Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: Guvernul reglementează parțial piața de energie electrică până în 2025. Ordonanța, adoptată vineri

Publicat

Guvernul introduce până în anul 2025 un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prin care obligă producătorii de energie electrică să vândă la prețul reglementat de 450 lei/MWh.

Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori tot cu prețul de 450 lei/MWh, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în ședința Executivului de vineri.

DOCUMENTUL poate fi consultat AICI.

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică va fi instituit pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Deși OUG stabilește mecanismul pentru următorii doi ani și jumătate, cu doar câteva ore înainte de publicarea documentului, premierul Nicolae Ciucă declara în mod ciudat că prețul va fi reglementat „probabil, pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

Citește și Românii care vor depăși consumul de 255 de kWh/lună vor plăti mai scump decât firmele. Un singur kWh crește factura cu 130 de lei

Ordonanța de urgență pe care guvernul o va adopta vineri nu conține și plafoanele stabilite în Coaliție.

Acestea sunt incluse în ordonanța anterioară, care va fi completată săptămâna viitoare în Parlament astfel încât prețul maxim pe care îl vor plăti consumatorii casnici care nu se încadrează în 255 kWh, precum și marea industrie să fie de 1,3 lei/kWh.

Plafoanele anterioare rămân neschimbate, adică 0,68 și 0,80 lei/kWh pentru cei care consumă cel mult 100, respectiv 255 de kWh.

Atenție: Nimeni nu poate spune deocamdată perioada la care se va raporta consumul pentru care prețul este plafon.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax