Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Ordonanța privind prețul energiei electrice, aprobată de Guvern. Cât vor plăti cei care consumă peste 255 kWh lunar

Publicat

YouTube video

UPDATE: Guvernul va aproba o ordonanță de urgență pentru stabilirea prețului energiei electrice la consumatorii casnici. Acesta va fi menținut la nivelul de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kWh pe lună și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună.

Cei care depăşesc pragul de 255 kWh consum lunar vor plăti 1,3 lei pe kWh, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. 

Vineri a fost aprobată o ordonanță de stabilire a unui mecanism de achiziție centralizată a energiei, pentru asigurarea compensării prețurilor la energie.

Citește și Românii care vor depăși consumul de 255 de kWh/lună vor plăti mai scump decât firmele. Un singur kWh crește factura cu 130 de lei

„Este o şedinţă de Guvern în care adoptăm două documente foarte importante. Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm mecanismele de achiziţie pentru energie, astfel încât, aşa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Vom menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh”, a declarat Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Citește și DOCUMENT: Guvernul reglementează parțial piața de energie electrică până în 2025. Ordonanța, adoptată vineri

El a adăugat că va fi menţinut şi preţul de 1 leu/kWh pentru IMM-uri. Premierul a precizat că preţul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh.

„Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 kWh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kWh vor plăti primii 255 kWh la valoarea de 0,80 lei „, a declarat Ciucă, potrivit Agerpres.

Noile tarife la energie electrică propuse pentru cetățeni și firme începând cu 1 ianuarie 2023

Preţ pentru consumatorii casnici 

  • preț fix pentru consumatorii casnici de 0,68 de lei/kWh pentru un consum de până la 100 kWh pe lună
  • preț fix pentru consumatorii casnici de 0,80 de lei/kWh pentru un consum de până la 255 de kWh pe lună
  • preț fix de 1,3 lei/kWh pentru un consum mai mare de 255 kWh pe lună (primii 233 kWh la tarif de 0,80 lei pe lună)

Preț pentru industria mare

  • preţ fix de 1,3 lei/kWh

Pentru IMM-uri: 1 leu/kWh

Mecanism de achiziție centralizată a energiei

Prin ordonanța aprobată vineri, Guvernul stabilește un mecanism de achiziție centralizată a energiei, prin intermediul OPCOM, la un preț de vânzare de 450 lei/MWh.

Prețul asigură finanțarea investiițiilor, va stabiliza prețurile și în jur de o treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem. a precizat ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Sistemul este destul de ingenios, în Franța există un sistem similar unde intră doar de energia nucleară. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie”, a spus Popescu, potrivit Mediafax.

Declarația ministrului Virgil Popescu:

”Sistemul este unul ingenios. Trebuie să recunoaștem, este aplicat de ceva timp în Franța un sistem asemănător, îi spune ARENH, îl puteți găsi. Numai că acolo, în Franța, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie.

Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică. Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor.

Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice.

Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27. Dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem. Eu cred că în momentul de față putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje.

Cum a declarat și prim-ministrul la începutul ședinței de guvern, 0,68 lei pentru persoanele fizice până în 100 de KW, 0,80 lei până în 255, posibil 1,3 lei prin modificarea ordonanței 119 în Parlament, pentru restul consumatorilor, și un leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în ordonanța 119”.

Plafonarea prețului la energie, până în martie 2025

Mecanismul va funcționa până la 31 martie 2025, iar periodic se vor putea face ajustări, a menționat ministrul. În sistem vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de Ordonanța 27, fiind un semnal în piață pentru investiții noi, in sensul că energia acestora nu va fi captată în acest sistem, susține sursa citată.

Sistemul raportării la consumul mediu anual al anului trecut va fi menținut, iar în luna februarie a anului viitor va fi efectuată o regularizare.

”Perioada de aplicare a acestei ordonanțe este până în 31 martie 2025. Așa cum facem la fiecare ordonanță și în acest caz vom face evaluări periodice și dacă va fi cazul vom face ajustări. Le-am și făcut pe tot parcursul anului 2022”, a spus Popescu.

UPDATE: Mecanismul de achiziţie centralizată a energiei adoptat vineri de Executiv va asigura compensarea preţurilor la energie în continuare şi competitivitatea economiei româneşti, a declarat secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Este o ”ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu. Primul dintre ele este acela al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică, care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, pentru consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură şi celelalte”, a declarat Marian Neacşu, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a precizat că în coordonarea SGG se află cele două entităţi care vor gestiona aplicarea acestui mecanism, respectiv operatorul de transport şi de sistem Transelectrica şi operatorul pieţei de energie OPCOM.

„Mecanismul iniţiat astăzi, care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023, face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ, aşa cum ele sunt conţinute în Ordonanţa 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare. Acest mecanism va asigura, aşa cum am spus, compensarea preţurilor în continuare şi competitivitatea economiei româneşti”, a declarat Neacşu.

Acesta a precizat că în legea de adoptare a Ordonanţei 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de preţuri, întrebat de ce nu s-a venit de acum, prin OUG adoptată vineri, cu preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună.

„Am evitat acest lucru din două considerente. Primul, pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi n-am vrut să complicăm. Este primul aspect. Al doilea este că în legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri, aşa cum le-a enunţat şi domnul ministru, cum le-a enunţat şi domnul prim-ministru în prezentarea de dinaintea şedinţei de Guvern. În ordonanţa 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici enunţaţi aici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ, care să fie reglementat”, a explicat Neacşu.

Ce se întâmplă cu românii care consumă peste 300 kWh

Întrebat ce se întâmplă până în luna ianuarie cu cei care consumă peste 300 kWh pe lună, ministrul Energiei a spus că trebuie așteptate modificările la Parlament și că toți românii au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde prețul este sub 80 de bani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dochin

    sâmbătă, 12.11.2022 at 08:01

    Prețurile la gaz cum vor fi? Văd că nu zice nimeni nimic despre asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax