Connect with us
Advertisement

Administrație

Nou proiect de valorificare a vestigiilor din Cetatea Alba Carolina. Trei obiective istorice, conservate in situ, cu 2 milioane de euro

Publicat

Trei obiective importante din interiorul Cetăţii Alba Carolina au fost propuse de conducerea Muzeului Unirii din Alba Iulia pentru a fi conservate in situ. Este vorba despre Principia – clădirea comandantului Legiunii a XIII-a Gemina, scoasă la iveală în urma lucrărilor arheologice din Parcul Custozza, Via Pincipalis – drumul roman – şi templul dedicat zeiţei Nemesis, situat în apropiere de Poarta a IV-a a Cetăţii. Arheologii instituţiei de cultură au în proiect elaborarea unui nou proiect de finanţare, în vederea valorificării acestor importante descoperiri.

Realizarea acestor lucrări de conservare ar costa, potrivit primelor estimări, între 1 milion şi 2 milioane de euro, iar primele demersuri în acest sens au fost deja făcute. Împreună cu Primăria Alba Iulia, arheologii Muzeului Unirii lucrează la elaborarea unui nou proiect şi urmează ca administraţia locală să identifice linia de finanţare pe care ar putea fi prinsă această nouă investiţie. „Pentru continuarea acestor lucrări în interiorul Cetăţii, este nevoie ca Primăria Alba Iulia şi Arhiepiscopia Romano Catolică să încheie un parteneriat, iar asta deoarece majoritatea terenurilor din interiorul Cetăţii sunt proprietatea Arhiepiscopiei. Excepţie fac căile de acces şi drumurile, care se află în administrarea Primăriei. Noi doar lucrăm la aceste proiecte, dar deţinătorii acestor terenuri sunt cei care le pot depune. Eu, personal susţin astfel de parteneriate”, a declarat Constantin Inel, directorul adjunct al instituţiei de cultură.

Lucrările desfăşurate până în prezent în interiorul Parcului Custozza au adus instituţiei de cultură 2 miliarde lei vechi, dar, potrivit conducerii muzeului, o parte considerabilă din aceşti bani a fost cheltuită pentru plata deţinuţilor şi a celor care au supravegheat cercetările arheologice. Potrivit aceloraşi estimări, finalizarea cercetărilor arheologice din interiorul Parcului Custozza mai implică cheltuieli de aproximativ 200.000 de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. el conquistador

    joi, 19.01.2012 at 14:58

    oamenii astia nu sint sanatosi la cap. Nu au publicat rezultatele cercetarilor stiinfice din Cetate (destul de discutabile si destul de contestate) deci nu exista nici un punct de vedere oficial referitor la aceste ramasite istorice.

    Dar ei se apuca acum sa faca proiecte de conservare a ce…a unor ramasite istorice in parte contestate? Ca sa nu mai vorbim ca templul zeitei nemesis a fost contestat inca de la inceput, poarta intrarii in principia a fost demolata si ramasitele depozitate in parcul Unirii in vederea unei amplasari cine stie unde….Pina si celebrul drum roman este contestat.

    Acesti indivizi vor doar sa sugativeze bani dar de istorie nu se ocupa cu adevarat.

    Muzeu al Unirii , publica odata rezultatele „cercetarii” si apoi vezi ce ai de pus in valoare

    • un oarecare

      sâmbătă, 21.01.2012 at 18:18

      nu stiu cine esti, dar pot sa-mi dau seama din ce scrii. In primul rand, rezultatele cercetarii le poti afla oricand, dar nu cred ca asta te intereseaza. Contestate? De ce? De cine?
      Ramasite istorice? Din pacate,nu ai habar. De ce a fost contestat templul zeitei Nemesis? Poarta intrarii in principia a fost demolata? Care poarta? Nu stii nimic.
      NU S-A „DEMOLAT” NIMIC FRATE. DOCUMENTEAZA-TE SI APOI POSTEAZA AICI.

      • el conquistador

        miercuri, 25.01.2012 at 13:03

        fii amabil si publica rezultatele cercetarii arheologice.Pana nu sant publicate, nu exista. Multumesc, frate:)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement