Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Până în 11 aprilie: IMM-urile au acces la fonduri europene de 20,38 milioane de euro pentru modernizarea reţelei de comunicaţii în mediul rural

Publicat


Până în 11 aprilie, întreprinderile mici şi mijlocii care activează în domeniul comunicaţiilor pot depune la Ministerul Agriculturii cereri de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii în bandă largă (broadband) în zonele rurale neacoperite de reţelele operatorilor telecom.

„Ministerul Agriculturii a lansat în data de 17 februarie sesiunea de depunere a cererilor de finanţare aferente submăsurii 322e) «Investiţii privind infrastructura de broadband în spaţiul rural». Prin această submăsură sunt sprijinite investiţiile care vizează crearea sau modernizarea reţelei de comunicaţii de acces (last mile), aceasta reprezentând o componentă obligatorie în cadrul proiectelor aferente submăsurii 322e). De asemenea, vor putea fi sprijinite şi investiţiile care vizează crearea reţelei de distribuţie (backhaul) acolo unde aceasta nu este prezentă, în vederea asigurării funcţionalităţii buclei locale (last mile)”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Bugetul alocat se ridică la 20,38 milioane de euro, fiind acoperit din fonduri europene.

Perioada de depunere a proiectelor se va încheia pe 11 aprilie, contractarea urmând a fi finalizată până la 30 iunie.

Beneficiarii eligibili sunt firmele care se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi care activează sau urmează să activeze în domeniul comunicaţiilor.
Reţelele realizate vor trebui să asigure o viteză de transfer de minimum 1 Mbps partajat pentru persoane fizice şi minimum 4 Mbps partajat pentru persoane juridice, conform caracteristicilor tehnice descrise de legislaţia în vigoare.

Aria de eligibilitate a submăsurii este reprezentată de un număr de 1.650 localităţi rurale „zone albe” de pe întreg teritoriul României (comune şi sate componente în cadrul cărora nu este prezentă reţeaua de acces şi/sau reţeaua de distribuţie, care să respecte criteriile tehnice de viteză menţionate anterior).

Informaţiile necesare în vederea întocmirii şi depunerii dosarului cererii de finanţare se regăsesc pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

„Atragem atenţia potenţialilor beneficiari asupra necesităţii obţinerii avizului tehnic pentru studiul de fezabilitate/memoriul justificativ care va face parte din dosarul cererii de finanţare, emis de către Institutul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii conform procedurii indicate la adresa web indicată mai sus”, se mai spune în comunicat.

Precizăm că în 28 februarie CL Alba Iulia a aprobat alocarea unui buget de 12.000 de euro drept susţinere financiară a unui proiect european privind dezvoltarea accesului la internet în special în localităţile rurale, în zona de competenţă a AIDA.

Proiectul se numeşte „Tackling the Broadband Gap int tje SEE Rural Areas through PPP model” (Abordarea “decalajului de bandă largă” în zonele rurale din Sud-Estul Europei prin intermediul modelului de parteneriat public-privat) şi este finanţat prin Programul de Cooperare Transaţională Europa de Sud-Est. În documentaţia prezentată consilierilor locali se motivează că Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA) va beneficia de avantajele conlucrării în cadrul unui parteneriat cu Agenţia pentru Inovaţie şi Cooperare Europeană, Slovacia, urmârind obiectivul general al proiectului şi anume îmbunătăţirea experienţei în modelele de parteriat public-privat, dezvoltarea prin centre naţionale de excelenţă, respectiv dezvoltarea accesului la internet în bandă largă în zonele rurale.

Zona AIDA este aleasă pentru testarea unuia dintre cele 9 modele de parteneriat public-privat în cadrul proiectului amintit. La acesta participă asociaţii, universităţi şi alte instituţii din Slovacia, Bulgaria, Grecia, Austria, Serbia, Macedonia.

Concret, localităţile din arealul AIDA – inclusiv Pâclişa, Oarda, Bărăbanţ, Miceşti şi Partoş – vor fi sprijinite pentru accesul la internet în bandă largă, cu viteză mare, servicii de informare instantanee, utilizarea telefoniei şi internetului concomitent şi prin urmare creşterea eficienţei în afaceri, îmbunătăţirea relaţiilor cu clienţii, respectiv dezvoltare economică.

AIDA reprezintă interesele a 11 comunităţi din apropierea municipiului Alba Iulia, cu o populaţie totală de peste 120.000 de locuitori. Este constituită din municipiile Alba Iulia şi Sebeş, oraşul Teiuş şi comunele Vinţu de Jos, Sântimbru, Ciugud, Ighiu, Galda de Jos, Cricău, Meteş, Berghin şi Consiliul Judeţean Alba.

sursă: mediafax


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ABRUD

Fostul șef al Cupru Min Abrud, Nicolae Turdean, numit președintele Agenției pentru Resurse Minerale

Publicat

Premierul Ludovic Orban l-a numit vineri în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe Nicolae Turdean, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Nicolae Turdean a fost director al companiei de stat CupruMin și este considerat un apropiat al lui Remus Vulpescu. Orban l-a demis pe fostul președinte, Gigi Dragomir. El […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Echipa Netflix, agresată de tăietorii de lemne din România. Jurnaliștii, „sechestrați” în pădure la filmarea unui documentar

Publicat

Tăierile ilegale de lemn din codrii seculari sau din parcurile naţionale ale României fac subiectul unei anchete realizate de o echipă de jurnalişti americani şi vor fi prezentate în cadrul unui mini-serial difuzat de Netflix. Realizatorii seriei de documentare intitulată „Broken” şi activiştii care îi însoţeau la filmările de la Sebeş, din Parcul Național Retezat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: La Alba Iulia, iarna e ca primăvara. Un cais, ”păcălit” de vremea caldă, a înfrunzit

Publicat

Un cais din curtea unui cetățean din Alba Iulia a înfrunzit la mijlocul lunii noiembrie. ”De vină” este vremea frumoasă din ultimele zile, nefiresc de caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile de peste 18 grade ziua, înregistrate în oraș, aduc aminte mai degrabă de primăvară, decât de iarnă. ”Caisul este aproape uscat, abia face […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Polițiștii de la Rutieră, câștigătorii Turneului de fotbal ”Iani Mitracu” de la Alba Iulia. Clasament

Publicat

Peste 130 de polițiști din județul Alba au participat, joi, la ediția a V-a a turneului de fotbal dedicat memoriei fostului polițist și fotbalist Iani Mitracu. Locul I a fost câștigat de echipa Serviciului Rutier Alba Iulia. Turneul fotbalistic este unul omagial și este organizat în memoria lui Iani Mitracu, fost poliţist în cadrul Inspectoratului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate