Connect with us
Advertisement

Actualitate

Parlamentarii propun creșterea valorii tichetelor de masă, de la 9 lei la 13 lei. Inițiativă legislativă la Senat

Publicat

tichete de masa Senatorii și deputații propun modificarea legii privind acordarea tichetelor de masă, astfel încât valoarea acestora să crească de la 9,41 lei, cât este în prezent, la 13 lei, pentru a acoperi cheltuielile angajaților măcar cu o masă pe zi. 

„La data introducerii tichetelor de masă în România (1998), ponderea acestora în salariul mediu brut era de cca 26%, respective 97% din salariul minim brut. În contextul actual, la nivelul anului 2015, ponderea este de 1% din salariul mediu brut, respective 20% din salariul minim brut”, au transmis inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Senatorii și deputații care susțin proiectul spun că, după impozitarea cu 16 % a valorii tichetelor de masă, aplicată angajaților din anul 2010, valoarea reală a tichetelor s-a depreciat,  ceea ce a dus la o scădere a puterii de cumpărare a angajaților care beneficiază de aceste tichete.

„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 9,41 lei (înainte de impozitare), nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zone cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei (în sistem de catering, nu la restaurant). Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mase. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum și a angajatorului pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, au mai transmis inițiatorii în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor, valoarea pe zi a tichetelor de masă din România este printre cele mai mici din Europa. „Dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 2,13 euro, în Austria este de 4,40 euro, în Belgia 7 euro, în Franța 10,58 euro, în Gregia 6 euro, în Slovacia 4,20 euro”, explică inițiatorii.

Senatorii și deputații semnatari ai proiectului susțin că prin creșterea valorii nominale a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, valoare ce trebuie recuperată pentru ultimii 5 ani, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană. Creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece este supus impozitării.

Proiectul legislativ propune modificarea Art. 3, alin (1) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 13 iulie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, astfel: „ Art. 3. (1) Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 13 lei la data aplicării prevederilor prezentei legi”.

Propunerea legislativă a fost pusă în dezbatere publică în procedură de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement