Connect with us
Advertisement

Actualitate

Plăcerea românilor în zilele toride abundă de aditivi. Ce bere cu arome de fructe este campioană la numărul de E-uri

Publicat

Pentru zilele toride de vară, cei mai mulţi aleg să se răscorească, în special seara la terase, cu o bere rece. Mai nou companiile producătoare au scos pe piaţă berea cu diverse arome de fructe. În ciuda faptului că îi conferă alt gust, acest produs abundă în aditivi alimentari. Mai exact, berea cu arome care poate fi cumpărată din magazine are între unu şi 12 E-uri. Campioană la numărul de aditivi alimentari din compoziţie este Bergenbier Fresh Grapefruit, cu 12 E-uri, urmată de Bergenbier Fresh Lemon, cu 7 E-uri. Redd’s Fresh Lemon, Redd’s Cranberry Crush şi Ciuc Natur Radler conţin câte 3 E-uri, în timp ce Ursus Cooler are 2 E-uri, iar Becks Green Lemon şi Ciuc Radler cu mere conţin un singur E.

Tot mai mulţi români preferă berea cu diverse arome de fructe celei obişnuite, în ciuda faptului că este plină de aditivi. Asta arată cea mai recentă cercetare derulată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S.), în cadrul studiului fiind incluse 10 tipuri de bere produse de companiile Heineken, Bergenbier şi Ursus.

Mai exact, berea cu arome care poate fi cumpărată din magazine are între unu şi 12 E-uri, majoritatea produselor având în compoziţie suc de fruct din concentrate, atrag atenţia specialiştii. „Mai mult, consumatorilor li se creează iluzia că berea cu lămâie sau cea cu mere e mai sănătoasă. Realitatea e cu totul alta”, spun medicii.

„În urma analizei am descoperit că aceste beri cu arome de fructe abundă în coloranţi. Trebuie să vedem câtă bere conţine în realitate, cât este fruct cu adevărat şi care este concentraţia de hamei. Românii au tendinţa să creadă că dacă este bere cu fructe este mai sănătoasă, dar este fals. Acest produs este mai nociv decât berea obişnuită”, a explicat şi Sorin Mierlea, preşedintele A.N.P.C.P.P.S.

Piaţa berii cu arome de fructe, în creştere. Astfel, în anul 2014 inspectorii au remarcat că sunt mai multe produse de tip bere cu fruct în magazine şi că dacă anul trecut companiile se rezumau la a produce bere cu lămâie gama este acum una variată.

„Au apărut mai multe produse cu diverse alte arome. Oamenii ar trebui să se uite pe etichetă şi să înţeleagă că în această bere se găsesc coloranţi, zaharuri şi prea puţin fruct dar şi tot felul de alte substanţe”, a mai spus Mierlea. Berea cu grapefruit, cea mai nocivă Concret, cercetarea derulată în luna iulie a relevat că din cele 10 tipuri de produse analizate, 40% au în conţinut 3 E-uri, 20% conţin un singur E, 20% conţin două E-uri, 10% conţin 7 E-uri, în timp ce 10% au în conţinut 12 E-uri.

Campioană la numărul de aditivi alimentari din compoziţie este Bergenbier Fresh Grapefruit, cu 12 E-uri, urmată de Bergenbier Fresh Lemon, cu 7 E-uri. Redd’s Fresh Lemon, Redd’s Cranberry Crush şi Ciuc Natur Radler conţin câte 3 E-uri, în timp ce Ursus Cooler are 2 E-uri, iar Becks Green Lemon şi Ciuc Radler cu mere conţin un singur E.

Potrivit studiului derulat de A.N.P.C.P.P.S., conţinutul de alcool variază între 0.00% şi 4%, conţinutul de bere variază între 37% şi 88%, iar din punct de vedere al conţinutului de limonadă sau băutură răcoritoare aceasta variază între 12% şi 63%. Risc de diabet şi obezitate Unul dintre cele mai periculoase E-uri care se regăseşte în berile cu aromă de fruct este E104, un colorant artificial. „E 104 este un colorant artificial, sub formă de sare de sodiu. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, poate provoca atacuri de astm sau dermatite persoanelor sensibile la substanţă”, spun specialiştii. În plus, zahărul este şi el prezent în cantităţi mari, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate. Sunt beri aromate care pot ajunge chiar şi la 6% conţinut de zahăr.

Prea mult, atrag atenţia medicii, care aduc în discuţie boli precum diabetul şi obezitatea. Cele mai periculoase E-uri Potrivit specialiştilor, cei mai periculoşi aditivi alimentari sunt E123-E239, dar şi E 621, adică glutamatul de sodiu, care poate fi găsit în supele instant concentrate, în mezeluri şi în unele condimente. Pot provoca migrene şi crampe, arată doctorii. De asemenea, E 250, E 251, E 252 sunt şi ei consideraţi nocivi. Totodată, E 127 şi E 102 sunt coloranţi care pot avea efecte negative asupra sănătăţii.

Cele două se găsesc în compoturi, muştar şi gem. Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un studiu comparativ privind berile cu diferite arome de fructe, un segment dinamic şi proaspăt, aflat într-o continuă creştere. În cadrul studiului au fost analizate etichetele a 23 de produse aparţinând marilor producători de pe piaţa românească.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement