Economie
Patronatele nu sunt de acord cu propunerea ANPC privind afișarea adaosului comercial. Ce spun reprezentanții rețelelor de magazine

Patronatele nu sunt de acord cu propunerea ANPC privind afișarea adaosului comercial. Acestea consideră că modificarea propusă ar putea afecta concurența liberă.
Este vorba despre proiectul ANPC ce prevede obligarea afișării adaosului comercial lângă prețul produselor, în magazine.
”În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de achiziție, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.
În cazul unei vânzări on-line operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de achiziție, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.
Pentru produsele provenite din terțe țări, în situația în care se transfer produsele către alți intermediari/distribuitori, în vederea principiului transparenței, aceștia trebuie să comunice prețul de import.
Pentru produsele provenite din piața unică, în vederea principiului transparenței, intermediari/distribuitori vor comunica prețul primului distribuitor”, se arată în proiect.
ANPC invocă necesitatea transparenței modului în care sunt stabilite prețurile produselor de către operatorii economici pornind de la prețul de achiziție.
Propunerea ANPC privind afișarea adaosului comercial. Reacția marilor rețele comerciale
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a comunicat că transparentizarea prețului negociat independent de fiecare operator economic ar putea afecta concurența liberă, în detrimentul consumatorilor.
”Pe piața de retail, confidențialitatea prețului de achiziție alături de condițiile comerciale sunt elemente importante ale concurenței. Transparentizarea prețului negociat independent de fiecare operator economic ar putea conduce la potentiale efecte restrictive asupra concurenței libere, în detrimentul consumatorilor și nu invers.
Impunerea obligației pentru retaileri de a afișa componentele distinctive ale prețului final la raft – preț de achiziție și adaos comercial – reprezintă o măsură de transparentizare a pieței, care încalcă regulile de concurență și creează potentiale distorsiuni”, consideră AMRCR.
Reprezentanții magazinelor se raportează atât la legislația națională – Legea concurenței nr. 21/1996, cât și la cea europeană – Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. Potrivit sursei citate, aceste legislații interzic înțelegerile și practicile concertate, precum si orice masuri adminstrative ce au ca potential efect distorsionarea mediului concurențial.
Informații sensibile comercial
”Informații precum pretul de achizitie al mărfurilor și adaosul practicat sunt încadrate legislativ ca informații sensibile comercial, iar potențiala divulgare a acestora poate conduce la amenzi asupra cifrei de afaceri.
Cu cât nivelul de transparentizare este mai ridicat, cu atât gradul de competitivitate poate avea de suferit. Afișarea informațiilor cu privire la prețurile de achiziție practicate de întreprinderi concurente și procentele adaosurilor comerciale nu este menit să îmbunătățească informarea consumatorilor. Dimpotrivă, inițiativa ar putea periclita concurența între întreprinderi pe piață”, mai consideră AMRCR.
Potrivit sursei citate, în mod normal, înaintea adoptării unui astfel de ordin, ar trebui consultate autoritățile europene competente, inclusiv prin mecanismul TRIS, având în vedere că impunerea unei asemenea obligații creează potențiale bariere pe piață.
”Aceste bariere ar fi resimțite în primul rând în relația cu operatorii din afara României care vând pe piața locală, dar care nu ar putea fi obligați să respecte sau să aplice prevederile ordinului. O astfel de măsură poate genera un dezechilibru concurențial considerabil, afectând în mod direct retailerii români și avantajând operatorii și platformele din afara UE, care deja ridică probleme de conformare cu legislația europeană și națională.
Devine evident ca în domeniile interzise prin legislatia concurenței europene și naționale, Statele Membre și autoritățile statului nu pot facilita sau impune astfel de practici”, comunică AMRCR.
”Anii ’80 înapoi”
„Propun să înființăm o comisie care să stabilească adaosul comercial pentru fiecare produs în parte și dacă se poate să ne transmită guvernanții exact cine, ce, cât și unde să producă. Așteptăm instrucțiuni. Și fiecare magazin să aibă o alveolă sau două din conserve de șprot. Numai, gata. Vrem anii ’80 înapoi”, a scris Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, pe o rețea de socializare.
Această declarație reflectă îngrijorările mediului de afaceri cu privire la intervenția statului în mecanismele pieței libere și amintește de practicile economice centralizate din perioada comunistă, potrivit termene.ro
„Zeci de mii de companii românești vor fi forțate să divulge un secret comercial, în avantajul principal al platformelor non-UE. Acestor platforme nu li se cere să afișeze aceste informații. Ele vor câștiga de pe urmă măsurii, care aduce obligații suplimentare companiilor românești, deja afectate de concurență neloială. Zilnic se pierd zeci de locuri de muncă și firme românești își închid ușile”, a declarat Cristian Pelivan, director executiv Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), într-un răspuns pentru Gândul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News