Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Plăcerea românilor în zilele toride abundă de aditivi. Ce bere cu arome de fructe este campioană la numărul de E-uri


Publicat

Pentru zilele toride de vară, cei mai mulţi aleg să se răscorească, în special seara la terase, cu o bere rece. Mai nou companiile producătoare au scos pe piaţă berea cu diverse arome de fructe. În ciuda faptului că îi conferă alt gust, acest produs abundă în aditivi alimentari. Mai exact, berea cu arome care poate fi cumpărată din magazine are între unu şi 12 E-uri. Campioană la numărul de aditivi alimentari din compoziţie este Bergenbier Fresh Grapefruit, cu 12 E-uri, urmată de Bergenbier Fresh Lemon, cu 7 E-uri. Redd’s Fresh Lemon, Redd’s Cranberry Crush şi Ciuc Natur Radler conţin câte 3 E-uri, în timp ce Ursus Cooler are 2 E-uri, iar Becks Green Lemon şi Ciuc Radler cu mere conţin un singur E.

Tot mai mulţi români preferă berea cu diverse arome de fructe celei obişnuite, în ciuda faptului că este plină de aditivi. Asta arată cea mai recentă cercetare derulată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S.), în cadrul studiului fiind incluse 10 tipuri de bere produse de companiile Heineken, Bergenbier şi Ursus.

Mai exact, berea cu arome care poate fi cumpărată din magazine are între unu şi 12 E-uri, majoritatea produselor având în compoziţie suc de fruct din concentrate, atrag atenţia specialiştii. „Mai mult, consumatorilor li se creează iluzia că berea cu lămâie sau cea cu mere e mai sănătoasă. Realitatea e cu totul alta”, spun medicii.

„În urma analizei am descoperit că aceste beri cu arome de fructe abundă în coloranţi. Trebuie să vedem câtă bere conţine în realitate, cât este fruct cu adevărat şi care este concentraţia de hamei. Românii au tendinţa să creadă că dacă este bere cu fructe este mai sănătoasă, dar este fals. Acest produs este mai nociv decât berea obişnuită”, a explicat şi Sorin Mierlea, preşedintele A.N.P.C.P.P.S.

Piaţa berii cu arome de fructe, în creştere. Astfel, în anul 2014 inspectorii au remarcat că sunt mai multe produse de tip bere cu fruct în magazine şi că dacă anul trecut companiile se rezumau la a produce bere cu lămâie gama este acum una variată.

„Au apărut mai multe produse cu diverse alte arome. Oamenii ar trebui să se uite pe etichetă şi să înţeleagă că în această bere se găsesc coloranţi, zaharuri şi prea puţin fruct dar şi tot felul de alte substanţe”, a mai spus Mierlea. Berea cu grapefruit, cea mai nocivă Concret, cercetarea derulată în luna iulie a relevat că din cele 10 tipuri de produse analizate, 40% au în conţinut 3 E-uri, 20% conţin un singur E, 20% conţin două E-uri, 10% conţin 7 E-uri, în timp ce 10% au în conţinut 12 E-uri.

Campioană la numărul de aditivi alimentari din compoziţie este Bergenbier Fresh Grapefruit, cu 12 E-uri, urmată de Bergenbier Fresh Lemon, cu 7 E-uri. Redd’s Fresh Lemon, Redd’s Cranberry Crush şi Ciuc Natur Radler conţin câte 3 E-uri, în timp ce Ursus Cooler are 2 E-uri, iar Becks Green Lemon şi Ciuc Radler cu mere conţin un singur E.

Potrivit studiului derulat de A.N.P.C.P.P.S., conţinutul de alcool variază între 0.00% şi 4%, conţinutul de bere variază între 37% şi 88%, iar din punct de vedere al conţinutului de limonadă sau băutură răcoritoare aceasta variază între 12% şi 63%. Risc de diabet şi obezitate Unul dintre cele mai periculoase E-uri care se regăseşte în berile cu aromă de fruct este E104, un colorant artificial. „E 104 este un colorant artificial, sub formă de sare de sodiu. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, poate provoca atacuri de astm sau dermatite persoanelor sensibile la substanţă”, spun specialiştii. În plus, zahărul este şi el prezent în cantităţi mari, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate. Sunt beri aromate care pot ajunge chiar şi la 6% conţinut de zahăr.

Prea mult, atrag atenţia medicii, care aduc în discuţie boli precum diabetul şi obezitatea. Cele mai periculoase E-uri Potrivit specialiştilor, cei mai periculoşi aditivi alimentari sunt E123-E239, dar şi E 621, adică glutamatul de sodiu, care poate fi găsit în supele instant concentrate, în mezeluri şi în unele condimente. Pot provoca migrene şi crampe, arată doctorii. De asemenea, E 250, E 251, E 252 sunt şi ei consideraţi nocivi. Totodată, E 127 şi E 102 sunt coloranţi care pot avea efecte negative asupra sănătăţii.

Cele două se găsesc în compoturi, muştar şi gem. Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un studiu comparativ privind berile cu diferite arome de fructe, un segment dinamic şi proaspăt, aflat într-o continuă creştere. În cadrul studiului au fost analizate etichetele a 23 de produse aparţinând marilor producători de pe piaţa românească.

sursa: adevărul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava despre certificatul de vaccinare: O veritabilă confirmare a retardului cu care acționăm, o măsură tandră și inutilă

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava a catalogat certificatul verde ”o veritabilă confirmare a retardului cu care aționăm” cu trimitere la măsura luată de Guvern, dar și o măsură ”tandră și inutilă”. 

Hava a făcut pe Facebook o serie de comentarii despre situația actuală a României, în plin val de cazuri de COVID.

De asemenea declarația acestuia a fost însoțită de o poză în care se prezintă rata de vaccinare a țărilor din Europa, (România fiind pe penultimul loc), dar și a statelor din SUA. 

Certificatul verde sau adeverința electronică verde este dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

”Că dacă nu se publica, nu ne mai durea așa de tare.

Toate astea se întâmplă în timp ce politicienii noștri fac un cordon de spoieli și improvizații în jurul unui adevăr incontestabil.

Bulgarii sunt în fața noastră în clasamentul țărilor cu populație vaccinată! Nu mai vorbesc de maghiari, că-n cazul.lor, de data asta, e clar cine-a fost primul.

Pe guvernanți i-a luat valu patru cum îi ia pe primarii proști iarna pe nepregătite.

O singură biată măsură: în vitrina amăgirilor a apărut, recent, certificatul verde.

O veritabilă confirmare a retardului cu care acționăm, o măsură tandră și inutilă, tot din gama „să fie ceva, să fie bine”, ce ar fi trebuit luată înainte ca orice comunitate să fie nici pe aproape de 3%.

Că ne-a durut congresul mai mult decât succesul unei campanii de vaccinare făcută la braț cu populația, nu prin dictatura restricțiilor.

Cam ăsta e bunul plac politic, după care nu există o altă amendă mai învârtoșată decât aia pe care nu ți-o scrie vreo instituție, ci oamenii care te-au trimis acolo să faci ceva, nu să te bazezi pe „va trece cumva”.

Da, nu e bine deloc. Spitalele sunt din nou blocate, medicii, în special cei de la ATI, așteptă soluții și motivare, dar banii pentru ei și munca altora vor veni abia peste două luni de acum.

Când după „anotimpul congresului” vom strânge recolta de oameni rămași fără locuri în spitale, mulți dintre ei fără zile.

In sănătate s-a stabilit deja: să nu cedeze nimeni și să lucreze toată lumea, peste program, fără comentarii și dacă nu le place să plece, că oricum n-avem de unde aduce alții.

De titulari vorbesc, nu de interimari. De cei cu halate și sporuri tăiate.

Să nu adaug școli sau grădinițe chiar aici, în Alba Iulia, în care dacă vrei săpun, prosop le cumperi, n-aștepți copilu să dea cu apă și să se șteargă pe pantaloni.

Mai sunt și lucruri bune, din fericire. Multe țin de oameni care-și iau în serios menirea. Și țin să mă bucur nespus de gestul firesc oferit ca exemplu, tuturor, de Înalpreasfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului.

Un real partener pe care mă mândresc că și noi, la Alba Iulia, l-am avut. La fel cum apreciez apelul Bisericii Catolice către ONU, ca toată lumea să primească vaccinul.
Peste toate, suntem, totuși, țară fruntașă la numărul de doze comandate și neutilizate.

Asta în timp ce noi ne pregătim cu alternativa de a consemna, închide, sechestra, ascunde, evita – în niciun raport cu soluția de a convinge, de a vaccina.Și parcă tot pe noroc ne bazăm, amăgim primejdia cu loteria”, a precizat Mircea Hava, într-o postare pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Un câine căzut în zona barajului Mihoești, salvat de pompieri. A intervenit un echipaj din Câmpeni

Publicat

Pompierii din Câmpeni au avut recent o misiune mai puțin obișnuită.

Au fost chemați să intervină pentru salvarea unui cățel care căzuse în zona barajului Mihoești.

Au intervenit cu o scară și au reușit să salveze animalul speriat.

Potrivit unor surse locale, acesta fusese abandonat în zonă.

Câinele a fost recuperat și este în afara oricărui pericol.

sursă foto: Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actul sexual cu un copil sub 14 ani va fi încadrat ca viol. Proiect la Parlament

Publicat

violenta femeie familie

Orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi încadrat la infracțiunea de viol, potrivit unui proiect de lege depus, miercuri, la Parlament.

Proiectul de act normativ urmărește evitarea unor situații în care inculpații primesc pedepse din sfera actului sexual cu un minor, unde există posibilitatea primirii unor pedepse cu suspendare.

„Statul român consideră că minorii trebuie să împlinească vârsta de 14 ani pentru a beneficia de buletin și de drepturile cetățenești, însă legislația este mult mai permisivă atunci când se raportează la agresiunea de viol, care este încadrată de cele mai multe ori ca fiind un act sexual cu un minor.

Pentru a argumenta faptul că fetele de 10-14 ani au consimțit la întreținerea relațiilor sexuale, au fost folosite elemente precum faptul că nu au țipat, nu au spus părinților, au fost îmbrăcate provocator sau i-au însoțit pe bărbați fără să realizeze ce va urma.

Prin condamnarea statului român la CEDO în 2016, România a intrat într-un proces de supraveghere pentru incapacitatea de a dezvolta o practică judiciară consacrată și uniformă în legătură cu noțiunea de consimțământ în cazurile de infracțiuni sexuale cu minori”, arată inițiatorii.

Violatorii să nu mai primească pedepse cu suspendare

„Studiile demonstrează că un copil cu vârsta între 11 și 14 ani nu are capacitatea să înțeleagă implicațiile și consecințele unui act sexual, deci nu își poate exprima consimțământul în mod real în fața unor agresori cu vârste de 3 ori mai mari decât el.

Este necesară modificarea Codului Penal astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca infracțiunea de viol asupra unui minor sub 14 ani să fie preschimbată în infracțiunea de act sexual cu un minor și un copil de 11 ani sa fie violat de un adult de 52 de ani, iar instanța să considere că avem de-a face cu un consimțământ al acelui copil.

Am depus acest proiect tocmai pentru a ne asigura că violatorii nu vor mai primi pedepse cu suspendare, iar situațiii precum cea expusă mai sus nu vor mai exista. Este de datoria noastră să ne protejăm copiii, iar agresorii sexuali trebuie pedepsiți drastic în orice context, cu atât mai mult atunci când e vorba de pedofilie”, afirmă Monica Berescu, deputat USR PLUS și unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Co-inițiatori ai acestei modificări legislative sunt și Anca Dragu, președinta Senatului României, precum și deputații USR PLUS Oana Țoiu și Andrei Lupu.

Raportul Inspecției Judiciare din 2021 vine și reiterează concluzia CEDO din 2016 și anume că nu există o practică consacrată și uniformă în legătură cu noțiunea de consimțământ în cazurile de infracțiuni sexuale cu victime minore. În funcție de parchetul sau instanța la care ajunge cazul unei victime cu vârsta sub 12 ani, el poate fi judecat fie ca act sexual cu minor fie ca viol.

„Odată ce această lege va fi adoptată în România, automat orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi considerat viol, cu o singură excepție, când între cei doi există o diferență de 3 ani. Dacă până acum aveam condamnări doar pentru 3.000 de cazuri din 18.000 de sesizări ale unor infracțiuni sexuale cu victime minore, condamnări pentru infracțiuni mai puțin grave, precum actul sexual cu un minor, odată cu adoptarea acestei legi va crește și gravitatea pedepselor prin încadrarea diferită a faptelor”, declară Andrei Lupu, deputat USR PLUS și membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

USR PLUS consideră că această modificare a legii este esențială pentru că, în ultimii 5 ani, 2.037 de dosare cu privire la infracțiunea de act sexual cu un minor au ajuns în instanțele românești, în aproximativ 50% dintre acestea victimele având vârsta sub 15 ani. În aceeași perioadă, au fost judecate 355 de dosare de viol în care victima avea sub 16 ani.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

MARȚI: Ședință a Consiliului Local Alba Iulia. Delegație în Muntenegru, înființarea Direcției Creșe și alte proiecte

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia sunt convocați marți, 28 septembrie, de la ora 13.00, în ședință ordinară, cu 37 de proiecte pe ordinea de zi.

Vor avea de aprobat, printre altele, reorganizarea mai multor servicii subordonate, înființarea Direcției Creșe, documentația PUZ pentru construirea centrului comercial, programul ”Voucher educațional” în anul școlar 2021-2022, cooperare cu universitatea și muzeul din Alba Iulia pentru promovarea patrimoniului istoric, delegație a primăriei în Muntenegru, finanțare pentru sărbătorirea zilei eroilor Horea, Cloșca și Crișan.

Proiectul ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Alba Iulia pe anul 2021

2. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, începând cu data 1 octombrie 2021

3. Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei și statului de funcții al serviciului public Serviciul Voluntar Pentru Situații de Urgență aflat în subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, urmare reorganizării, începând cu data de 1 noiembrie 2021

4. Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei și statului de funcții al serviciului public „Serviciul Comunitar pentru Cadastru și Agricultură”, aflat în subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, urmare reorganizării, începând cu data de 1 noiembrie 2021

5. Proiect de hotărâre privind  modificarea organigramei și statului de funcții al serviciului public „Administrarea patrimoniului local”, aflat în subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, urmare reorganizării, incepand cu data de 01 ianuarie 2022

6. Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei și statului de funcții al Aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, urmare reorganizării, începând cu data de 1 ianuarie 2022

7. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Căminului pentru persoane vârstnice Alba Iulia din subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia, urmare promovării în grad profesional

8. Proiect de hotărâre privind înființarea Direcției Creșe, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia, a statului de funcții, a organigramei și al Regulamentului de organizare și funcționare al acesteia

9. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 45/2018 a Consiliului local (statul de funcții al Club Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia și salariile personalului)

10. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului local al municipiului Alba Iulia în Consiliile de administrație aleunităților de învățământ preuniversitar cu persoanlitate juridică de pe raza municipiului Alba Iulia pentru anul școlar 2021-2022

11. Proiect de hotărâre privind modificarea anexei Hotărârii nr. 327/2021 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia (ajutor financiar familiilor copiilor care nu au obținut un loc la creșă, indemnizația destinată pentru creșterea nepotului/ nepoților)

12. Proiect de hotărâre privind cuantumul cotizației pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de Cooperare între Municipiul Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Muzeul național al Unirii din Alba Iulia privind promovarea patrimoniului istoric al Municipiului Alba Iulia

14. Proiect de hotărâre privind alocarea unor sume de bani pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, ziua eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan

15. Proiect de hotărâre privind deplasarea unei delegații a municipiului Alba Iulia în municipiul Cetinje din Republica Muntenegru, în prioada 2 –6 octombrie 2021

16. Proiect de hotărâre privind îndreptarea erorii materiale din cadrul Hotărârii nr. 333/31.08.2021 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia (proiectul ”IRIS – Integration of Roma Through Innovative Skills”)

17. Proiect de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea nr. 194/2020 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia (ansamblu urban cartier Gheorghe Șincai)

18. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 255/2021 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia (gospodărire locală și sancțiuni)

19. Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii nr. 261/29.06.2021 a Consiliului local în sensul admiterii cererii înregistrate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia sub nr. 87209/28.07.2021, formulată de Lazăr C.G.

20. Proiect de hotărâre privindaprobarea planului urbanistic zonal: ”Elaborare PUZ – construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietoale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parțială în intravilan”

21. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic de detaliu: ,,Construire hale depozitare produse industriale”

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea volumului masei lemnoase care se va recolta şi valorifica în cursul anului 2021 din fondul forestier  proprietate publică a Municipiului Alba Iulia şi aflat în administrarea Ocolului Silvic Sebeş R.A.

23. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii temporare a unor imobile – teren, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia în administrarea Consiliului Județean Alba

24. Proiect de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate a municipiului Alba Iulia – domeniul privat, asupra unor imobile (terenuri), situate în Alba Iulia

25. Proiect de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate a municipiului Alba Iulia – domeniul public, asupra unor imobile (terenuri), situate în Alba Iulia str. Modena, str. Padiș, str. Curcubeului, str. Gârda

26. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii termenului contractului de concesiune nr. 32.403/2018 încheiat între municipiul Alba Iulia și Briscan G.C.

27. Proiect de hotărâre privind transmiterea fără plată a dreptului de proprietate asupra imobilului (teren) situat în municipiul Alba Iulia, str. Ștefan cel Mare, FN, către Parohia Ortodoxă Română ”Sf. Antonie cel Mare” Alba Iulia

28. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei făcute municipiului Alba Iulia asupra unui imobil (drum), situat în Alba Iulia, strada Nucet

29. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei  făcute municipiului Alba Iulia asupra unui imobil (drum), situat în Alba Iulia, strada Modena

30. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei  făcute municipiului Alba Iulia asupra unui imobil (drum), situat în Alba Iulia, strada Hațeg

31. Proiect de hotărâre cu privire la propunerea de atribuire prin ordin al prefectului a cotei de 90 mp teren intravilan înscris în CF. nr. 73306 – Alba Iulia cu nr.topo.591/1 situat în Alba Iulia str. Rîndunelelor nr. 2, în favoarea lui Iancu N.

32. Proiect de hotărâre cu privire la propunerea de atribuire prin ordin al prefectului a cotei de 92/186 mp teren intravilan înscris în CF. nr. 96091 –C1-U1 Alba Iulia cu nr.topo.1908/15/3/1/I situat în Alba Iulia str. Decebal nr.16, ap.1 în favoarea lui Crișan C.

33. Proiect de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate a municipiului Alba Iulia – domeniul public asupra unor imobile, str. Carpenului și Garoafei – Pâclișa

34. Proiect de hotărâre privind parcelarea unui imobil situat în Oarda, zona Cîrligățea

35. Proiect de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate al municipiului Alba Iulia – domeniul public asupra unui imobil (teren) situat în Alba Iulia, str. Olteniei

36. Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă care va conduce lucrările  Consiliului local al municipiului Alba Iulia  în perioada octombrie –decembrie  2021

37. Proiect de hotărâre aprobarea derulării și finanțării, din bugetul local al municipiului Alba Iulia, a programului ”Voucher educațional”, în anul școlar 2021 -2022

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate