Alba Carolina sau vor participa la evenimentele organizate în acest spațiu vor putea admira elementele arhitecturale ale fortificației într-o feerie de lumini și culori. Primăria Alba Iulia pregătește lucrările pentru ”iluminat arhitectural dinamic”.
Vor fi amplasate instalații electrice cu rolul de a evidenția monumentele istorice și de artă, a construcțiilor reprezentative, a zonelor verzi, pentru crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină natural. Lucrările ar urma să înceapă în 2 martie.
Contractul de lucrări, în valoare de 4,6 milioane lei, a fost semnat în 8 noiembrie 2019, câștigătorul licitației, potrivit datelor din SEAP, fiind Telekom România Mobile Communication SA (lucrări și asistență tehnică). Acum, primăria a demarat procedura de achiziție a serviciilor de dirigenție de șantier, având în vedere că, pentru instalații electrice se vor executa lucrări ce trebuie urmărite, supravegheate și verificate privind calitatea în construcții. Ofertele pot fi depuse până luni. Lucrările au termen de execuție 5 luni și 60 de luni perioadă de garanție.
Iluminatul arhitectural va pune în evidență frumusețea monumentelor istorice și de artă în 5 zone din Cetatea Alba Carolina.
Potrivit documentației proiectului, sistemul de iluminat arhitectural din incinta Cetății Alba Carolina a fost reabilitat în urmă cu circa 10 ani și extins în fiecare an de către Serviciul de iluminat existent la nivelul Primăriei municipiului Alba Iulia. Însă „În cazul unor aparate de iluminat gradul de murdărie este atât de ridicat încât lămpile nu sunt vizibile prin dispersor”.
Prin studiul de fezabilitate elaborat de SC Led Light Project SRL, se recomandă un sistem de iluminat modern, cu eficiență luminoasă și energetică ridicată, cu o durată de viață mare (circa 100.000 de ore), cu cheltuieli de întreținere și exploatare reduse. Aparatele de iluminat au fost stabilite în urma auditului realizat la Sistemul de iluminat al Cetății Alba Carolina și prin simulările luminotehnice în funcție de caracteristicile geometrice ale străzilor, îmbrăcăminte, poziția stâlpilor față de carosabil.
Diferite zone din Cetatea Alba Carolina vor fi iluminate în alb (cald/rece), albastru, galben sau multicolor. Printre obiectivele vizate se află porțile Cetății, unele zone din Șanțurile Cetății (poduri de lemn, ziduri, piațete).
Pe lângă atuurile de ordin estetic al iluminatului architectural dinamic, reprezentanții amintesc și de diminuarea și descurajarea infracționalității favorizate de întuneric.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dan
miercuri, 19.02.2020 at 22:07
Mai bine ar ilumina trecerile de pietoni. Un om e ma inportant decât o piatra. Luați modelul Sebeșului. Smart City, cu o singura trecere de pietoni luminata! Gargara.