Eveniment
Premieră la Muzeul de Istorie din Alba Iulia: Un vestigiu arheologic surprinzător din vechiul Apulum va fi expus publicului

O piesă unică din Dacia Romană va fi expusă în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Exponatul va putea fi văzut pentru prima dată de sâmbătă 17 mai, de la ora 19.00.
Piesa a fost descoperită de arheologul Radu Ota, în luna mai a anului 2023, cu ocazia lucrărilor mobilitate urbană din cartierul Partoș, în locul unde se află un important oraș al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis. Este vorba despre Priapus, un zeu al virilității și fertilității din Roma Antică.
Priapus era o divinitate a fertilității și fecundității, protector al roadelor pământului, livezilor, podgoriilor și marinarilor, care dispunea de evidente atribuții sexuale.
Este înfățișat așezat în genunchi, cu membrul viril erect, redat în mod intenționat în acest mod de meșterul pietrar. Acest relief era așezat pe pragul de intrare al unei clădiri, având rolul de a proteja proprietarii de deochi și spiritele malefice.
Cine era zeul Priapus
De asemenea în mentalitatea anticilor aceste imagini ale zeului aduceau noroc și prosperitate proprietarului casei.
Un aspect important al cultului său era legat de virilitatea sexuală. De obicei, Priapus este înfățișat ca un bărbat matur, viguros, cu barbă bogată, penis erect, iar în poalele mantiei ridicate ține fructe și flori.
Era adorat în temple, sanctuare sau mici nișe. Ofrandele aduse zeului constau, de regulă, în fructe, prăjituri, flori sau animale domestice sacrificate.
Pentru greci și romani, falusul era un simbol al fertilității, norocului și protecției împotriva răului. Sexualitatea era reprezentată fără pudoare, chiar și în spații publice. Se credea că organul masculin, prin forța sa creatoare, putea alunga influențele negative. De aceea, falusuri sculptate sau pictate apăreau pe ziduri, la intrarea în case, pe lămpi sau sub formă de amulete, fiind adesea însoțite de inscripții vesele ori obscene.
Piesă aflată în expoziția muzeului
Ineditul relief din calcar cu imaginea zeului Priapus se află în expoziția permanentă a Muzeului Național al Unirii, la parter, în zona lapidarium și a expoziției Pantheon 3D.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News