Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Peste 270 de angajaţi de la patru firme din Alba aflate în insolvenţă primesc salariile restante, din fondul de garantare

Publicat

Patru firme din Alba aflate în insolvenţă au depus cereri la AJOFM pentru plata creanţelor salariale din Fondul de garantare. Un număr de 274 de salariaţi ar urma să primească o sumă totală de 647.129 lei, dacă toate solicitările vor fi aprobate. Societăţile care au solicitat acest tip de sprijin sunt „Lider Prodcarn” şi „Valandria Ind” din Alba Iulia, „Plantisan” din Blaj şi „Metalurgica Transilvana” SA Aiud.

La firma “Lider Prodcarn”, a miliardarului Dorel Tamaş din Alba Iulia, urmărit internaţional cu mandat de arestare în lipsă din 2011, pentru delapidare şi înşelăciune cu consecinţe grave, ar urma să îşi recupereze banii 41 de salariaţi. Suma totală solicitată şi aprobată de AJOFM Alba din Fondul de garantare în acest caz este de 70.847 lei.

„Lider Prodcarn” SRL Alba Iulia este în faliment de la sfârşitul anului 2012. Societatea a avut activitate în domeniul producţiei şi conservării cărnii. A funcţionat până la începutul anului 2009, când a fost demarată procedura insolvenţei, iar în noiembrrie 2011 a intrat în faliment. Un număr de 83 de creditori au de recuperat aproximativ 13 milioane de lei de la Lider Prodcarn SRL. Creditorii cei mai importanţi sunt Direcţia Generală de Finanţe Publice Alba, bănci comerciale, furnizori de servicii, parteneri de afaceri şi alte instituţii. Vezi AICI mai multe detalii.

Un alt angajator din judeţ al cărui faliment a fost declarat de instanţă în martie 2013 este “Metalurgica Transilvana” SA din Aiud. Firma a primit aprobare de la AJOFM pentru plata din Fondul de garantare a salariilor pentru 149 de angajaţi, respectiv o sumă totală de 416.861 lei, fiind în verificare o altă cerere ce vizează 41 de angajaţi, respectiv 103.173 lei. Societatea a fost înfiinţată în 2008 de omul de afaceri clujean Călin Mitică, proprietarul companiei “Remarul 16 Februarie” Cluj-Napoca. Activele fostei societăţi de stat, “Metalurgica” SA Aiud, au fost cumpărate de Remarul 16 Februarie în 2006 cu aproximativ 3 milioane de euro. În 2012, firma avea datorii de 6 milioane de euro, iar, în martie 2013, avea aproximativ 170 de angajaţi, după ce 155 de muncitori au primit preaviz de la 1 februarie şi au fost disponibilizaţi. La începutul lunii martie, mai mulţi muncitori au protestat în centrul oraşului pentru neonorarea obligaţiilor contractuale faţă de ei. Detalii, AICI.

Plantisan” SRL Blaj, cu obiect de activitate fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, aflată în insolvenţă, a cerut şi i-a fost aprobată plata sumei de 44.575 lei, care ajung la 36 de salariaţi.

Valandria Ind” SRL Alba Iulia (agenţie publicitară) primeşte pentru 7 salariaţi suma de 11.673 lei, în cazul în care documentaţia aflată în curs de verificare va fi aprobată de AJOFM.

În 2012, AJOFM a făcut următoarele plăţi de salarii restante: 12.126 lei, în februarie 2012, pentru trei angajaţi de la Energo Mineral SA Abrud (o persoană are primit mai multe de trei salarii medii brute pe economie) şi 5.903 lei pentru o persoană de la Oxiton Plus SRL Blaj, în octombrie 2012. Energo Mineral este în insolvenţă din iulie 2009. În iulie 2007 a fost încheiat un contract de cooperare între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA Bucureşti, Energo Mineral SA Baia Mare şi Ipronef SA Bucureşti, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, aşa-zişii baroni ai cuprului. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere, dar nu şi-au respectat promisiunea. Citeşte aici mai multe detalii.

De prevederile Legii 200/2006  privind Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale privind protecţia salariaţilor în cazul insolvabilităţii angajatorului beneficiază cei din firmele la care insolvenţa a fost declarată după 1 ianuarie 2007.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fată de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Resursele financiare ale Fondului de garantare se constituie din contribuţia angajatorilor, venituri reprezentând dobânzi, majorări de întârziere pentru neachitarea în termenul de plată a contribuţiei la Fondul de garantare, precum şi din alte sume provenite din surse admise de lege, sume provenite din recuperarea debitelor create în condiţiile prezentei legi, altele decât cele provenind din contribuţiile la Fondul de garantare.

Din resursele Fondului de Garantare se suportă, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, următoarele categorii de creanţe salariale: salariile restante, compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă, plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă şi / sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă, compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi / sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale, indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă nu se suportă din Fondul de garantare. Suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat.

Salariul mediu brut pe economie avut în vedere este salariul mediu brut pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în luna în care s-a deschis procedura insolvenţei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. gigel

    miercuri, 19.06.2013 at 21:59

    Toate firmele se duc de rapa. Care au mai ramas numai se tarasc. O guvernare de KK !!!!????

  2. ITA

    joi, 20.06.2013 at 00:54

    CACARAU PRESEDINTE !!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax