Actualitate
Organismele publice și IMM, încurajate de Guvern să utilizeze eficient energia. Scheme de sprijin pentru investiții în domeniu
Guvernul a aprobat miercuri modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, în sensul încurajării organismelor publice și a IMM-urilor să utilizeze eficient energia, inclusiv prin intermediul unor scheme de sprijin pentru IMM-uri, cu respectarea reglementărilor în domeniul ajutorului de stat.
Concret, actul normativ clarifică modul în care organismele publice sunt încurajate să achiziționeze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanțe înalte de eficiență energetică. Organismele publice, inclusiv cele de la nivel local și regional, vor fi încurajate ca la efectuarea acestor achiziții să evalueze posibilitatea încheierii unor contracte de performanță energetică pe termen lung, care oferă posibilitatea de economii de energie pe termen lung, transmite Guvernul.
În cazul IMM-urilor, modificările și completările aprobate prevăd dezvoltarea de programe care să încurajeze realizarea de audituri energetice de către IMM-uri și punerea în aplicare a recomandărilor acestora. În plus, actul normativ instituie cadrul legal pentru crearea unui Fond specializat pentru investiții în domeniul eficienței energetice, care va fi accesibil furnizorilor de măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Ministerul Energiei poate să instituie scheme de sprijin pentru IMM-uri, inclusiv în cazul în care au încheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic şi ale punerii în aplicare a recomandărilor rentabile formulate în urma auditurilor energetice. Schemele de ajutor de stat pot fi accesate și în cazul în care măsurile propuse sunt puse în aplicare, cu condiţia respectării legislaţiei în domeniul ajutorului de stat. Modul de organizare și funcționare a Fondului specializat pentru investiții în domeniul eficienței energetice va fi stabilit ulterior, printr-un act normativ inițiat de Ministerul Energiei și cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat.
Actul normativ completează, de asemenea, unele criterii pe baza cărora se evaluează implementarea măsurilor de politică alternativă adoptate de România pentru atingerea obiectivului asumat pentru 2020 de economie de energie. Pentru a asigura implementarea utilizării criteriilor enunțate în Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică, au fost individualizate criteriile pentru fiecare măsură de politică energetică.
Au fost aprobate, totodată, o serie de modificări și completări impuse de problemele care au fost semnalate până acum în implementarea măsurilor de eficiență energetică, referitoare la elaborarea auditului energetic, fiind stabilite o serie de măsuri prin care să se evite dubla contabilizare a economiilor de energie.
Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică prevede pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020 o serie de măsuri de politică de eficiență energetică în vederea obținerii unor economii, în fiecare an, de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii tuturor distribuitorilor sau tuturor furnizorilor de energie ca volum, calculate ca medie pe perioada de 3 ani imediat anterioară datei de 1 ianuarie 2013. Pentru atingerea acestui obiectiv, Guvernul a aprobat în ședința de miercuri efectuarea unor evaluări intermediare în cadrul programelor naționale de eficiență energetică, la 31 decembrie 2016, respectiv, 31 decembrie 2018, precum și publicarea unui raport anual privind economiile de energie realizate.
Departamentul pentru Eficiență Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, căruia îi revine responsabilitatea punerii în aplicare a legislației privind eficiența energetică, primește ca atribuție nouă organizarea de campanii naționale de informare și motivare a consumatorilor mici de energie, inclusiv cei casnici, pentru a utiliza eficient energia. Aceste campanii pot fi organizate de departament inclusiv din surse proprii. De asemenea, ANRE, prin Departamentul pentru Eficiență Energetică va informa Guvernul asupra conformării instituțiilor implicate în implementarea legii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News