Actualitate
OUG 14, de abrogare a ordonanţei privind modificarea Codurilor penale, adoptată de Senat. Discuţii aprinse la şedinţa în plen
Dezbateri tensionate, marţi, la Senat. Ordonanţa 14, cea prin care este abrogată modificarea Codului Penal, a intrat la votul plenului Senatului şi a fost adoptată, cu 118 voturi „pentru” și niciun vot „împotrivă”. De asemenea, Ordonanţa 13 va intra astăzi, în dezbatere, în comisia juridică a Senatului.
PNL a cerut, la Senat, suspendarea ședinței și votarea la pachet a celor două ordonanțe, 13 și 14, într-o ședință comună. Vor voturi simultane de respingere a OUG 13 și de adoptare a OUG 14, după ce Șerban Nicolae nu a exclus ca prima ordonanță să fie și ea adoptată.
“Guvernul a abrogat ordonanța 13, pentru ca această abrogare să fie efectivă, în Constituție se spune foarte clar că o ordonanță supusă Parlamentului se aprobă sau se respinge printr-o lege. Mi se pare foarte important să ne pronunţăm în plen în privința legii de respingere a OUG 13 și să nu creăm o fereastră de timp pe discuția între OUG 13 și 14. Ele trebuie să meargă împreună. Ca o dovadă de bună credință a majorității PSD și ALDE, vă rog să fiți de acord cu ordinea de zi pentru a discuta și ordonanța de respingere. Nu e necesară nicio consultare în comisia juridică, pentru că acest consult vizează o ordonanță abrogată”, a spus Vlad Alexandrescu, senator USR, citat de Digi24.ro.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: “Am vagă senzație că intrați într-un teren delicat, pe care nu prea îl stăpâniți. Am remarcat inadvertențele. Una e ca OUG 13 are avizul CSM. CCR s-a pronunțat foarte clar că nu e nevoie de aviz. Materializând intenția dvs. am cădea în ridicol. Ce să respingem? O OUG abrogată și care nu există?”
Şerban Nicolae, senator PSD: “Nu suntem sesizaţi cu nicio ordonanţă, ci cu proiecte de lege de aprobare a OUG 13 și aprobare a OUG 14. Din acest punct de vedere, nu s-a pronunțat nicio instituție din cele menționate. Chiar dacă s-ar fi pronunțat, nu înseamnă că nu puteam face consultări. Ar fi ilogic că spunem că nu putem face consultări pentru că nu s-a dat preaviz. Am anunțat că vom face azi o primă dezbatere cu membrii comisiei pe cele trei proiecte: aprobare OUG 13, proiectul privind grațierea și proiectul privind modifările la legea 254/2013, urmând ca pe 21 să avem o dezbatere, invitând și instituțiile publice. Mi se pare că ni se propune o scamatorie să anunțăm instituțiile publice că vor fi consultate pe 21 februarie, și să-i anunțăm pe 14 că ne-am pronunțat déjà”.
Senatorii juriști de la Comisia Juridică a Senatului au dat, luni seară, un vot pentru adoptarea ordonanței 14. După votul de marţi, OUG 14 va merge la Camera Deputaților – cameră decizională. Mai întâi va trece prin comisiile de specialitate, apoi urmează votul în plen în maximum două săptămâni.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News