Actualitate
Premierul Grindeanu: Guvernul va solicita Comisiei Europene fonduri pentru renovarea și îmbunătățirea penitenciarelor
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, sâmbăta seara, că Guvernul României va trimite oficial către Comisia Europeană o cerere pentru accesarea de fonduri europene pe care să le folosească pentru renovarea și îmbunătățirea penitenciarelor.
„Vreau să vă mai spun ceva, apropo de fonduri europene, o chestiune pe care am aflat-o acolo (în vizita pe care a făcut-o la Bruxelles la finalul acestei săptămâni – n.r.). S-a oferit și anul trecut fostului Guvern posibilitatea de a folosi fondurile europene, de a accesa fonduri europene, pentru a îmbunătăți sau a renova, pentru penitenciare. S-a spus acest lucru de către Comisia Europeană, a fost refuzat (de fostul Guvern – n.r.). Săptămâna asta, și o să vedeți concret acest lucru, vom trimite oficial din partea Guvernului României către Comisia Europeană o cerere prin care spunem că dorim să accesăm fonduri de acest tip, urmând să ne mișcăm, dacă pot spune așa, foarte repede, astfel încât să putem să accesăm aceste fonduri. Această informație am primit-o de la Bruxelles, de la oficiali”, a spus Grindeanu într-o emisiune la Realitatea TV, potrivit Agerpres.
El a adăugat că este de datoria Executivului să facă aceste lucruri, iar 22 de miliarde de lei, cât a prevăzut în bugetul de anul acesta din atragerea de fonduri europene, este un lucru ambițios „față de zero”, cât a fost absorbția anul trecut.
Sorin Grindeanu: Prim-vicepreședintele CE și-a exprimat disponibilitatea de a trimite experți pentru transpunerea directivei pentru drepturile și libertățile cetățenești
Premierul Sorin Grindeanu a subliniat totodată, în emisiunea de la Realitatea TV, importanța transpunerii în legislația românească a directivei europene privind drepturile și libertățile cetățenești, menționând că în cadrul vizitei pe care a avut-o la Bruxelles, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și-a exprimat disponibilitatea de a trimite experți care să își ofere ajutorul în acest sens, notează Agerpres.
„Pe de o parte, institutiile statului – DNA, DIICOT și așa mai departe – trebuie să fie puternice, să pună în aplicare legea. Nu trebuie să slăbim mecanismele prin care să luptăm împotriva corupției. Pe partea cealaltă, avem drepturile și libertățile cetățenești. Vreau să vă spun că avem directive de acest tip ale Comisiei Europene, a făcut parte din discuția pe care am avut-o la Bruxelles această directivă. Și-au arătat disponibilitatea cei de la Bruxelles – în speță domnul Timmermans – dacă avem nevoie, să trimită experți de la Comisia Europeană, astfel încât transpunerea acestei directive să poată fi făcută cât se poate de clar în legislația din țara noastră”, a declarat premierul.
În ceea ce privește desemnarea unui nou ministru de Justiție, Grindeanu a spus că discuțiile vor continua în următoarele zile pe acest subiect, în cadrul coaliției, dar și în mod direct cu cei care ar putea fi candidați pentru această funcție.
Întrebat dacă ar putea fi vorba despre o persoană din societatea civilă, el e replicat că „e una din variante”. Același răspuns l-a dat și la întrebarea dacă ar putea fi vorba de un judecător.
„Am avut discuții, o să mai am discuții în zilele următoare și, sigur, o să vorbesc, în funcție de aceste discuții, în coaliție, astfel încât propunerea sau propunerile pe care o să le am să fie susținute. Vorbim de un guvern politic. (…) E una din opțiunile extrem de luate în calcul: a avea un nou ministru la Justiție care să nu fi făcut parte din politică”, a precizat el.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News