Connect with us
Publicitate

Eveniment

O nouă disciplină obligatorie la liceu, în noul an școlar. Ce vor studia elevii la „Istoria Evreilor. Holocaustul”

Publicat

Elevii de clasa a XI-a – cursuri de zi și cei de clasa a XII-a – învățământ profesional special, vor studia „Istoria Evreilor. Holocaustul”, ca disciplină obligatorie, din noul an școlar care va începe în 11 septembrie, potrivit unui ordin al ministrului Educației, ce include și programa pentru această nouă disciplină.

Programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 5.344 din 9 august 2023. Disciplina școlară „Istoria evreilor. Holocaustul” este parte componentă a trunchiului comun din curriculumul liceal și profesional, ca urmare a aplicării Legii nr. 276/2021 privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului.

Noua disciplină școlară are un rol important în formarea tinerilor ca cetățeni europeni responsabili, oferind un cadru educațional prin care elevii să cunoască și să înțeleagă ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Programa a fost elaborată pentru 1 oră/săptămână, pe durata unui an școlar, fiind aplicată la:

  • clasa XI-a, cursuri de zi, învățământ liceal și profesional și învățământ liceal seral, filieră tehnologică;
  • clasa a XII-a, învățământ profesional special, învățământ special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică și învățământ liceal seral, filieră teoretică.

„Introducerea disciplinei școlare Istoria evreilor. Holocaustul în planul-cadru de învățământ are drept scop dobândirea de competențe și perspective noi despre istoria, cultura și tradițiile evreilor din România. Cultivarea memoriei și învățarea toleranței ca exercițiu de sinceritate sunt forme de asumare a propriei identități, iar educația și înțelegerea sunt cele mai bune modalități pentru a susține democrația și libertatea, pentru a contracara intoleranța și extremismul.

Punctul culminant al violenței și al retoricii antisemite l-a reprezentat Holocaustul, una dintre tragediile istoriei secolului al XX-lea, când au fost exterminați circa 6 milioane de evrei, majoritatea din Europa. În prezent, negaționismul și revizionismul pun la îndoială realitatea acestor evenimente tragice, resping și defăimează memoria victimelor Holocaustului, produc în continuare efecte nocive asupra cetățenilor, descoperindu-și noi adepți dispuși să le promoveze”, se precizează în nota de prezentare.

Care sunt competențele pe care le vor dobândi elevii

Competențele generale sunt următoarele:

  • Utilizarea critică și reflexivă a surselor istorice pentru argumentarea unor demersuri și alegeri, în acord cu valorile societății democratice
  • Asumarea propriei identități culturale și determinarea modalităților prin care interculturalitatea contribuie la promovarea acceptării celuilalt și a respectării drepturilor omului
  • Implicarea responsabilă și creativă în diverse contexte de viață prin respectarea convențiilor de comunicare

Competențe specifice și exemple de activități de învățare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. dolfi

    joi, 10.08.2023 at 21:46

    de ce nu Istoria Comunismului? si efectele lui pana in ziua de azi?

  2. Andreea Elena

    vineri, 11.08.2023 at 00:06

    Foarte util! Era necesar!

  3. vasi

    vineri, 11.08.2023 at 09:03

    Inca o ora de taiat frunze la caini, ca pe elevi ii doare in cot de istoria evreilor, is curios cati ramin cu ceva in cap despre holocaust

  4. pilu

    vineri, 11.08.2023 at 14:26

    Oare în câte ţări din UE se studiază această materie ? De ce nu şi holocaustul armenilor ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate