Connect with us
Advertisement

ADMINISTRATIE

Monumentele istorice din Cetatea Alba Carolina, iluminate cu ajutorul unui sistem special. Cât costă și când încep lucrările


Publicat

Albaiulienii și turiștii care se vor plimba în acest an prin Cetatea Alba Carolina sau vor participa la evenimentele organizate în acest spațiu vor putea admira elementele arhitecturale ale fortificației într-o feerie de lumini și culori. Primăria Alba Iulia pregătește lucrările pentru ”iluminat arhitectural dinamic”.

Vor fi amplasate instalații electrice cu rolul de a evidenția monumentele istorice și de artă, a construcțiilor reprezentative, a zonelor verzi, pentru crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină natural. Lucrările ar urma să înceapă în 2 martie.

Contractul de lucrări, în valoare de 4,6 milioane lei, a fost semnat în 8 noiembrie 2019, câștigătorul licitației, potrivit datelor din SEAP, fiind Telekom România Mobile Communication SA (lucrări și asistență tehnică). Acum, primăria a demarat procedura de achiziție a serviciilor de dirigenție de șantier, având în vedere că, pentru instalații electrice se vor executa lucrări ce trebuie urmărite, supravegheate și verificate privind calitatea în construcții. Ofertele pot fi depuse până luni. Lucrările au termen de execuție 5 luni și 60 de luni perioadă de garanție.

Iluminatul arhitectural va pune în evidență frumusețea monumentelor istorice și de artă în 5 zone din Cetatea Alba Carolina.

Potrivit documentației proiectului, sistemul de iluminat arhitectural din incinta Cetății Alba Carolina a fost reabilitat în urmă cu circa 10 ani și extins în fiecare an de către Serviciul de iluminat existent la nivelul Primăriei municipiului Alba Iulia. Însă „În cazul unor aparate de iluminat gradul de murdărie este atât de ridicat încât lămpile nu sunt vizibile prin dispersor”.

Prin studiul de fezabilitate elaborat de SC Led Light Project SRL, se recomandă un sistem de iluminat modern, cu eficiență luminoasă și energetică ridicată, cu o durată de viață mare (circa 100.000 de ore), cu cheltuieli de întreținere și exploatare reduse. Aparatele de iluminat au fost stabilite în urma auditului realizat la Sistemul de iluminat al Cetății Alba Carolina și prin simulările luminotehnice în funcție de caracteristicile geometrice ale străzilor, îmbrăcăminte, poziția stâlpilor față de carosabil.

Diferite zone din Cetatea Alba Carolina vor fi iluminate în alb (cald/rece), albastru, galben sau multicolor. Printre obiectivele vizate se află porțile Cetății, unele zone din Șanțurile Cetății (poduri de lemn, ziduri, piațete).

Vezi FOTO: Feerie de culori în Cetatea Alba Carolina. Cum va arăta iluminatul arhitectural dinamic, după extindere și modernizare

Pe lângă atuurile de ordin estetic al iluminatului architectural dinamic, reprezentanții amintesc și de  diminuarea și descurajarea infracționalității favorizate de întuneric.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Dan

  miercuri, 19.02.2020 at 22:07

  Mai bine ar ilumina trecerile de pietoni. Un om e ma inportant decât o piatra. Luați modelul Sebeșului. Smart City, cu o singura trecere de pietoni luminata! Gargara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Advertisement

EVENIMENT

Un nou caz de coronavirus la Alba. Bărbat din Zlatna, testat pozitiv și internat la secția de infecțioase din Alba Iulia

Publicat

coronavirus

A fost confirmat un nou caz de coronavirus pe teritoriul județului Alba. Este vorba despre un bărbat din Zlatna, care momentan se află internat la secția de Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia.

Potrivit surselor medicale Alba24.ro, bărbatul a fost adus la Alba Iulia, luni 30 martie. Acestuia i s-a făcut testul pentru coronavirus, iar rezultatul ulterior a fost pozitiv.

Numărul cunoscut de cazuri de coronavirus pe teritoriul județului Alba, momentan se ridică la cinci, dintre care unul, primul pacinet a fost declarat vindecat și externat.

Știre în curs de actualizare.

Continue Reading
Advertisement

EDUCAȚIE

Modul de clase digitale pentru hobby-urile tinerilor, lansat de Ministerul Educației. Întâlniri cu profesioniști și traineri

Publicat

Ministerul Educației anunță că lansează miercuri, 1 aprilie, un modul de clase digitale dedicat adolescenților. Clasele sunt derulate în cadrul proiectului „Reacție pentru educație”, realizat de Ministerul Educației și Narada și vor avea durata de o oră.

Potrivit ministerului, în cadrul modulului Naradix tinerii vor interacționa cu profesioniști din social media, personal branding, dezvoltare personală, tehnologie, inteligență artificială sau educație financiară, toate susțiute de vloggeri celebri, oameni de business sau traineri cunoscuți.  Aceștia îi vor ajuta pe elevi să transforme carantina într-o reală oportunitate de învățare.

Programul întâlnirilor NaradiX din această săptămână:

Miercuri, 1 aprilie, inițiatoarele Naradix (Andra Munteanu și Armina Dobrică) sunt în direct cu Bianca Adam, unul dintre cei mai cunoscuți și autentici vloggeri români, cu peste 1,5 milioane de fani pe YouTube. Andra și Armina răspund întrebărilor surpriză pregătite de Bianca, dezvăluind astfel programul pentru următoarele săptămâni.

Joi, 2 aprilie, userii vor putea intra în legătură online cu Dr. Mihail Pautov, medicul cu cel mai mulți followeri pe Instagram. Medicul va explica pe îndelete de ce e important să rămânem acasă pe perioada carantinei, cum să ne protejăm de virus și cum pot evolua lucrurile în continuare.

Pe 3 aprilie, Urania Cremene vorbește despre cum pot fi gestionate sănătos emoțiile în timpul izolării, ce putem face pentru a ne simți cât mai bine chiar dacă nu ieșim din casă și cum putem folosi timpul liber în mod constructiv.

În săptămânile următoare e așteptat la NaradiX și Mircea Bravo, vloggerul neconvențional care a făcut-o celebră pe Tanti Lenuța, în rolul de bunică. Mircea e recunoscut pentru modul unic în care reușește să facă vlogging responsabil, iar multe din vide-ourile lui transmit mesaje relevante și puternice în comunitate.

Se alătură inițiativei:

 • George Bonea, a.k.a. Speaker Demotivațional
 • Alexandra Nechita – pe care o știm de mult ca „micuța Picasso”
 • Anca Baniță – unul dintre inițiatorii “Let’s do it, Romania!”, cel mai mare proiect de voluntariat din România
 • Dan Oroș – Head of Marketing Google și YouTube România
 • Adrian Maniuțiu – specialist în comunicare și co-fondator EM360
 • Beatrice Galațanu – trainer, fondator My HR Lab și omul care ajută companiile să se conecteze la noile generații
 • Andrei Dunuță – speakerul care și-a propus să dezvolte vorbitul public în România și România prin vorbitul în public
 • Sebastian Honciuc – cunoscut în comunitatea de gaming ca “tatastrumf”, Marketing Manager PGL

În total, peste 20 de profesioniști au răspuns într-o singură săptămână apelului Naradix și sunt pregătiți să între în direct cu tinerii, pentru discuții interactive dintre cele mai interesante.Întâlnirile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook Narada iar mai apoi înregistrările vor fi disponibile și pe canalul de YouTube Narada.

Continue Reading
Advertisement

ACTUALITATE

VREM TRANSPARENȚĂ: Semnează petiția pentru garantarea libertății de exprimare a presei, în timpul pandemei de coronavirus

Publicat

Vrem garantarea libertății de exprimare a tuturor jurnaliștilor, astfel încât informațiile livrate publicului să fie transparente, clare și exacte, pentru a avea măsura reală din punct de vedere economic și social, cu privire la felul în care criza generată de Covid 19 în România afectează cetățenii. 

De asemenea avem nevoie pentru a transmite informații concrete, de date precise privind capacitățile de testare ale populației, nivelul dotărilor din spitale și cazurile aparute la nivelul fiecărui județ, nu doar o statistică transmisă odată pe zi la ora 13.00.

Semnează petiția către autorități inițiată de Mihai Dan Coșer, pentru garantarea transparenței și informarea corectă a cititorilor de către presă AICI.

De ce este important?

”Când te ascunzi în spatele cifrelor, e aproape sigur că acestea îți vor exploda în față. Cam așa a fost și la Colectiv, dar deja statul avea multe vieți pe conștiință.

Vrem să știm cu adevărat cum stăm, nu să aflăm după o săptămână și după mulți morți numărați…

Toată lumea pricepe că e criză, că i-a luat pe toți pe sus, că până și bogații lumii n-au dat-o la pace cu virusul. E și la noi, ca și la ei.

Deci, cui mai ajută să pupi mâna superiorului și să-i vinzi gogoși omului? Eu, personal, acum, am o problemă. Vreau să știu câte teste se fac pe zi în toate județele, cât de repede se livrează rezultatele. Onestitatea ne ajută să înțelegem prin ce trecem!

În clipa asta, am prieteni din presă care aruncă-n joc sursele. Alea hulite, ce reprezintă subconștientul tuturor instituțiilor de stat, față de care șefimea reacționează ca la curentul electric trecut prin corp.

Și sursele zic câteva zeci.

La starea în care suntem toți, avem nevoie de fărâma aia de adevăr care să ne facă să reacționăm normal. Brusc ne îndoim că adevărul mai folosește la ceva?

Toate neajunsurile le înțelegem! Sunt multe și ne-am obișnuit să trăim cu ele. Fiți sinceri, e singurul lucru pe care-l puteți garanta românilor în nenorocirea asta!!!” a scris Mihai Coșer în petiție.

Continue Reading
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO: Maicile de la Mănăstirea Râmeț au ieșit în procesiune și s-au rugat pentru alungarea pandemiei de coronavirus

Publicat

Maicile de la Mănăstirea Râmeț, județul Alba au ieșit, duminică 29 martie, într-o procesiune, în care s-au rugat pentru alungarea pandemiei de coronavirus care afectează în aceste zile România.  

În video-ul postat pe canalul de Youtube, Munții Carpați, un canal dedicat lumii bisericești se pot observa maicile de la Mănăstirea Râmeț care poartă o icoană cu Fecioara Maria.

În fața alaiului se află o maică care bate toaca, iar în spate sunt mai multe figuri bisericești care poartă prapuri și cântă în cor.

Potrivit ultimelor date transmise de autorități, în România, marți 31 martie au fost confirmate 2245 de imbolnăviri cu coronavirus și 84 de decese.

Sursă video: Youtube – Munții Capați

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement