Educație
Noul an școlar: Ce se întâmplă la apariția primului caz de COVID-19 într-o clasă. Explicațiile ministrului Sănătății
Noul an școlar în cepe în 13 septembrie, iar majoritatea părinților se tem că, la fel ca anul trecut, educația copiilor va fi puternic afectată de restricțiile și măsurile luate de autorități din cauza numărului tot mai mare de infectări din valul 4 al pandemiei.
Astfel, a apariția unui caz de COVID-19 într-o clasă, toți elevii din acea clasă trec automat în online dacă nu își dau acordul să fie testați, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Citește și: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când sunt vacanțe
Cîmpeanu a explicat, marți, într-o conferință de presă, ce se întâmplă la apariția primului caz de COVID-19 într-o clasă:
În cazul apariției unei îmbolnăviri într-o clasă, pentru că totul va fi judecat la nivel de clasă, și nu de unitate de învățământ, la apariția primei îmbolnăviri se testează dacă își dau acordul toți elevii din acea clasă.
Dacă nu își dau acordul, clasa trece automat în online indiferent de rata de incidență.
Dacă își dau acordul și sunt testați, în cazul în care toți sunt negativi, procesul de predare cu prezență fizică continuă până la apariția următorului caz de îmbolnăvire în aceeași clasă, situație în care toată clasa trece în online.
Deci – toată clasa trece la cursuri online dacă se refuză testarea tuturor elevilor sau dacă apare o a doua îmbolnăvire.
Cîmpeanu a precizat că aceasta este o ipoteză de lucru, care ar urma să fie validată de către Ministerul Sănătății și de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Numai cu măști medicale. Utilizarea măștilor textile interzisă
Utilizarea măștilor textile va fi interzisă în noul an școlar, toți elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și studenții urmând să poarte numai măști de uz medicinal, a anunțat marți Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Ea a prezentat principalele modificări care vor fi în noul an școlar în condiții de pandemie și cele două scenarii analizate de autorități pentru situația în care rata de infectare într-o localitate trece de 6 la mie:
trecerea complet în online a tuturor elevilor sau trecerea în online doar a celor nevaccinați și netrecuți prin boală, cu posibilitatea ca cei vaccinați să vină în continuare fizic la școală.
Două scenarii pentru incidența peste 6 la mie
”La nivelul Guvernului ne-am asumat ca prioritate începerea și menținerea învățământului față în față cât mai mult posibil. Voi trece scurt în revistă principalele modificări față de ce s-a întâmplat anul trecut.
În acest sens se va opta pentru participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție până când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se menține sub 6 la mia de locuitori.
Când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii:
1. Trecerea în învățământ online integral.
2. Sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a învăța față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.
În spațiile deschise, masca nu este obligatorie cu excepția ceremoniei de deschidere a anului școlar pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.
Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare, dacă condițiile meteo nu permit, se poate desfășura în interior, până la incidențo de 2 la mie, fără mască de protecție.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News