Actualitate
Parlamentarii nu renunţă la pensiile speciale pentru primari. Un nou proiect, la Camera Deputaţilor
Parlamentarii propun din nou acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, după ce proiectul similar, adoptat acum doi ani, a fost declarat neconstituţional, de două ori.
Reprezentanţi ai tuturor partidelor politice în Parlament, cu excepţia USR, au depus un proiect de lege prin care, din ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepresedinţii Consiliilor judeţene vor primi pensii speciale, în bugetele locale, în limita a trei mandate complete.
Noul proiect, înregistrat la Camera Deputaţilor, prevede că aleşii locali amintiţi au dreptul la indemnizaţie pentru limita de vârstă, dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei standard reduse, în momentul în care le încetează mandatul şi nu sunt realeşi
Această indemnizaţie se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat celui public, precum şi cu orice alte venituri realizate.
Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată.
Se suportă şi se plăteşte din bugetele locale ale unităţilor administrative-teritoriale.
Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limita de vârstă aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, a unei infracţiuni de corupţie.
Aleşii locali care, la data îndeplinirii condiţiei vârstei standard de pensionare sunt urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru comiterea, în exercitarea functiei, a unor infracţiuni de corupţie, nu sunt îndreptăţiţi la indemnizaţie, până la pronunţarea definitivă a instanţei de judecată. În cazul achitării, sunt îndreptăţiţi să obţină indemnizaţia pentru limita de vârstă, de la data îndeplinirii condiţiei de vârstă.
Curtea Constitutionala preciza, în septembrie 2016, că normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a „indemnizației pentru limită de vârstă”, sfera beneficiarilor săi și modul de stabilire și calcul al indemnizației si nu este indicată nici sursa de finanţare.
„Prezenta propunere legislativă a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituţională a României şi a asumat toate observaţiile formulate în această decizie. Propunem ca sursa de finanţare bugetele administraţiilor publice locale, care vor evidenţia, în capitol bugetar distinct de cheltuieli, începând cu programul bugetar pentru anul 2019, sumele necesare pentru plata indemnizaţiilor. O precizare importantă este aceea că legea dispune pentru viitor, iar indemnizaţia se acordă exclusiv pentru mandatele complete de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene”, se arata in expunerea de motive a proiectulului.
Proiectul, pentru care Senatul va fi cameră decizională, a fost iniţiat de 21 de parlamentari, inclusiv de către trei deputaţi de Alba: Sorin Ioan Bumb, Corneliu Olar, Claudiu Vasile Răcuci.
Vezi integral: Proiect pensii alesi locali
surse: cdep.ro, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News