Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pedepsele pentru braconaj, majorate de Comisia pentru Mediu. De la trei la șapte ani de închisoare pentru pescuitul electric sau cu materiale explozive

Publicat

pesti braconaj

pesti braconaj Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților a decis înăsprirea regimului sancțiunilor pentru pescuitul electric, pentru pescuitul cu materiale explozive sau cu substanțe toxice și narcotice, precum și pentru folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor, informează News.ro.

„Plecând de la o realitate incontestabilă privind diminuarea fondului piscicol atât pe râurile interioare, cât și pe Dunăre, Lunca și Delta Dunării, precum și la Marea Neagră ca efect al braconajului, existența multor specii de pești fiind periclitată, în special sturionii de pe Dunăre și Deltă, Comisia a hotărât modificarea art. 65, lit.a) în sensul înăspririi regimului sancționator pentru fapte ce constau în pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice. Dacă pe actuala reglementare aceste fapte reprezintă infracțiuni și se sanctionează cu pedeapsa închisorii de la șase luni la trei ani, în noua redactare pedepsele au fost majorate de la trei la șapte ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între un an și trei ani”, a declarat Remus Borza, președintele comisiei, citat într-un comunicat.

Acesta face apel la instituțiile statului cu atribuții de control să ia măsuri în ceea ce privește „sancționarea mai fermă și combaterea acestui flagel care constituie una dintre cele mai grave amenințări la adresa exploatării durabile a resurselor  acvatice vii și a biodiversității”.

Comisia pentru Mediu a respins proiectul de lege care legaliza, în limita a maximum 10% din captură, pescuitul comercial pe râurile interioare, pe Dunăre, în Lunca și Delta Dunării reținerea la bord, transbordarea, descărcarea și comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minimă legală.

Comisia a modificat legea în sensul de a permite pescuitul comercial al peștelui sub dimensiunea minimă legală, reținerea la bord, transbordarea, descărcarea și comercializarea resurselor acvatice vii dacă reprezintă maximum 5% din captură, exclusiv pentru pescuitul la Marea Neagră.

Comisia a respins totodată propunerea legislativă privind suspendarea activității de pescuit pe râurile interioare pentru o perioadă limitată de timp în vederea regenerării resurselor acvatice vii.

Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților a dezbătut marți cinci proiecte de legi și propuneri legislative privind modificarea și completarea OUG 23/2008 care reglementează pescuitul și acvacultura.

Aceste propuneri vizează, pe de-o parte transpunerea în legislația internă a legislației europene, care stabilește noua politică comună în domeniul pescuitului la nivel comunitar și pe de altă parte creșterea gradului de absorbție a Fondului European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2010-2020, întărirea rolului administrativ al Agenției pentru Pescuit și Acvacultură și clarificarea regimului juridic al terenurilor preluate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), crearea cadrului juridic intern pentru finalizarea și concesionarea terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole.

Unul din obiectivele politicii comune europene pentru conservarea stocurilor de pește din perioada 2015-2020 este de a adopta o abordare prudentă care recunoaște impactul activităților umane asupra tuturor componentelor ecosistemului și a mediului acvatic fragil și stabilirea unor limite sustenabile de captură care să asigure continuitatea capturilor de pește pe termen lung.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax