Economie
Pensia Socială în România: Ghid Complet despre cum se obține Indemnizația socială pentru pensionari în 2024
Românii care au nevoie de sprijin financiar la bătrânețe și nu au contribuit suficient la sistemul de pensii pot beneficia de indemnizația socială pentru pensionari.
Denumită și pensie socială, indemnizația socială pentru pensionari a fost instituită ca o măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei, acordată pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul în România:
În articolul de mai jos puteți afla despre pensia socială în România, inclusiv condiții de eligibilitate, acte necesare și pași de urmat.
Ce este Pensia Socială?
Potrivit CNPP, pensia socială, denumită și pensie minimă garantată, este un ajutor financiar oferit de statul român persoanelor vârstnice care nu au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă sau al cărei cuantum este foarte mic. Acest sprijin are rolul de a asigura un nivel minim de trai decent pentru seniorii cu venituri reduse.
Cum se stabilește cuantumul pensiei sociale?
Cuantumul pensiei sociale se stabilește în funcție de veniturile proprii și de numărul de membri ai familiei.
În anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.
Pensie socială minimă garantată vs Indemnizație socială pentru pensionari
Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între nivelul acestei indemnizații și cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, fiind suportată din bugetul de stat şi nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Pensia socială minimă garantată nu reprezenta o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu era o prestație de asigurări sociale ci un ajutor cu caracter social.
Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantata” a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”.
Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege.
Cine poate beneficia de pensie socială?
Pentru a fi eligibil pentru pensia socială, trebuie să îndeplinești cumulativ următoarele condiții:
- Vârsta standard de pensionare: 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei (această limită se modifică gradual până în 2030, când va fi de 65 de ani pentru ambele sexe).
- Reședința în România.
- Venituri proprii sub limita stabilită prin lege.
- Să nu beneficiezi de alte ajutoare sociale care au caracter de venit (ex: ajutor social).
Ce documente sunt necesare pentru pensia socială?
Pentru a solicita pensia socială, va trebui să depui la Casa Teritorială de Pensii o cerere însoțită de următoarele documente:
- Cerere tip (se obține de la Casa de Pensii).
- Act de identitate (copie și original).
- Carnet de muncă (copie și original) sau alte acte care dovedesc vechimea în muncă.
- Acte care să ateste veniturile actuale (dacă este cazul).
Cum se depune cererea pentru pensie socială?
Cererea pentru pensie socială se depune personal sau prin mandatar legal la Casa Teritorială de Pensii de care aparții cu domiciliul.
Ce trebuie să mai știi despre pensia socială?
Vârsta de pensionare este revizuită periodic, adaptându-se la realitățile demografice și economice. Pot fi solicitare informații suplimentare despre pensia socială la Casa Teritorială de Pensii sau telefonic, la numărul de telefon 0800.800.999 (apel gratuit din orice rețea).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Popescu
joi, 23.05.2024 at 20:38
daca este corect ce spuneți in articol,am următoarea întrebare:o femeie care are vârsta de 62 de ani,are 10 ani lucrați,nu beneficiază de venit minim de incluziune și nici de această pensie socială.De la Casa de pensii i se a spus că nu are dreptul.Ar trebui sa va documentați să scrieți cum se aplica legea in România
Alina
luni, 02.09.2024 at 21:56
Soacra mea are aproape 12 ani cotizați ,iar de la Casa de pensii i s a spus ca nu are dreptul la nici o indemnizație,deci,nu cred ca e corect articolul
Danubia Ro
luni, 09.09.2024 at 21:45
Cei fara min 15 ani stagiu cotizare nu obtin nimic. Zero.