Connect with us
Advertisement

Actualitate

Parlamentul i-a asigurat imunitatea lui Ponta. Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, a Opoziţiei şi Ambasadei SUA

Publicat

victor ponta III Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta. Hotărârea a fost aprobată cu 231 voturi „pentru” și 120 „împotrivă”. Președintele Klaus Iohannis critică decizia Parlamentului, arătând că Legislativul s-a transformat într-un scut pentru acesta și că soluția este ca șeful Guvernului să-și dea demisia.

Şi Ambasada SUA la Bucureşti s-a pronunţat referitor la acest subiect. Potrivit acesteia, orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor.

„Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept, și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană”, afirmă Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

El consideră că soluția pentru ieșirea din criză este demisia premierului.

„Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate. În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru”, susține șeful statului.

Ambasada SUA la Bucureşti subliniază că nu comentează cazuri individuale.

„Instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent și trebuie să se respecte întru totul atât legislația românească, cât și principiul unui proces echitabil”, arată sursa citată.

Totuşi, „orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”, potrivit ambasadei.

Liderul deputaților liberali, Ludovic Orban, a declarat marți că PNL „investighează temeiuri solide” pentru a putea ataca la Curtea Constituțională hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta.

„Evident că investigăm temeiuri solide pentru a putea ataca hotărârea la Curtea Constituțională și, dacă vom găsi aceste temeiuri, vom ataca la Curtea Constituțională această hotărâre. Indiferent de decizia CCR în această speță, din păcate astăzi PSD și majoritatea guvernamentală au arătat că nu le pasă de România, că nu le pasă de imaginea României, că nu vor ca în România justiția, dreptatea să fie înfăptuite de puterea judecătorească și încearcă să facă zid pentru apărarea tuturor celor cercetați pentru fapte de corupție”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

După rezultatul la vot în Parlament, Victor Ponta a spus că ”este un rezultat normal. 231 la 120. Vreau și cred că Parlamentul și Guvernul au obligația de a respecta Constituția și de a-i apăra mai ales pe alții, pentru că alții, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia să-l am. La asta trebuie să ne gândim de acum încolo”.

DNA a cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.

„În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement