Actualitate
Noi reguli privind evidenţa zilnică a orelor de muncă. Angajatorii trebuie să țină evidențe foarte detaliate cu programul de muncă al salariaților lor
Începând din 7 august, toţi angajatorii trebuie să ţină evidenţa zilnică a orelor de muncă prestate de fiecare salariat, cu menţionarea orei de începere şi celei de sfârşit al programului de lucru.
Regula a fost introdusă în Codul muncii prin OUG nr. 53/2017.
În forma anterioară a art. 119 se stabilea că angajatorul are obligația de a ține evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat și de a supune controlului inspecției muncii această evidență ori de câte ori este solicitat. Însă completarea adusă de ordonanţa publicată ieri în Monitorul Oficial prevede explicit că trebuie notate ora de începere și cea de sfârșit al programului de lucru.
Durata timpului de lucru
Durata normală a timpului de muncă în cazul unui angajat cu normă întreagă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, conform reglementărilor în vigoare. În schimb, tinerii de până la 18 ani ar trebui să muncească 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână.
Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
Însă există şi cazuri în care, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă. Trebuie totuşi respectată durata normală a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
sursa: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News