Connect with us
Advertisement

Actualitate

Palatul Principilor din Alba Iulia ar putea fi reabilitat. Proiectul a primit 95 de puncte după evaluarea tehnică și financiară

Publicat

palatul principilor Palatul Principilor din Alba Iulia, una din cele mai importante clădiri-monument din Cetatea Alba Carolina, ar putea primi fața pe care o merită. Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia” a primit 95 de puncte din totalul de 100, după etapa de evaluare tehnică și financiară.

„Nu există nimic între „reușită” și „nereușită” decât foarte multă muncă. Iar pentru noi, munca a devenit comportament, atitudine. După munca a zeci de colegi, proiectanți și instituții partenere, pot să afirm că suntem foarte aproape de semnarea contractului pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Palatului Principilor din Alba Iulia.

 

Nu cred că e doar un obiectiv strategic. E un loc de-a dreptul iconic, 17424656_1376004942470038_1741442841769458403_n nu doar pentru Alba Iulia și Transilvania, pentru România, în esența ei istorică, chiar pentru Europa. Da, am curajul și mândria să o spun: faptul că n-am renunțat la luptă ne-a adus întotdeauna rezultate. Astăzi, după faza de evaluare, proiectul a primit 95 din 100 de puncte posibile. Ne lipsesc 5, pentru că nu este patrimoniu UNESCO. Palatul Principilor din Alba Iulia are șansa să primească curând exact ceea ce merită: un loc pe hartă și, mai ales, în istorie. Felicitări tuturor!”, a declarat primarul Mircea Hava pe pagina sa de Facebook.

Palatul Principilor fost construit în secolul al XV-lea, având rolul de reședință a principilor Transilvaniei, fiind modificat și extins în secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Inițial, clădirea a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte.

Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul. Clădirea a fost grav avariată de turci și tătari, în timpul marilor invazii din 1658 și 1662. În urma cuceririi Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a găzduit garnizoana austriacă cu arsenalul și cazarma de artilerie, iar în decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie. În cronicile străine ale vremii, Palatul Princiar a fost descris ca un edificiu foarte luxos, împodobit cu fresce și scări de marmură. Clădirile sunt grupate în jurul a două curți de formă pătrată. Edificiul este unul reprezentativ pentru spațiul transilvan și din punct de vedere arhitectonic, regăsindu-se stilurile gotic, renascentist și baroc, fiind trecută pe lista monumentelor istorice din județul Alba cu codul AB-II-m-A-00133.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement