Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Persoanele care și-au luat case prin credit ipotecar NU pot aplica în Programul Panouri Fotovoltaice. GHIDUL se modifică

Publicat


panouri

Micii antreprenori, sau persoanele care au ipotecă pe locuință, nu vor putea monta panouri fotovoltaice, subvenționate de la stat, potrivit unor modificări aduse Ghidului de finanțare, modificare care se află în dezbatere publică.

Mai exact, pentru ca Guvernul să nu poată fi acuzat că oferă ajutoare de stat, modificarea este de natură a limita accesul la programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenționate a două categorii de beneficiari: antreprenorii care au sediul firmei acasă și cei care au ipotecă pe locuință nu vor putea beneficia de program, notează economica.net.

“Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice”.

CITEȘTE ȘI: Programul ”Casa Verde” 2019: Finanțare de la stat cu 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice. GHID

Aceasta este modificarea care este adusă “Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, printr-un Ordin al Ministerului Mediului, aflat încă în dezbatere publică.

Proiectul complet de modificare a Ghidului, aflat în dezbatere publică

Potrivit jurnaliștilor de la economica.net, imediat după publicarea pe site-ul Mediului al acelui proiect de ordin, unii potențiali beneficiari și-au pus problema ce înseamnă “imobil afectat de sarcini”, iar răspunsul pe care l-am obținut confirmă temerile lor: nu vor putea accesa programul persoanele care au ipotecă pe imobil, consitituită în favoarea unei bănci, dacă au cumpărat/construit locuința pe credit ipotecar, și nici micii antreprenori care au sediul social al firmei în imobilul pe care și-ar fi dorit să instaleze panourile fotovoltaice.

Un răspuns a venit de la președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), instituția prin care se derulează programul. “Nu merge, nu se califică”, ne-a răspuns Cornel Brezuică, pentru fiecare dintre cele două cazuri. “Sunt condiții obligatorii, nu pot să spun decât că ele se vor respecta, nu pot eu să vă spun dacă e corect sau nu”, a fost singurul comentariu al lui Brezuică, întrebat despre justețea acestor excluderi.

O explicație apare în referatul de aprobare a acelui Ordin. Pe scurt, Guvernul vrea să se ferească de posibilitatea de fi acuzat că oferă un ajutor de stat nelegal, în condițiile în care finanțarea programului se va face din fonduri europene.

“Introducerea condiției ca imobilul pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice, ținând cont că o astfel de sarcină ar crea premisele incidenței unui ajutor de stat/minimis; de asemenea, această obligație trebuie menținută și pe perioada de monitorizare și trebuie anunțată către terți potențiali dobânditori”, se arată în referat.

Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice.

 

sursă: economica.net


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ANAF speră să-și conecteze serverele la casele de marcat ale comercianților în acest an

Publicat

Interconectarea caselor de marcat cu serverele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se va realiza în cursul acestui an, a declarat preşedintele Agenţiei, Mirela Călugăreanu, informează Agerpres. „Se fac eforturi pentru ca lucrurile să se întâmple cât mai curând posibil”, a spus Mirela Călugăreanu, în legătură cu interconectarea caselor de marcat ale agenților economici cu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat de 51 de ani, aflat la cumpărături, a murit într-un supermarket Lidl din Timișoara. S-a prăbușit între rafturi

Publicat

cumparaturi

Un bărbat de 51 de ani a murit în timp ce se afla la cumpărături, într-un magazin Lidl din Timișoara. O parte dintre clienți, dar și angajații din magazin au sunat la 112, dar echipajul medical care a sosit nu a mai putut face nimic pentru el. Incidentul s-a petrecut miercuri seară. Omul intrase să […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric. Va fi „cea mai accesibilă mașină electrică de oraș de pe piață”

Publicat

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva „în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș de pe piață, 100% electrică”. Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea subvențiilor. De mulți ani de zile se vorbește […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj surprinzător, prezentant la CEx-ul PSD. Ce procente au partidele mari și ce formațiuni nu trec pragul electoral

Publicat

Liderii PSD au discutat în ședința de Comitet Executiv  de miercuri pe marginea unui sondaj de opinie prezentat de Marcel Ciolacu care dă PSD la 27%, în condițiile în care PNL este cotat cu 38 de procente. Același sondaj arată că Pro România, PMP și ALDE nu fac pragul electoral. Conform unor surse din partid, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate