Connect with us
Advertisement

Eveniment

Polițiștii locali vor beneficii similare angajaţilor MAI și SRI. Vezi ce salariu primesc acum cei 70 de agenţi din Alba Iulia

Publicat

foto:politialocalaalba.ro

Polițiștii locali au cerut Guvernului obținerea de atribuții în domeniul siguranței naționale pentru a beneficia de aceleaşi avantaje ca și angajații Ministerului Afacerilor Interne, precum norma de hrană, echipament, dar și pensii mai mari. Pe raza municipiului Alba Iulia, 70 de poliţişti locali acţionează pe trei schimburi şi primesc salariu de maximum 1.200 de lei.

Diferența dintre cele două categorii de polițiști constă în faptul că pentru a ajunge angajat al MAI este necesară absolvirea cursurilor unei academii de poliție, pe când pentru a deveni polițist local este necesară doar diploma de bacalaureat, o vechime de 6 ani în muncă și lipsa antecedentelor penale, fără ca persoana în cauză să urmeze cursuri speciale de pregătire anterior, ei fiind obligați să urmeze aceste cursuri în primul an de activitate în cadrul Poliției Locale.

Ministerul Afacerilor Interne a respins însă cererea sindicatului care reprezintă Poliția Locală și Vama pe motiv că atribuțiile polițiștilor locali sunt limitate în comparație cu cele ale Poliției Române. În sarcina polițiștilor locali intră atribuții precum ordinea și liniștea publică, circulația pe drumurile publice, paza unor bunuri, protecția mediului, disciplina în construcții și afișajul stradal, evidența persoanelor, dar și activitatea comercială.

Și reprezentanții Poliției Locale Alba susțin această inițiativă. Potrivit purtătorului de cuvânt, Marius Ardelean, “există diferențe minime între activitățile pe care le desfășoară polițiștii locali și angajații MAI. În ciuda acestui fapt, salariul polițiștilor locali ajunge la 1.200 de lei pe când al unui polițist este de 3.000 de lei, în condițiile în care atribuțiile acestora nu diferă foarte mult.” De asemenea, acesta a precizat că prin înființarea serviciului Poliției Locale, MAI a crezut că se poate face ordine publică pe bani puțini.

În municipiul Alba Iulia acționează în prezent un număr de 70 de polițiști locali în zone precum Ampoi 1, 2 și 3, dar și în zona industrială sau istorică. Dintre aceștia, aproximativ 90% au urmat cursurile de formare și inițiere în carieră organizate de MAI la Orăștie. Programul lor este de 8 ore pe zi, ei lucrând în trei schimburi.

Oana ALEXA

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. andreipavel

    luni, 22.07.2013 at 13:19

    Ce vor astia ? Bani mai multi ? Sa invete sa vorbeasca, ca , sunt cam analfabeti . Au si un limbaj neadecvat in relatia cu cetateanul , cand vine vorba de informare . Aroganta si nesimtirea se gaseste la majoritatea acestor asa zisi „politisti” . Nici nu se compara cu cei din MAI care au o scoala facuta si au un alt nivel de pregatire . Asa ca ciocu mic , functionarilor publici ce sunteti .

  2. haha

    luni, 22.07.2013 at 14:51

    Sa mearga sa faca o scoala prima data. Ei vor salarii mari dar sunt incompetenti.

  3. cunoscator

    luni, 22.07.2013 at 16:11

    diferente minime, ziceti? ALOOOO!!!! pai, par exemple, diferenta dintre un politist rutier si un ametit de politist local care dirijeaza circulatia(cu toate ca nu are ce cauta acolo!!!) este precum diferenta dintre un cal de curse si un asin!!! habar nu au, dar se baga in seama… prosti ca napu’ si mai vor si bani!!! fratilor locali, dati-i drumul la scoala, nu la impins spagi la primarie pentru angajare!!! cu un curs ca al vostru puteti merge DOAR la firmele de paza la banci…

  4. alt cunoscător

    luni, 22.07.2013 at 19:24

    Daaa, cum să nu!!! Salarii mari şi muncă, dacă se poate deloc. Vi se pare putin 1200 lei pentru un personaj care stă la barieră la intrarea în cetate( dinspre hotel cetate), are şi „birou“ să nu stea în picioare că face varice, iar alţi necăjiți, poate cu studii egale sau superioare lor, dar fără „neamuri“ trag „la bandă“ o lună pentru bani mai puţini.

  5. valy

    luni, 06.01.2014 at 20:59

    politia locala este politia primarului,nu ar fi trebuit niciodata ca oamenii primariilor sa fie numiti politisti,acum politia nationala o sa aibe de suferit,politica a fost intotdeauna pe primul loc mai presus decat scoala,inteligenta…sau munca…n-ar fi exclus ca in curand sa fie ei platiti mai bine ca asa e in politica

  6. nu conteaza

    miercuri, 19.03.2014 at 15:28

    Nu vorbiti fara sa cunoasteti , am studi superioare in domeniu, singura diferenta intre studile mele si cele ale unui politist ar fi ca eu sunt mai bine pregatit din punct de vedere legislativ .Va spun cu siguranta ca cel putin teoretic atributiunile unui politist local sunt asemanatoare cu cele ale unui politist (MAI). Si voi cunoscatorilor credeti ca este corect ca o persoana cu studi superioare care a investit timp si bani in studi sa munceasca pe 1000 ? Daca unu dintre voi cu studi superioare se va certa cu toti boschetari orasului si sa mai si para amabil cu cocalarul ce il ia peste picior cand incalca legea pentru 1000 de lei pe luna , va rog sa veniti in locul meu. Ganditi ca nu e asa greu si lasati prostiile si incercati sa mergeti o zi ca si voluntari sa vedeti conditile de munca si va astept cu comentari dupa aceea , DOXELOR

    • Dionis

      sâmbătă, 29.03.2014 at 10:00

      Unde ai studiat, la ce facultate (academie) ti-ai facut studiile?
      In ce domeniu, specializare?

      • Dionis

        sâmbătă, 29.03.2014 at 10:12

        Si inca ceva: la facultatea care ai facut-o s-a cerut la examen si limba romana?
        Nu de altceva dar in textul de mai sus, asa la prima citire, am observat ca litera”i” lipseste din 7 sau 8 cuvinte, unde se impuneau sa fie doua litere „i”.

        Asa ca, mai lasa din pretentii, ca nu se prea vede cunoasterea gramaticii limbii romane, care se face, cu precadere, in ciclul gimnazial …

  7. gino

    vineri, 28.03.2014 at 12:01

    Politia locala = spaima militienilor ****

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement