Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Narcisele de la Negrileasa au fugit din calea ”turiștilor”. Studiu științific: În câțiva ani, perimetrul de creștere a florii s-a mutat într-o zonă mai ferită


Publicat

Narcise

narcise NegrileasaOrganizarea sărbătorilor populare în perimetrul rezervației de narcise de la Negrileasa a afectat puternic creșterea florilor, arată un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pentru Trascău Corp, fostul custode al ariei protejate.

Una dintre concluziile studiului este de-a dreptul surprinzătoare: narcisele s-au mutat din calea turiștilor, astfel încât perimetrul de creștere nu mai este cel inițial, din zona scenei.

”Actualul perimetru al rezervaţiei, numit în prezentul studiu P3 nu mai îşi are rostul (P3 corespunde poienii cu scena). Aşa-zisul regim de ocrotire nu a funcţionat deloc fiind doar formal, existent doar în scripte, aşa cum de altfel se constată în cazul unui număr mare de aşa numite „rezervaţii naturale” din România” se arată în concluziile studiului.

De asemenea, încă de acum câțiva ani, studiul trăgea un semnal de alarmă cu privire la ”serbările” organizate acolo. ”Din cauza suprapăşunatului şi a serbărilor „câmpeneşti” supra-aglomerate ce aveau şi au loc fără nici o problemă chiar în perimetrul rezervaţiei, dispariţia narcisei de aici este doar o problemă de timp. Habitatele profund degradate ar putea fi refăcute doar cu greu iar o îmbunătăţire a situaţiei existente în ce priveşte regimul utilizării terenului nu se poate întrevedea” sună o altă concluzie a studiului.

Studiul confirmă că rezervația s-a mutat singură din calea ”turiștilor” în perimetrul P1 care corespunde poienii de la Slevăsoaia, mai puțin afectat de pășunat și drumuri forestiere, cu o relativ mare diversitate de habitate şi care adăposteşte o populaţie magnifică, foarte întinsă şi mai ales extrem de numeroasă de narcise. Studiul avertizează totodată că ”plantarea unei serbări câmpeneşti aici ar fi un dezastru pentru una dintre cele mai valoroase populaţii de narcise din ţară”.

Președintele Trascău Corp, Adrian Puiuleț, crede că ar fi necesară o întâlnire între toți factorii interesați (primăria Bucium, Consiliul Județean Alba, bisericile proprietare ale terenului, foștii și acutalii custozi și administratori ai zonei) pentru a se lua niște decizii legate de rezervație.

”Rezervaţia Naturală “Poiana cu Narcise de la Negrileasa” a fost declarată astfel de Consiliul Popular Alba în anul 1969 şi reconfirmată prin Legea 5/2000. Principalul motiv pentru care a fost declarată arie protejată este tocmai existenţa acestei specii de narcise, “ Narcissus Stellaris”. Poate puţini ştiu, deşi an de an efectuăm ample acţiuni de conştientizare a populaţiei, că unul şi printre cel mai important factori care afectează în mod negativ rezervaţia este tocmai activitatea umană. În anul 1971 chiar Consiliul Popular Alba a fost silit să interzică petrecerile câmpeneşti” a spus Puiuleț.

Acesta a adăugat că dacă în acest an a fost permisă culegerea a 30 de narcise de persoană, un calcul simplu arată că la 2.000 de persoane (numărul estimat de participanți la Sărbătoare narciselor) numărul narciselor rupte ar fi putut ajunge la 60.000. ”Numărul ăsta e uriaș!” a afirmat Adrian Puiuleț.

Studiul a fost realizat de către Sabin Bădărău și Dan Pavel Turtureanu în calitate de consultanți științifici și a fost coordonat de Nechita Paul.

Cu toate că concluziile studiului sunt destul de clare, autoritățile locale și județene, primăria Bucium și Consiliul Județean prin Centrul pentru Cultură Augustin Bena au continuat să organizeze acolo o serie de serbări câmpenești exact în perioada de înflorire a narcisei.

Vezi și:

Mitocănie și distrugere ”…la maxim” la Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa. Natura 2000 Trascău nu va mai da aviz pentru organizarea ei în rezervație

Trascău Corp: Concluziile studiului realizat pentru rezervația Poiana cu Narcise de la Negrileasa 

 1. Actualul perimetru al rezervaţiei, numit în prezentul studiu P3 nu mai îşi are rostul (P3 corespunde poienii cu scena). Aşa-zisul regim de ocrotire nu a funcţionat deloc fiind doar formal, existent doar în scripte, aşa cum de altfel se constată în cazul unui număr mare de aşa numite „rezervaţii naturale” din România.
  2. Din cauza suprapăşunatului şi a serbărilor „câmpeneşti” supraagomerate ce aveau şi au loc fără nici o problemă chiar în perimetrul rezervaţiei, dispariţia narcisei de aici este doar o problemă de timp. Habitatele profund degradate ar putea fi refăcute doar cu greu iar o îmbunătăţire a situaţiei existente în ce priveşte regimul utilizării terenului nu se poate întrevedea. De aceea, când membrilor ONG Trascău Corp din Zlatna li s-a acordat custodia acestei rezervaţii, a mai rămas prea puţin de făcut.
  3. Salutăm iniţiativa acestora din urmă de a „muta” rezervaţia în perimetrul P1 (corespunde poienii de la Slevasoaia), puţin afectat de păşunat şi drumuri forestiere, cu o relativ mare diversitate de habitate şi care adăposteşte o populaţie magnifică, foarte întinsă şi mai ales extrem de numeroasă de narcise. Această populaţie merită într-adevãr ocrotită. Acest lucru este încă cel puţin facil, arealul fiind puţin cunoscut, fără drumuri de acces şi după cum precizam deja, slab păşunat. Dacă membrii Trascău Corp ar putea menţine aceastã situaţie ar fi suficient pentru menţinerea speciei aici. Din punct de vedere turistic acest obiectiv ar fi prea puţin important, perioada înfloririi speciei fiind mult în afara oricărui sezon, iar plantarea unei „serbări câmpeneşti” aici ar fi un dezastru pentru una dintre cele mai valoroase populaţii de narcise din ţară.
  4. Perimetrul P2 (corespunde poienii actuale, aflata pe teritoriul satului Fenes, Oras Zlatna) adăposteşte o populaţie mai modestă de narcise, aflată într-o continuă restrângere din cauza suprapãşunatului. Dacă se poate atenua intensitatea acestuia, stoparea ruderalizãrii şi bătătorirea excesivă a solului prin includerea P2 în rezervaţie cu un regim de ocrotire eficient, populaţia de narcise de aici s-ar putea reface în timp.
  5. În general recomandăm pentru a se asigura menţinerea şi extinderea narciselor în P1 şi P2 transformarea acestor perimetre din păşuni în fâneţe. Este foarte clar că suprapăşunatul urmat de ruderalizare şi compactarea solului sunt cauzele simplu de depistat ale restrângerii populaţiilor de narcise. Cu toate acestea ne-a surprins convingerea unora dintre ecologişti că narcisele s-ar înmulţi mai bine în păşuni decât în fâneţe iar principala cauză a restrângerii speciei aici ar fi îndesirea tufelor de Juniperus communis (!). Este o eroare neaşteptată şi periculoasă care i-ar putea determina pe membri Trascău Corp să ia măsuri greşite de management. În general Juniperus communis nu alcătuieşte tufărişuri compacte, populaţiile acestei specii rămânând mai mult sau mai puţin dispersate şi dând un aspect de „parc” pajiştilor pe care se grefează. În partea superioară a perimetrului P2 rolul acestor rarişti „parc” în conservarea pajiştilor şi a narciselor este evident, ele împiedicând pătrunderea prea frecventă a vitelor şi oilor.
  P.S. Mentionam ca ATE Trascau Corp nu mai deține custodia Rezervației Poiana cu Narcise de la Negrileasa, în urma constituirii sitului Natura 2000- Trascău!

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Orașul Zlatna, înfrumusețat cu mii de flori. Sute de jardiniere și ghivece cu mușcate vor colora localitatea. Cât au costat

Publicat

drona

Mii de flori, din diferite specii, vor înfrumuseța străzile orașului Zlatna în acest an. Primăria a cumpărat cu peste 19.000 de euro sute de jardiniere și ghivece cu flori, piramide florale și vase florale stradale.

Primăria Zlatna a cumpărat miercuri, 5 mai, prin intermediul platformei Sistemului de Achiziții Publice (SEAP), un pachet materiale floricole pentru decorare vase ornamentale și parcuri în valoare de 94.480,00 de lei (circa 19.181,42 de euro).

Achiziția a fost făcută prin cumpărare, ofertantul fiind Oleander Garden SRL din județul Mureș.

Pachetul este compus din:

 • jardiniere 60 cm cu flori (prețul include: mușcate, turbă, manopera de plantare și transportul la beneficiar) – 405 buc.
 • ghivece Dhalia Terracote 32 cm plantate cu mușcate (prețul include: mușcate, turbă, manopera de plantare și transportul la beneficiar) – 250 buc.
 • jardiniere 100 cm cu DIPLADENIA, 6 buc/jardinieră, culori diverse intercalate – 21 buc.
 • piramide florale din mușcate (prețul include: valoarea mușcatelor, turba, materialul geotextil, tubul pvc pentru irigare – diametru mare, manopera de amenajare și transportul la beneficiar) – 7 buc. 
 • piramide florale din Begonia Big (prețul include: valoarea mușcatelor, turba, materialul geotextil, tubul pvc pentru irigare diametru mare, manopera de amenajare și transportul la beneficiar) – 8 buc.
 • flori pentru 5 vase florale stradale Jumbo VJ 100 cm (prețul include: flori, completare turbă, transport la beneficiar) – 5 buc.
 • flori curgătoare pentru 13 suporți flori pentru stâlpi (prețul include: turbă, flori, manoperă plantare, transport la beneficiar) – 13 buc.
 • flori pentru 17 vase florale pietonal – 17 buc.
 • Begonia semperflorens (frunza verde, floare roșie, albă, roz) – 3.000 buc.
 • Tagetes – 200 buc.
 • Sunpatiens – 420 buc.
 • Gazania – 1.000 buc.
 • Bulbi lalele 12/+ – 3.000 buc.
 • Bulbi zambile 19+ – 500 buc.
 • Panseluțe – 3.500 buc.
 • Crizanteme mari – 50 buc.
 • Crizanteme medii – 50 buc.
 • Bulbi de narcise – galbene – 500 buc.
 • Substrat vegetal de cultură în amestec cu Osmocote – 1.000 lit.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în luna MAI: vești proaste pentru agricultori. O lună săracă în precipitații și mai caldă decât normalul perioadei

Publicat

Luna mai a anului 2021 vine cu vești proaste, mai ales pentru agricultură. Vorbim de posibilitatea instalării unui fenomen de secetă cel puțin moderată în bună parte din teritoriul agricol al țării noastre, în condițiile unei luni mai mult mai caldă decât normalul și mult mai săracă în precipitații.

Vremea în luna MAI: Context sinoptic

Din orice manual de climatologie aflăm că luna mai este, conform datelor statistice, luna cea mai caldă dar și cea mai capricioasă a primăverii.

Zilele călduroase (uneori chiar spre sau depășind pragul de caniculă) sunt foarte rapid înlocuite de furtuni și ploi torențiale, uneori chiar violente potrivit prognozemeteo.ro.

Lucrul acesta se întâmplă pentru că, din punct de vedere sinoptic, avem o oscilație rapidă de la prezența unor cicloni mediteraneeni la avansul dorsalei Anticiclonului Azori sau a Anticiclonului Est – European.

Rar, spre foarte rar, spre țara noastră își face simțită prezența și anticiclonul nord african.

Mai 2021 ne scoate, cel puțin așa arată acum modelele, din discuție o activitate a Mediteranei care să aducă precipitații multe.

Zona va fi dominată de anticicloni de origine tropicală, care vor duce la o perioadă de acalmie, chiar spre secetă din punct de vedere al precipitațiilor.

Și la nivelul temperaturilor se va vedea aceeași influență a unor centri barici ridicați, de presiune ridicată, cu temperaturi crescute și vreme calmă.

Vremea în luna Mai: Temperaturi

– În aceste condiții, cei de la ECMWF estimează, în cea mai nouă rulare a lor, o lună mai mai caldă decât normalul perioadei, cu abateri termice la nivelul întregii țări spre 1 – 1.5 grade peste normal, iar prin Oltenia chiar spre 2 grade.

Structurat pe săptămâni am avea: săptămâna 3 – 9 mai o vreme mai rece decât normalul perioadei, urmată de o săptămână foarte caldă,  10 – 16 mai (cu temperaturi și cu 3 – 5 grade peste normalul perioadei) pentru ca ultimele două săptămâni ale lunii să aducă valori de temperatură normale pentru luna mai.

Vremea în luna Mai : Precipitații

– Veștile neplăcute vin din punct de vedere al precipitațiilor. Din popor știm că, dacă plouă în mai, avem mălai. Estimarea celor de la ECMWF este una pesimistă, cu secetă moderată și intensă pe întreg teritoriul țării noastre, doar prin nordul Transilvaniei și Maramureș ar putea fi posibile ceva cantități excedentare de precipitații.

Și defalcat pe săptămâni vedem același scenariu sumbru, doar în săptămâna 17 – 23 mai urmând să avem un regim pluviometric apropiat de normal în țara noastră, iar în ultima săptămână doar prin Moldova, în rest, ploi puține, deficitare. Deci, secetă.

Ce înseamnă aceste cantități deficitare? Vorbim de un maxim de 30 – 40, izolat 50 de l/mp în cea mai mare parte a țării, doar zonele montane, sudul și nordul Transilvaniei, Maramureșul, urmând să acumuleze un 60 – 80 de l/mp, iar în nordul extrem al Orientalilor se pot acumula un 90 – 100 de l/mp.

Iar asta în condițiile în care mediile multianuale de precipitații ne spun că ar trebui să avem peste 70 – 80 de l/mp în cea mai mare parte a țării.

Sursa: Prognoze Meteo- Vremea în România

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Schimbări la Academia de Poliție. Se desființează facultăți și doctoratele. Cum vor fi organizate studiile de licență. Proiect

Publicat

Reorganizarea studiilor de licenţă de la două facultăţi ale Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, dar şi eliminarea studiilor de doctorat au fost subiectele unei dezbateri publice organizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Vezi și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021: Înscrieri, calendar, condiții, probe, documente, taxă. Detalii pentru candidați

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de hotărâre al Guvernului propune reorganizarea studiilor de licenţă la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” exclusiv în cadrul a două facultăţi, în vederea formării iniţiale a ofiţerilor, respectiv:

 • Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”)

şi

 • Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Facultatea de Poliţie se înfiinţează prin reorganizarea Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Jandarmi, Facultăţii de Poliţie de Frontieră şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Academiei şi preluarea de la acestea a atribuţiilor formative, a elementelor de structură şi a personalului didactic.

AICI, proiectul de reorganizare a Academiei de Poliție.

Programele de studii universitare organizate de Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, aflate în desfăşurare la data intrării în vigoare a hotărârii, se vor desfăşura în continuare, până la finalizare, conform planurilor de învăţământ aprobate, în cadrul Facultăţii de Poliţie, nou înfiinţate.

Prin deciziile nr. 197 din 13 octombrie 2020, nr. 199 din 14 octombrie 2020 şi nr. 123 din 28 aprilie 2021, Senatul universitar a decis desfiinţarea Facultăţii de Arhivistică. Aceasta urmează să îşi desfăşoare activitatea, în lichidare, până la absolvirea programelor de studii universitare de licenţă de către toţi studenţii înmatriculaţi, personalul urmând a fi preluat în cadrul noilor structuri.

Vezi AICI integral Nota de fundamentare a proiectului

Potrivit proiectului de act normativ, MAI va putea realiza masterate profesionale destinate exclusiv persoanelor care au absolvit studii universitare de licenţă în specializări necesare MAI.

„Prin acest demers se creează premisele unor mecanisme de reducere a deficitului de personal înalt specializat, soluţia preconizând acordarea gradului profesional/militar şi repartizarea absolvenţilor în structurile MAI. Asigurarea calităţii acestor programe de studii reprezintă unul dintre principalele obiective ale procesului de reorganizare a Academiei de Poliţie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice.

Potrivit sursei citate, se vor elimina studiile universitare de doctorat organizate la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Programele de studii doctorale aflate în desfăşurare se continuă, până la finalizare, conform programelor individuale de cercetare ştiinţifică.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să alegi aragazul ideal pentru casa ta? (P)

Publicat

Cumpărarea unui aragaz este o decizie foarte importantă pentru casă. Este un aparat pe care îl vom folosi în fiecare zi și, prin urmare, trebuie să luăm în considerare mulți factori înainte de a ne decide asupra unuia sau altuia.

După cum știm, aceasta poate fi o decizie foarte complicată din cauza unei largi varietăți de modele și funcții care există în prezent. Totuși, în acest ghid de cumpărare îți vom spune tot ce trebuie să știi pentru a cumpăra un aragaz potrivit pentru casa ta.

Ce ar trebui să iau în considerare înainte de a alege un aragaz?

Atunci când alegi un aragaz, trebuie luați în considerare mai mulți factori, dar cel mai important lucru este să îți definești nevoile, deoarece în funcție de acestea îți poți face o idee despre caracteristicile următorului tău aragaz. Iată câteva întrebări care te vor ajuta în acest prim pas:

Cum să alegi dimensiunea corectă a unui aragaz?

Primul lucru de care trebuie să ții cont înainte de a cumpăra orice aparat pentru casa ta este spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă suprafața este mare, poți opta pentru un aragaz independent cu un cuptor încorporat. Dar dacă spațiul este mic, ceea ce ți se potrivește este un aragaz pentru blat care te va ajuta să optimizezi spațiul și să pregătești mesele într-un mod mai eficient.

Amintește-ți că trebuie să iei în continuare măsurătorile spațiului în care urmează să așezi aragazul pentru a alege modelul cu dimensiunea adecvată. Nu îți vei dori să cumperi un aragaz prea mare, deoarece nu vei avea unde să îl așezi.

Cum să alegi capacitatea ideală a unui aragaz?

Trebuie să iei în considerare numărul de arzătoare, astfel încât să ai suficientă capacitate pentru a pregăti mai multe tipuri de mâncare pentru membrii familiei tale. De exemplu, dacă locuiești singur sau cu partenerul, un aragaz cu 2 sau 4 arzătoare vă va oferi o performanță excelentă.

Cu toate acestea, dacă numărul de persoane din gospodărie crește, atunci probabil va fi nevoie ca și numărul arzătoarelor să crescă.

În tabelul următor îți vom spune numărul de arzătoare recomandate în bucătăria ta pentru a găti pentru un anumit număr de persoane.

 • 1 sau 2 oameni – 2 sau 4 arzătoare
 • 3 sau 4 oameni – 4 arzătoare
 • Familii numeroase – de la 5 arzătoare în sus

Aragaz pe gaz sau aragaz electric?

Această alegere a aragazului va depinde de conexiunile pe care le ai deja în locuință, indiferent dacă acestea sunt de gaze naturale sau doar energie electrică. Fiecare dintre acești combustibili oferă avantaje diferite atunci când gătești.

Principala diferență este, fără îndoială, costul, utilizarea gazului natural oferind economii mari în comparație cu energia electrică, este cea mai scumpă.

În ceea ce privește combustibilii gazoși, gazul natural emite mai puțin dioxid de carbon, dar, pentru a-l utiliza, este necesară racordarea la rețeaua de gaze a distribuitorului local.

În schimb, un aragaz electric vine, de obicei, ca model încorporabil, dar există și aragazuri electrice de sine stătătoare. În plus, acestea sunt diferențiate și de tipul de material al arzătoarelor lor, care pot fi plăci de fier sau sticlă-ceramică. Acest tip de bucătărie are un consum mare de energie electrică, ceea ce înseamnă o cheltuială mai mare decât cu un aragaz pe gaz.

Aragaz separat sau încorporabil?

Un aragaz separat este ideal pentru casele medii sau mari. Este cunoscut și sub numele de aragaz tradițional. Aceste modele au o structură care are cuptor încorporat și există mai multe dimensiuni, cu 4 până la 6 arzătoare. În general, funcționează pe gaz, dar în prezent există și modele electrice.

Avantajul acestui tip de aragaz este că instalarea sa este foarte simplă, trebuie doar să fie amplasat în spațiul destinat acestuia și conectat la conducta cu gaz sau la rețeaua de electricitate, în funcție de tipul său.

În schimb, un aragaz încorporabil este ideal pentru apartamente sau case mici. Cunoscut și sub numele de aragaz pe blat, acest model este instalat de obicei pe suprafețe plane, ceea ce permite o optimizare excelentă a spațiilor. În plus, există o mare varietate de dimensiuni, variind de la 1 la 5 arzătoare. Și un alt avantaj este că există atât modele electrice, cât și pe gaze.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate