Connect with us
Advertisement

Eveniment

Paleontologul Matei Vremir, ”părintele” balaurului bondoc descoperit în Alba, s-a stins din viață

Publicat

Paleontologul clujean Matei Matyas Vremir, cel care a făcut o descoperire celebră, în județul Alba, lângă Râpa Roșie – scheletul dinozaurului ”balaurul bondoc” – s-a stins din viață. Avea 49 de ani.

“Balaurul bondoc descoperit în Sebeş este cel mai complet schelet de dinozaur descoperit în România şi cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. Am descoperit circa 75 la sută din schelet, lipsesc gâtul, capul şi coada. Balaurul era aproape adult, avea circa doi metri şi cântărea 30-40 de kilograme”, spunea Vremir în 2010, când a fost făcută descoperirea.

Vezi și Ce ascunde Râpa Roșie, rezervaţia naturală de lângă Sebeş. Descoperiri interesante ale cercetătorilor şi legendele locului

Fosila descoperită la Sebeş are o vechime de 70 de milioane de ani. Conform specialiştilor, “Balaurul bondoc” este o rudă apropiată a binecunoscutului Velociraptor descoperit în Cretacicul Mongolie. Însă seamănă mai degrabă cu un hibrid între un curcan supradimensionat şi un câine pitbull.

O altă descoperire importantă a clujeanului a reprezentat-o scheletul celui mai mare dinozaur zburător din lume. Cu o anvergură de 16 metri a aripilor, de dimensiunea unui avion.

„Dracula” a fost expus la mai multe muzee din lume. În urmă cu doi ani, în 2018, a fost expus la un muzeu de profil din Bavaria, Germania. Matei Vremir explica atunci că şi-a botezat dinozaurul atât pentru a-i lega numele de Transilvania, dar şi pentru ferocitatea cu care îşi ataca prada.

În 2011, o  echipă de cercetători din care făcea parte şi paleontologul clujean Matei Vremir a făcut alte câteva descoperiri senzaţionale în zona Sebeş, Alba.

Printre descoperirile echipei de cercetători se număra o specie nouă de dinozaur erbivor şi, mai important, ouăle şi cuibul unor păsări preistorice care au trăit în urmă cu 68 de milioane de ani.

„S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzaţie reprezentate prin cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internaţional de Paleontologie din Las Vegas (USA)”, spunea Matei Vremir.

Din expediţia internaţională care a făcut descoperirile de la Sebeş făceau parte cercetători din Anglia (Gareth Dyke -Southampton şi Darren Neish – Porthsmouth), SUA (Steve Brusatte – New York) şi România (Zoltan Csiki – Bucureşti, Radu Totoianu – Sebeş, Matei Vremir – Cluj).

După descoperiri foarte importante, în premieră în lume, după ce a publicat zeci de articole de specialitate, Matei Vremir a primit două premii. Premiul Miko Imre al Societăţii Muzeului Ardelean, în 2010, şi premiul “Grigore Cobălcescu” al Academiei Române, în 2015.

Mai multe detalii, pe cluj24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement