Economie
Noutăți 2023: Modificări privind regimul caselor de marcat în domeniul fiscal. Obligații pentru comercianți
Comercianții vor avea timp până în 31 decembrie 2023 pentru dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale.
Perioada este necesară pentru aprobarea cadrului legal prin care sunt stabilite specificaţiile tehnice şi funcţionale ale acestor aparate de marcat electronice fiscale, precum și pentru parcurgerea etapelor necesare pentru implementarea obligației.
Termenul inițial de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat era 31 decembrie 2019, dar a fost amânat succesiv.
Modificarile cotelor TVA pe casa de marcat
Prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 716 din data de 15 iulie 2022, au fost aduse o serie de schimbări de regim fiscal care au efecte in utilizarea casei de marcat fiscale si incasarile cu cardul bancar prin POS.
Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.
Prin activitatea de prestări de servicii, în sensul prezentului alineat, se înţelege operaţiunea definită la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(3^1) Obligaţia de acceptare de către persoanele juridice prevăzute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit pragul de 10.000 euro.
Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului precedent.
Obligaţia legala de a acepta ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii de acceptare a plăţilor electronice era în vigoare din 2002, potrivit tehnicafiscala.ro.
Legea a fost modificata în 2018 și apoi în 2022. Obligația se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit plafonul cifrei de afaceri de 10.000 Euro în echivalent lei (vechiul plafon era de 50.000 euro) de la care se impune acest mod de incasare „digitalizat”.
Prevederile articolului VII intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News