Uncategorized
Negocieri suplimentare cu FMI
Duminică seară, la ora 18.00, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi miniştrii Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş au avut o întâlnire suplimentară, de o oră şi jumătate, cu membrii misiunii FMI în România. Motivul oficial al întâlnirii, neprogramate iniţial, a fost cel declarat de preşedinte şi anume că Guvernul a găsit unele soluţii privind diminuarea deficitului bugetar cerut de FMI – la o valoare de 4,4% pentru 2011, ca una dintre condiţiile pentru scrisoarea de intenţie favorabilă virării următoarei tranşe din acordul financiar internaţional. Unul dintre motivele neconfirmate oficial a constat însă în neînţelegerile dintre cele două părţi privind aplicarea Ordonanţei 50, ce presupune modificarea contractelor de credite bancare. Mai precis, reprezentantul FMI, Jeffrey Franks a făcut recent declaraţii conform cărora acordarea noii tranşe de 870 milioane de euro din acordul cu FMI cu ţara noastră ar depinde de schimbarea acestei ordonanţe, în aşa fel încât precizările privind comisioanele bancare să nu includă şi creditele în derulare.
Valoarea totală a acordului României pentru finanţare cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale este de 20 miliarde de euro, iar, până acum, au fost utilizate fonduri în valoare de 11,6 miliarde euro (FMI), respectiv 3,65 miliarde euro (CE).
În acest context, până duminică, autorităţile române au susţinut aplicarea ordonanţei, considerând că nu este normal ca FMI să susţină exclusiv interesele băncilor internaţionale cu filiale în România, având în vedere că divergenţe de acest gen sunt de rezolvat la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE şi nu în cadrul unor acorduri de finanţare. De asemenea, reprezentanţii ANPC, iniţiatorii ordonanţei, nu sunt de acord cu modificarea acesteia şi vor discuta cu reprezentanţii CE, săptămâna viitoare, la Bruxelles, privind OUG 50/2010. Ordonanţa se află în discuţia Parlamentului, cu amendamente depuse pentru clarificarea prevederilor acesteia.
Alte motive ce sunt privite drept condiţii pentru eliberarea noii tranşe sunt cele privind plata arieratelor din mai multe domenii, mai ales cele din sănătate (aprox 2 miliarde euro) sau menţinerea salariului minim la un nivel care să nu reprezinte majorări importante.
Prezenţa misiunii în România ar trebui să fie finalizată până la 1 noiembrie, conform programului iniţial al delegaţiei conduse de Jeffrey Franks.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News