Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nemulţumirile poştaşilor, prezentate la Prefectura Alba. Cer concedii de odihnă pentru angajaţii de la sate şi să fie salariaţi cu condiţii deosebite de muncă

Publicat

sediul CJ, prefectura AB

Prefectura, CJ AlbaDupă ce, la începutul lunii martie, angajaţii din judeţul Alba au prezentat nemulţumirile care i-a determinat, alături de colegii din ţară, să se pregătească de proteste, aceştia aduc în atenţia reprezentanţilor Guvernului în judeţ solicitările şi propunerile formulate.

Sindicaliștii vor merge la discuţii miercuri, de la ora 10.00, în comisia de dialog social la Prefectura Alba, ulterior urmând ca, în ţară să fie organizate pichetări la Prefecturi, dar şi la companie, precum și un miting la București, cel mai probabil în luna mai.

Vezi şi Angajaţii din Alba de la Poşta Română se pregătesc de proteste, alături de colegii din ţară. Vor salarii mărite şi concedii

Potrivit acestora, cele mai importante probleme cu care se confruntă reţeua poştală sunt:

Neacordarea efectivă a concediilor de odihnă, de mai mulţi ani, pentru salariaţii care lucrează în mediul rural şi efectele determinate de această situaţie.

Astfel, Poşta Română are în acest moment peste 3.800 de angajaţi care lucrează în mediul rural, care nu şi-au efectuat concediul de odihnă din anul  2013 şi care, în lipsa identificării unei soluţii, nu-şi vor putea efectua concediile de odihnă nici anul acesta sau în anii următori. La nivelul judetului Alba este vorba despre 129 salariaţi angajaţi pe funcţie unică de agent poştal şi factor rural de circumscripţie.

Motivaţia: CN Poşta Română nu poate angaja salariaţi cu contract de muncă pe perioadă determinată pentru înlocuirea titularilor plecaţi în concediul de odihnă.

Menţionăm că:

– este vorba despre locuri de muncă unice, care trebuie să funcţioneze zilnic în programul de lucru stabilit, pentru a asigura continuitatea servicilor poştale, conform legii dar pentru care, în timpul concediului de odihnă al titularului, nu se poate angaja înlocuitor;

– în mediul rural Poşta Română asigură serviciul universal cu un angajat, în funcţia de agent poştal. Acesta trebuie să lucreze 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, are în deservire până la 2000 de locuitori şi se află uneori la câteva zeci de km de un alt coleg al său, tot agent poştal, ce are aceleaşi obligaţii;

– potrivit Codului Muncii concediul de odihnă este un drept al salariatului, este obligatoriu şi nu se poate renunţa la el;

– durata medie a concediului de odihnă, în conformitate cu prevederile CCM aplicabil, este de peste 25 zile lucrătoare într-un an calendaristic;

– serviciul poştal este unul cu specific deosebit, astfel încât în mediul rural unde mulţi localnici poartă acelaşi nume şi se deosebesc doar după porecle, unde nu există adrese şi unde cetăţenii sunt, în general, plecaţi la munca câmpului, nu poate fi efectuat decât de un localnic, astfel că soluţia angajării unui „grup de rezervă” cu salariaţi care să acorde doar concedii, nu este funcţională;

– din punct de vedere economic Poşta Română nu poate plăti tot timpul anului 2 angajaţi, din care unul să desfăşoare activitate doar când titularul este plecat în concediul de odihnă;

– în 2014 şi 2015 obligaţia directorilor judeţeni, primită de la conducerea CNPR şi transmisă ierarhic diriginţilor, de „a asigura continuitatea serviciului poştal”, în toate subunităţile, i-a „împins” pe aceştia să-i „determine” pe agenţi să-şi ia concediul de odihnă fracţionat, câte 3 zile în fiecare lună, în afara perioadei de  pensii. Iniţiativa nu aparţine diriginţilor, fiind impusă şi păstorită „tacit” de conducerea CNPR, prin intermediul directorilor judeţeni.

Mai mult, chiar şi în interiorul acestor câteva zile de concediu, dacă apar citaţii, trimiteri ANAF sau alte trimiteri cu urgenţă la predare, tot cei aflaţi în concediu sunt „obligaţi” să le distribuie, neplătit. La finalul celor 3-5 zile de concediu, pe care au fost obligaţi să le solicite, la revenirea la muncă, agenţii trebuie să distribuie toată corespondenţa ce s-a adunat în perioada în care ei au fost în concediu. Acest lucru face ca agenţii să lucreze 2-3 zile câte 3-4 ore suplimentare pe zi, ore pe care nimeni nu le recunoaşte, nu le înregistrează şi nu le plăteşte.

De mai mulţi ani de zile concediile de odihnă nu se pot acorda efectiv, iar salariaţii sunt din ce în ce mai obosiţi şi mai nemulţumiţi, stare care s-a acutizat şi din informaţiile noastre va duce la conflicte sociale şi în ultimă instanţă la încetarea activităţii, aşa cum au afirmat agenţii poştali”.

Sindicaliştii de la Poştă au şi soluţii pentru această situaţie: completarea art. 83 din Codul Muncii, în sensul de a se permite angajarea unor înlocuitori, pe durată determinată, pe perioada acordării concediului de odihnă, pentru angajaţii pe funcţii unice, din mediul rural.

Astfel, în forma propusă, Art. 83 ar avea următoarea formă:

CIM se poate încheia şi pe durată determinată numai în următoarele cazuri:

a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;

b) creşterea și/sau modificarea temporară a structurii activităţii CNPR;

c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;

d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;

e) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limita de vârstă;

f) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

h) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe.

i) înlocuirea unui salariat în cazul efectuării concediului de odihnă. Situaţiile în care contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru durată determinată, pentru înlocuirea unui salariat aflat în concediu de odihnă vor fi stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

Altă revendicare este „solicitarea agenţilor şi factorilor poştali ca funcţia lor să fie introdusă în lista salariaţilor cu condiţii deosebite de muncă, pentru a nu mai fi nevoiţi să străbată prin ger, arşiţă, ploaie, viscol, ninsoare, secetă, zeci de kilometri zilnic, pe orizontală şi verticală, cu câte 10-20 kg atârnate de gât, până la 65 de ani”.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Val de aer rece în România. Temperaturile coboară cu peste 10 grade. Județul Alba, sub cod galben de furtuni până la ora 20.00

Publicat

Temperaturile vor scădea semnificativ în a doua parte a acestei săptămâni, la nivelul întregii ţări, şi va ploua în mai multe zone. Și județul Alba este sub cod galben de furtuni miercuri, 6 iulie, până la ora 20.00.

Potrivit directorului ANM, în partea de vest şi nord-vest a țării este un deficit de precipitații semnificativ.

„Discutăm și de intensificări ale vântului, care la nivel local pot favoriza extinderea incendiilor, atunci când, într-adevăr, există condiții favorabile și din punct de vedere meteorologic pentru propagarea rapidă a acestora.

Ce urmează? Trebuie să menționăm că până mâine dimineață la ora 10 pentru partea de sud-vest a țării și mă refer aici la Oltenia, la partea de nord-vest a Munteniei, mă refer la Banat și sudul Crișanei, rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină și, izolat, cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, pot depăși 50-60 de litri pe metru pătrat”, a declarat Elena Mateescu, marţi seara, potrivit Antena 3.

„Mâine o să observăm o schimbare semnificativă, pentru că dacă astăzi în partea de vest a țării am avut valori de temperaturi la umbră de 37-38 de grade mâine în această parte a țării o masă de aer rece își va face simțită prezenta, temperaturile coborând cu mai mult de 10-12 grade”.

Director ANM: Nu vom mai depăși 28-30 de grade, doar în partea de sud-est a țării

„Începând din partea de vest, sud-vest a țării, ulterior, masa de aer rece va aborda și restul zonelor, astfel încât joi să vorbim de temperaturi la scara întregii țări de numai 22 până la cel mult 28-30 de grade și acest schimb de masă de aer foarte cald cu rece aduce, din păcate, fenomene de instabilitate extremă.

Vorbim de averse torențiale, vijelii, cu siguranță la nivel local, căderi de grindină și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși, la acest moment, conform datelor pe care le avem, valori, pe secvențe scurte de timp, 60 de litri pe metru pătrat”.

Va ploua în câteva ore cât pentru o lună, a mai spus şefa ANM.

Județul Alba este miercuri sub cod galben de furtuni până la ora 20.00

Potrivit meteorologilor, vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii nu mai pot fi exmatriculaţi. Toate modificările importante din noul regulament de funcţionare a şcolilor

Publicat

Ministerul Educaţiei informează că a fost semnat şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Elevii nu mai pot fi exmatriculați, cu o singură excepție: cei care urmează învățământul postliceal.

Potrivit regulamentului care intră în vigoare la 1 septembrie 2022 profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

De asemenea, la fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

Comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la data de 31 august 2022), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în, elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în: 

 • Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.
 • Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.
 • Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
 •  Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.
 •  Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).
 •  Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.
 • Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.
 • Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.
 •  Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
 •  Eliminarea oricărei dispoziții/ trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cadastrarea României continuă până la ultimul imobil. Anunțul Agenției Naționale de Cadastru. Situația în județul Alba

Publicat

Perioada de derulare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a fost extinsă până la finalizarea înregistrării sistematice a tuturor proprietăților din România.

Hotărârea de Guvern nr. 836/2022 pentru modificarea și completarea Hotărârii de Guvern nr. 294/2015 privind aprobarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară a fost publicată marți, 5 iulie, în Monitorul Oficial.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), gestionează Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, care prevede înregistrarea sistematică, gratuit pentru cetățeni și instituții, a tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale agenției, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional, și din bugetele administrațiilor publice locale, mai transmit reprezentanții ANCPI, într-un comunicat.

Stadiul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară la 30 iunie 2022

Peste 4,8 milioane de imobile au fost  înregistrate, până în prezent, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și Programul Operațional Regional (POR), derulate de ANCPI.

 • În 2.109 de UAT-uri din totalul de 3.181 au loc lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților.
 • 136 UAT-uri din 33 de județe și 18.610 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 3.660.639,22 de hectare sunt cadastrate integral.
 • Dintre cele 136 de UAT-uri cadastrate integral, 28 au beneficiat de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (#POR).
 • În 292 de comune, dintre cele 660 incluse în POR, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților.
 • În alte 240 de comune, atribuite ca urmare a finalizării procedurii de achiziție, vor începe lucrări de cadastru, gratuite pentru cetățeni, cu finanțare europeană.

Situația Programului Național de Cadastru și Carte Funciară în județul Alba

Lucrări în derulare la nivel de UAT (județul Alba)

 • Mihalț – SIRUTA*: 5700, Număr estimat de imobile: 11.500, Suprafața estimată (ha): 4.982,0000
 • Miraslău – SIRUTA: 5755, Număr estimat de imobile: 18.000,  Suprafața estimată (ha): 5.629,0000
 • Poiana Vadului – SIRUTA: 6271,  Număr estimat de imobile: 5.000, Suprafața estimată (ha): 3.240,0000
 • Unirea –  SIRUTA: 8158,  Număr estimat de imobile: 16.270 , Suprafața estimată (ha): 8.769,0000

Lucrări finalizate la nivel de UAT (județul Alba)

 • Daia Română – SIRUTA: 4240, Număr cărți funciare deschise: 9.874, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 4.137,24
 • Horea – SIRUTA:4767,  Număr cărți funciare deschise:  7.138, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 5.840,00
 • Șpring – SIRUTA: 7945,  Număr cărți funciare deschise:17.742, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 8.800,59
 • Vințu de Jos -SIRUTA: 8826,  Număr cărți funciare deschise: 16.392,  Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 8.862,00

Vezi harta județului Alba AICI:

* Fiecare UAT este identificată unic printr-un cod numeric – SIRUTA.

sursa: site ANCPI

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, la Dumbrava. Un bărbat a fost lovit MORTAL de o mașină, în timp ce traversa șoseaua

Publicat

politie noaptea

Un accident grav a avut loc noaptea de marți spre miercuri, pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, în zona localității Dumbrava. Un bărbat de 66 ani din Hunedoara a fost lovit mortal de o mașină, în timp ce încerca să traverseze șoseaua.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a produs în jurul orei 04:00, pe Autostrada A10, km 60+ 750 de metri, în dreptul localității Dumbrava, pe sensul Turda – Alba Iulia.

Un bărbat de 46 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a surprins și accidentat mortal un bărbat de 66 de ani, din Vulcan, județul Hunedoara, care era angajat în traversarea autostrăzii.

Cercetările sunt continuate, de către polițiștii Biroului Autostrăzi, sub aspectul înfracțiunii de ucidere din culpă.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax