Educație
Peste 6000 de studenți la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în noul an universitar. Mai mult de 700 sunt străini
În noul an universitar, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia anunță o creștere a numărului de studenți. Peste 6000 de studenți care au început anul unversitar la Alba Iulia, la UAB. Pe lângă studenții români în acest an sunt peste 200 de studenți internaționali, mare parte din țările arabe sau africane, și peste 500 de studenți din Basarabia.
Într-un comunicat de presă reprezentanții universității au precizat că instituția de învățământ a înregistrat o creștere de aproximativ 21% a studenților înscriși comparativ cu anul precedent, 2023 (de la 2987 la 3609 studenți). De asemenea, s-a observat o creștere de aproximativ 13% a studenților înmatriculați în 2024 față de anul 2023 (de la 2232 la 2517 studenți), respectiv o creștere de 27% în comparație cu anul 2022 (de la 1980 la 2517 studenți).
În total, la Alba Iulia sunt cinci cămine studențești, pentru studenții din alte orașe, sau zone îndepărtate ale județului. Iar un proiect aflat în derulare este renovarea și modernizarea amplă a Căminului studențesc numărul doi, o investiție substanțială estimată la aproximativ 2.000.000 de euro.
De unde vin studenții internaționali la UAB
Mare parte dintre studenții internaționali, sunt din țările arabe sau asiatice. Sunt studenți care provin din Asia (Afghanistan, Bangladesh, Turkmenistan, Tadjikistan), Africa (Algeria, Mauritania, Maroc, Nigeria), Orientul Mijlociu (Iordania, Palestina, Siria) și America Latină (Chile, Cuba, Nicaragua). Este vorba despre 200 de studenți din țările enumerate mai jos.
De asemenea, sunt și peste 500 de studenți veniți la Alba Iulia din Republica Moldova.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Florin Ignat
marți, 15.10.2024 at 01:32
Bună ziua stimați oameni de presă,
cu îngaduința dumneavoastă am doua comentarii :
unul mai scurt iar unul mai valoros zic eu .
1.
Acest titlu…”Cine are grijă de mine „…a rasolit în mine un răspuns pentru noi toți(adulți și seniori )
Să avem grijă de tinerii de azi ,că și ei vor avea grijă de noi.
2.
Sunt foarte bucuros de această realitate .( importanta și nu pot fi scurt -scuze- tocmai că la Alba Iulia la 14 ani m-am întâlnit cu valori esențiale pentru mine (onoare,competență, sinceritate),dar și oameni dragi mie și azi ).
Istețimea generației tinere îmi aduce aminte de Peter Drucker .
Primul expert în afaceri on-line. Care în contextul unei lumi globale conectată la internet a inventat conceptul de (munca de cunoaștere) .O viziune de acum 65 de ani valabilă și azi .
” In societatea și economia de azi ,munca productivă este cea care face uz de viziune ,cunoaștere și concepte -munca bazată pe minte ,nu pe mâini” – Landmarks of Tomorrow (1959).
Creșterea economică , bunăstarea,și performanța de azi la Cluj-Napoca,cred că se datorează acestei viziuni .
Unde o mână de antreprenori din zona IT,și profesori universitari ,în frunte cu Daniel Metz ca instigator principal au dat dovadă că le „pasă” .Unii chiar au băgat mâna în buzunarul propriu ( acea zeciuială) pentru a sprijini nevoile comunității, (cultura ,sportul,educația,sănătatea, …)
Tocmai că după orele de muncă ,omul mai are nevoie să se bucure și de viață împreună cu familia și prietenii de suflet.
Nu a fost și nu este ușor pentru oamenii cărora le PASĂ .Pentru că ,de multe ori ziua de muncă poate fi de 20 de ore.. Dar ei în misiunea lor , vor rămâne repere pentru generațiile viitoare .O dovadă că …SE POATE și la noi face performanță ,mai ales acum când avem oportunitatea cu învățământul dual.
Cred că și Alba -Iulia și toată România are antreprenori,profesori,care înțeleg că și ei pot contribuii pentru comunitate ,după modelul Cluj Napoca ,tocmai ca tinerii să iubească să muncească și să trăiască in România de mâine .
Că eu nu am văzut pe cineva fericit in 24 de ore din viață ,dacă nu este fericit șiîn cele 8-10 ore la locul de munca .!!!
Timpul o să confirme că nu Peter Drucker a trecut prin Alba-Iulia…!!!
Doamne ajută și mult spor !!!