Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Părinții își vor putea prelungi concediul de creștere a copilului cu un an. Care este condiția și ce indemnizație vor putea primi

Publicat

Părinții își vor putea prelungi concediul de creștere a copilului cu un an. Părinții copiilor născuți prematur vor putea cere prelungirea concediului pentru creșterea copilului cu cel mult 12 luni, până când micuțul va împlini vârsta de 3 ani. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege ce a primit recent raport favorabil la Camera Deputaților. 

Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 164/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, înregistrat la Camera Deputaților, a primit, pe 20 noiembrie, aviz favorabil de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Părinții își vor putea prelungi concediul de creștere a copilului cu un an

Potrivit acestuia, în situaţia copilului născut prematur, perioada concediului pentru creşterea copilului (…) se poate majora, la cerere, cu maximum 12 luni, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, cu excepţia situaţiei în care copilul născut prematur este încadrat în grad de handicap.

„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin copil născut prematur se înțelege copilul care se naște înainte de începerea celei de-a 37-a săptămâni de sarcină.

În această situație indemnizația pentru creșterea copilului precum și stimulentul de inserție, (…), după caz, se acordă similar drepturilor de care beneficiază persoana al cărei copil nu este încadrat în grad de handicap, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”, se precizează în documentul citat.

Părinții copiilor născuți prematur, ce au împlinit 2 ani, vor putea solicita un nou concediu

Potrivit proiectului, prevederile se vor aplica la cerere, însoțită de acte doveditoare cu privire la nașterea prematură a copilului, după cum urmează:

a) pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, se află în concediu pentru creșterea copilului, cererile pentru prelungirea concediului pentru creșterea copilului, precum și pentru continuarea plății indemnizației pentru creșterea copilului, se depun în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prelungirea putând fi făcută până la data împlinirii de către copil a vârstei de 3 ani

b) pentru persoanele ai căror copii născuți prematur au împlinit vârsta de 2 ani anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi, cererile pentru acordarea unui nou concediu pentru creșterea copilului, precum și pentru reluarea plății indemnizației pentru creșterea copilului se depun în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, acestea putând fi acordate până la data împlinirii de către copil a vârstei de 3 ani.

Conform proiectului, în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare, Guvernul va trebui să actualizeze, prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, conținute de HG 52/2011.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament iar mai apoi promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru unii dintre părinți

Începând cu luna septembrie 2023, părinții de gemeni, tripleți și multipleți beneficiază de o majorare cu 50% a indemnizației lunare, după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022.

Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de lege.

Normele metodologice adoptate au clarificat și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

De asemenea, au fost acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul a urcat de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Cucuruzan mihai

    duminică, 14.01.2024 at 21:07

    Buna o întrebare pentru copii prematuri se poate prelungi termenul până la 3 ani daca da ce acte am nevoie și unde se depun.multumesc

  2. Sârbu Ioana

    luni, 19.02.2024 at 10:31

    Bună ziua!
    Va rog sa îmi spuneți dacă s-a aprobat legea cu prelungirea indemnizației pentru copiii prematuri pana la 3 ani.Ce acte sunt necesare?
    Va mulțumesc anticipat!

  3. Bódi Barna

    vineri, 01.03.2024 at 15:23

    Bună ziua!
    Va rog sa îmi spuneți dacă s-a aprobat legea cu prelungirea indemnizației pentru copiii prematuri pana la 3 ani.Ce acte sunt necesare?
    Va mulțumesc anticipat!

  4. Ana Maria Ilie

    joi, 14.03.2024 at 14:38

    Există vreo șansă ca anul asta, având în vedere că este an electoral, sa se aprobe acest proiect?sunt mulți părinți în această situație și este mare nevoie de aprobare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax