Administrație
Preotul Doru Gheaja și omul de cultură Ioan Străjan primesc titlul de ”Cetățean de Onoare al Municipiului Alba Iulia”. Proiect
Preotul Doru Gheaja și omul de cultură Ioan Străjan sunt cele mai noi propuneri pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”. Proiectele intră la aprobare în ședința Consiliului Local de joi, 29 iulie.
Preotul Doru Gheaja
- Titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” pentru bogata și rodnica activitate desfășurată timp de 45 de ani în slujba comunității albaiuliene și Bisericii Ortodoxe
- La propunerea Consiliilor Parohiilor Ortodoxe Române Centru I și Centru II
S-a născut în 19 iulie 1941 în localitatea Buzd în apropierea municipiului Mediaș. La sfatul tatălui său, preot, a urmat cursurile seminarului ortodox din Cluj, apoi studiile teologice la Sibiu.
A fost hirotonit preot în cadrul Parohiei Apold de lângă Sighișoara, iar după reînființarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia (acum Arhiepiscopie) a fost chemat să slujească în cadrul Catedralei episcopale, de unde, după 14 ani, la cerere, i-a fost îndredințată spre slujire Parohia Ortodoxă Română Centru II.
A fost preotul acestei parohii timp de 25 de ani, până la pensionare. Slujește în continuare, benevol, la aceeași biserică, cu aceeași pasiune și dragoste pentru crendință, se arată în proiectul de hotărâre.
Potrivit sursei citate, ”în toți anii de slujire a fost și încă este îndrăgit de credincioși, de locuitorii municipiului și nu numai, pentru toți cei care i s-au adresat, cu bucuriile, dar mai ales cu necazurile fiecăruia, având cuvinte frumoase și blânde de îmbărbătare, dătătoare de speranță, rugându-se deopotrivă pentru toți.
Activitatea susținută desfășurată pe parcursul a zeci de ani și exemplul de modestie și moralitate creștin-ortodoxă au determinat ca, la 21 aprilie 2021, să-i fie acordată cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române: Crucea Patriarhală”.
Preotul Doru Gheaja are și o susținută activitate cultural-artistică, fiind cunoscut pentru dragostea, dăruirea și talentul cu care interpretează cântecele iubirii de țară, îndeosebi de Ardeal.
Este numit ”Părintele cântecelor patriotice din România, fiind primul interpret al acestora, unele fiind apoi preluate și de alți interpreți. Înainte de 1989 a făcut cunoscute întregii țări unele dintre aceste cântece în cadrul Cenaclului ”Flacăra”. Și-a continuat activitatea și după 1989 în cadrul Cenaclului ”Totuși iubirea”, iar în ultimii 7 ani a devenit colaborator principal al Cenaclului ”Lumină lină” al Mitropoliei Ardealului, cu care a susținut sute de spectacole, se mai arată în documentație.
Col. rtr. ec. Ioan Străjan
- Titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” pentru contribuția remarcabilă adusă prestigiului Municipiului Alba Iulia
- Om de cultură, arhivist și cercetător al documentelor istorice
- La propunerea Asociația Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Județului Alba
Născut în 5 martie 1933 în Alba Iulia, a urmat cursurile școlii primare, ale Liceului ”Mihai Viteazul” și ale Liceului Comercial. După finalizarea liceului, s-a angajat contabil la OCL Alimentara Alba Iulia.
De tânăr, a practicat fotbal și atletism, iar datorită preocupărilor sportive, a fost ales membru al Federației Române de Fotbal și observator federal de fotbal.
Este membru fondator al Filialei Județului Alba a ANCE ”Regina Maria”, al Fundației ”Alba Iulia – 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și a revistei ”Dacoromania” și face parte din colectivul redacțional, fost director.
În prezent este ”președinte de onoare” și autorul a numeroase articole istorice. Este autorul unor cărți de istorie reală și profund documentată. S-a preocupat îndeaproape de confecționarea și amplasarea de plăci comemorative, busturi, statui, în amintirea unor personalități cultural-istorice.
A reeditat lucrarea istoricului N. Densușianu ”Independența Bisericească a Mitropoliei Române”, iar, împreună cu poetul Ioan Mărginean, a scris cartea ”Alba Iulia, Aleea Scriitorilor”.
În 2009, a întocmit o lucrare cu documente mai puțin cunoscute, intitulată ”Deznaționalizarea și maghiarizarea românilor din Ardeal, prin biserică și școală înainte de 1 decembrie 1918”.
S-a remarcat ca om de cultură și patriot prin contribuția sa la realizarea unor noi legături științifice, istorice, patriotice și culturale favorabile municipiului Alba Iulia.
A demarat acțiuni de cinstire a memoriei veteranilor de război și a eroilor neamului, precum și acțiuni de protejare a unor monumente istorice, de artă, ale naturii și mediului înconjurător. Prin donațiile și activitatea umanitară, acesta a contribuit la sporirea patrimoniului cultural al municipiului, se arată în documentația ce va fi prezentată consilierilor locali în ședința din 29 iulie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News