Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensii 2022: Noi categorii de salariați vor putea să se pensioneze mai devreme. Cine ar putea beneficia de propunerile senatorilor

Publicat

Legislația pensiilor de stat ar putea fi modificată și noi categorii de salariați ar putea să se pensioneze mai devreme.  Aceștia ar putea beneficia de condiții favorabile la pensionare dacă două propuneri legislative înregistrate recent la Senat vor fi votate în parlament.

Prima propunere vizează introducerea de noi activități și unități în categoria locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, iar a doua urmărește asigurarea unui cadrul legal unitar pentru stabilirea drepturilor de pensie atât potrivit Legii 263/2010 (actuala lege de calcul) și Legea 127/2019 (legea care ar urma să intre vigoare de la 1 septembrie 2023).

Vezi și Pensii 2022: Explicații legate de noua formulă de calcul a pensiilor. Contradicții legate de perioada minimă de contributivitate

Prima propunere legislativă înregistrată la Senat vizează introducerea în lista din Anexa nr. 2 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cea care cuprinde locurile de muncă încadrate în condiții speciale, și a activităților de sortare, sfărâmare și expediere legate de prepararea minereurilor, potrivit avocatnet.ro.

Cea de-a doua propunere legislativă pusă în dezbaterea senatorilor vizează, în primul rând, asigurarea unui cadru legal unitar pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale.

Care sunt activitățile noi și unitățile care vor beneficia de o pensionare mai devreme

În prezent, doar măcinarea, flotarea sau filtrare sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale, în legătură cu prepararea de minereuri.

Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din cadrul societății Mittal Steel Hunedoara va fi completată și cu următoarele activități de:

  • manipulare a materiilor explozive, cocserie, sectorul chimic al cocseriei,
  • prepararea de minereuri,
  • activitatea desfăşurată de personalul din activitatea de aglomerare,
  • încărcarea materiei prime în corfe la furnalele vechi, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase,
  • activitatea de forjare continuă la cald, manuală, cu ciocane şi prese de peste 200 kg/forţă,
  • activităţile efectuate de zidari-şamotori, activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere și cea pentru instalaţiile de fabricaţie a benzenului şi tetraclorurii de carbon.

Și la Combinatului Siderurgic Reșița sunt vizate noi activități din cadrul  pentru a fi introduse în lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, precum:

  • cea din cocserie,
  • sectorul chimic al cocseriei,
  • prepararea de minereuri,
  • activitatea desfășurată de personalul din activitatea de aglomerare, de personalul de la furnale,  din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase,
  • activitatea de tratare şi acoperire a metalelor prin metalizarea cu nichel-carbonil și activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere.

Cine va beneficia de a doua propunere legislativă

Cea de-a doua propunere legislativă pusă în dezbaterea senatorilor vizează, în primul rând, asigurarea unui cadru legal unitar pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale.

În acest sens, se propune eliminarea condiției din Legea 263/2010 privind vechimea minimă într-unul din domeniile specifice grupa I/condiții speciale de muncă.

Toate prevederile care stabilesc un stagiu complet redus pentru persoanele care au realizat stagiu într-una din activitățile din grupa I de muncă/condiții speciale vor fi grupate sub o singură prevedere legală.

Inițiatorii își bazează propunerea de modificare pe faptul că Legea 263 a suferit de-a lungul anilor mai multe modificări, unele ajungând să se dubleze.

Astfel, Legea 263/2010 va conține doar trei situații prin care se stabilește un stagiu complet redus:

  • 20 de ani pentru cei care au desfășurat activitate în unitățile miniere;
  • 15 ani pentru cei care au desfășurat activitate în zona I de expunere la radiații, respectiv 17 ani pentru zona a II-a de expunere;
  • 25 de ani pentru celelalte activități asimilate stagiilor de cotizare în condiții speciale/grupa I.

Aceeași propunere legislativă vizează introducerea în Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii a următoarelor activități în categoria locurilor de muncă în condiții speciale, ce sunt incluse deja în Legea 263:

  • activitățile din industria de armament;
  • sectorul construcțiilor de nave, pentru personalul care desfășoară anumite activități;
  • activitățile de producție, mentenanță din unitățile de producție a energiei electrice în termocentrale pe bază de cărbune, inclusiv unitățile de extracție a cărbunelui.

sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax