Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Povestea lui Carl Filtsch, copilul din Sebeș care i-a impresionat pe titanii muzicii secolului XIX, în curând pe marile ecrane. Filmările încep în 2015

Publicat


A sosit momentul în care povestea lui Carl Filtsch, micul muzician din Sebeș care i-a cucerit pe titanii muzicii secolului XIX, să fie cunoscută de către publicul larg. Un film despre scurta dar impresionanta sa viață va fi realizat, începând de anul viitor, de către o echipă compusă din artiști deja cunoscuți în domeniu. Filmul va fi o dramă muzicală istorică, după o poveste adevărată și își propune să răspundă la întrebarea Cine a fost Carl Filtsch – copilul care i-a impresionat pe titanii muzicii între 1835 – 1845?

Carl Filtsch (1830 – 1845)

Carl Filtsch este unul dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului al XIX-lea. A început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani, îndrumat de tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul Săsesc. În 1837, tatăl său l-a dus la Viena, unde l-a prezentat Curții Imperiale, unde a ajuns să fie coleg de educație muzicală și de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. În 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin la Paris.

Din nefericire, în scurt timp s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Medicii i-au prescris băi în mare la Veneția, starea sănătății sale s-a îmbunătățit pentru puțin timp, a mai petrecut o perioadă în Transilvania și în Viena, după care a fost nevoit să se întoarcă la Veneția. Acolo a fost răpus de boală, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, de găsește la cimitirul San Michele din Veneția.

Când acest copil va cânta în turnee, eu pot să închid prăvălia”, spunea Franz Liszt, iar Frédéric Chopin declara despre el “Doamne, ce copil! Nimeni nu m-a înțeles vreodată atât de bine…”.

„Un film despre un copil deosebit, care și-a dăruit viața pasiunii sale, muzica. Un film și despre fratele lui, care l-a susținut dar l-a pierdut, un film despre miracolul muzicii și despre marea dramă a unei povești de dragoste”, descriu producătorii, pe site-ul filmului.

Proiectul filmului:

Povestea uimitoare a unui copil genial. Carl își dăruiește întreaga energie muzicii. Susținătorii săi așteaptă tot mai mult de la el. Un singur om observă că organismul lui firav nu poate ține pasul cu marele lui spirit. Este oare prea târziu pentru a-i schimba destinul?

Scenariul:

O poveste captivanta. Scenariul filmului, scris de Brigitte Drodtloff, este susținut de Asociația Germană pentru Promovarea Filmului (Filmförderungsanstalt FFA) din Berlin. Scenariul se bazează pe cercetări personale și reconstruiește pe baza mai multor biografii și documente istorice o poveste captivantă, care va fi transpusă în film într-o notă de interpretare personală. .

Povestea, pe scurt

Joseph este un tânăr în vârstă de 24 de ani, atractiv și ambițios. Jeanette, la fel de tânără și foarte frumoasă, este căsătorită cu contele Bánffy, care este ceva mai în vârstă. O iubire interzisă dar care nu poate fi oprită.

Joseph descoperă în Carl, fratele lui mai tânăr cu 17 ani, un talent deosebit pentru pian. Contele Bánffy și soția lui se angajează să promoveze cariera micului Carl – și astfel Joseph are șansa de a se apropia de Jeanette.

De acum, micul Carl va fi învățat și îndrumat de către cei mai buni profesori de muzică ai timpului. Prin persistența talentului și prin farmecul lui deosebit, Carl avansează pe drumul spre celebritate la curtea împăratului austriac și este pe cale de a deveni cel mai iubit pianist din Europa, în timp ce mentorul său, ambițiosul conte Bánffy, urcă  scara ierarhiei. Pentru iubirea oarbă dintre Joseph și Jeanette însă, nu mai există limite – și, la apogeul faimei lui Carl, dragostea lor interzisă este demascată. Scandalul este iminent, iar cariera tânărului geniu ardelean Carl este periclitată. Din acest moment, interesele politice, presiunea financiară și intrigile însoțesc turneele pline de succes și consum uriaș ale tânărului geniu.

Carl reușește să aducă muzica lui Chopin la Curtea Regală Britanică și i se prezice un viitor grandios, un “al doilea Mozart”. În timp ce Joseph este sfâțiat între responsabilitatea lui pentru Carl și iubirea pentru Janette, iar contele Bánffy își vede de interesele lui, nimeni nu observă că micul Carl, acest pianist și compozitor extrem de talentat dar firav, nu mai face față ritmului trepidant de zi cu zi. Este o cursă contra cronometru dar nici Joseph sau Jeanette și nici familia, prietenii sau admiratorii nu vor putea să-l salveze pe Carl…

Cu două săptămâni înainte de a împlini 15 ani, tânărul care a atins ca nimeni altul inimile semenilor săi, se stinge. Joseph este distrus, a eșuat în responsabilitea sa. Acum el mai are un singur țel: să dea acestei tragedii un sens, pentru a păstra amintirea fratelui său. Muzica lui Carl Filtsch trăiește mai departe și impresionează pe oricine o ascultă.

Echipa

Brigitte Drodtloff – scenariul si regia

Brigitte Drodtloff provine dintr-o familie din Ardeal. La vârsta de zece ani ea era deja cunoscută în massmedia: timp de șapte ani a prezentat în limba germană emisiunile pentru copii în cadrul Televiziunii Române și a absolvit ulterior cursurile renumitei Facultăți de Film, Teatru și Televiziune din București.

După ce s-a stabilit în Germania, Brigitte Drodtloff a lucrat cu succes ca autoare de scenarii, ca regizoare de teatru (ex.”Hoții” de Friedrich Schiller, care s-a bucurat de un succes enorm în Sibiu), dramaturg, producatoare și manager pentru evenimente culturale internaționale.

“Omul”, utimul film de scurt metraj, scris, regizat și produs de Brigitte Drodtloff a fost onorat de către Organizația Germană pentru Evaluarea Filmelor cu predicatul “deosebit de valoros” și va fi prezentat în premieră la Festivalul de Film din Hof/Germania.

Sabin Tambrea

Pentru rolul lui Joseph, fratele lui Carl

Sabin s-a născut în Ardeal și a beneficiat de instruire muzicală pentru vioară, violă și pian.

A absolvit studiile de actorie în 2010 la Facultatea de Actorie “Ernst Busch” în Berlin, unde este încă din 2008 membru al “Ansamblului Berlinez” sub conducerea lui Claus Peymann.

În 2011 a jucat rolul titular în “Ludwig II”, o producție cinematografică de Peter Sehr și Marie Noelle, pentru care a fost distins cu Premiul Bavarez de Film pentru cel mai bun tânăr talent și a fost nominalizat ca cel mai bun actor într-un rol principal pentru Premiul German de Film.

Peter Szaunig – Consultanta muzicala

Pentru consultanța muzicală privind moștenirea muzicală a lui Carl Filtsch am apelat la cunoscutul pianist, muzicolog și biograf Peter Szaunig – care, de altfel, este și inițiatorul și co-fondatorul Festivalului Internațional Carl Filtsch din Sibiu.

Anne Nikitin – Muzica filmului

Coloana sonoră a filmului va fi compusă de Anne Nikitin – o muziciană care a fost deja premiată pentru nota deosebită pe care a conferit-o multor filme documentare, scurtmetraje, thrillere și comedii. Pentru lungmetrajul “Impostorul” (The Imposter), Anne Nikitin a fost onorată cu premiul BAFTA.

Frank Glencairn – cameră

Frank Glencairn lucreaza din 1997 în industria cinematografică și de televiziune, inițial în domeniul de efecte speciale și montaj, ulterior în calitate de cameramann, senior editor și regizor pentru filme comerciale. Din 2007 el lucrează ca freelancer în domeniul cinematografiei și este un artist independent recunoscut și onorat cu mai multe premii – ultima distincție fiind renumitul “REMI Gold Award” de la Worldfest Film Festival din Houston/Texas. Pentru filmul “Omul” de Brigitte Drodtloff, Frank Glencairn a asigurat camera, montajul și colorgrading-ul.

Citește și: DOCUMENTAR: 35 de OAMENI care te fac să fii MÂNDRU că ești din județul Alba. Eroi, savanți, scriitori, muzicieni sau actori


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

BLAJ

FOTO: Accident grav între Șona și Lunca Târnavei. O persoană rănită după ce un autoturism s-a ciocnit de un camion

Publicat

Accident grav între Șona și Lunca Târnavei, pe Drumul Județean 107 C. Garda de Intervenție Blaj a intervenit pentru descarcerare și asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs între un autocamion și un autoturism.  O persoană a rămas încarcerată după impact. În urma intervenției echipajelor de salvare, victima a fost descarcerată, au anunțat reprezentanții […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Ce s-ar întâmpla la Alba Iulia și Sebeș, dacă s-ar RUPE barajul de la Oașa. Scenarii ”apocaliptice”, analizate de autorități

Publicat

Un document privind analiza riscurilor în județul Alba prezintă mai multe scenarii „apocaliptice” care s-ar putea produce în cazul unor avarii majore la cele cinci baraje de pe râurile Sebeș și Cugir. Potrivit acestuia, în cazul unei breșe de 200 de metri în barajul de la Oașa, unda de viitură produsă pe râul Sebeș va […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Anii ”câineşti” reprezintă un mit. Ce vârstă au de fapt câinii de 3 ani și cum îmbătrânesc ei

Publicat

Teoria potrivit căreia un „an câinesc” reprezintă echivalentul a şapte ani umani este un mit, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles, informează Press Association. De asemenea, cercetătorii americani afirmă că exemplarele canine de doi ani sunt deja animale de vârstă mijlocie, deşi câinii au tendinţa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman cere control la AEP, din cauza diurnelor ”nesimțite”. Șeful instituției a încasat într-o lună peste 13.500 de lei

Publicat

fl

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că va cere la începutul anului viitor constituirea unei comisii de anchetă la nivelul Autorității Electorale Permanente, deoarece a constatat foarte multe nereguli. Printre acestea, spune Roman, diurna ”nesimțită” încasată de șeful instituției, Constantin Mitulețu. Acesta a încasat în luna noiembrie 13.500 de lei. Deși locuiește într-o casă a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate