Eveniment
FOTO: Preşedinta unei judecătorii, cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel Alba Iulia. A fost reţinută de DNA, pentru luare de mită
După percheziţiile DNA Alba Iulia de marţi, preşedinta Judecătoriei Sfântu Gheorghe, Elena Poiană a fost reţinută de procurori pentru luare de mită. Judecătoarea va fi prezentată miercuri, 17 februarie, cu propunere de arestare preventivă, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Potrivit procurorilor, în 19 august 2015, Elena Poiană, atunci judecător în cadrul Tribunalului Harghita, “a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 10.000 lei, pentru a dispune soluționarea favorabilă a contestației formulate de două persoane arestate preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, împotriva unei încheieri pronunțate de Judecătoria Miercurea Ciuc, hotărâre prin care judecătorul de cameră preliminară a respins solicitarea celor doi de revocare și înlocuire a măsurii arestării preventive”.
De asemenea, procurorii spun că “după ce s-a asigurat de disponibilitatea denunțătorului de a remite suma de bani, prin încheierea din data de 20 august 2015, judecătorul Poiană Elena a admis contestația respectivă pe care a desființat-o și a înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, dispunând totodată punerea de îndată în libertate a celor două persoane”.
DNA precizează că în cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
„La data de 17 februarie 2016, inculpata Poiană Elena urmează să fie prezentată Curții de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii DNA Alba Iulia au coordonat marţi percheziţii în mai multe locaţii din Covasna, Braşov şi Iaşi, una dintre acestea fiind Judecătoria Sfântu Gheorghe.
Vezi şi PERCHEZIŢII DNA Alba Iulia în trei judeţe, la o instituţie publică şi domicilii, într-un dosar cu fapte de corupţie comise în 2015
Procurorii au interceptat-o pe judecătoarea Elena Poiană în timp ce negocia şpaga cu rudele unuia dintre suspecţii de tâlhărie, Ferencz Alfred Baricz. Judecătoarea încerca să-şi convingă interlocutorul că e mai ieftin să-i dea ei banii decât să plătească un avocat, care, oricum, nu ar putea să garanteze că va avea câştig de cauză în instanţă. Asta în condiţiile în care Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop, cei doi suspecţi pentru care magistratul negocia măsura preventivă, au intrat mascaţi peste doi bătrâni, pe care i-au legat şi peste care au turnat benzină cu scopul de a le da foc. Cei doi fuseseră trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie calificată.
Judecătoarea a reuşit să-i convingă decât pe cei din familia lui Ferencz Alfred Baricz să-i dea banii. I-a eliberat însă pe amândoi suspecţii ca să nu dea de bănuit, astfel că pe 20 august Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop au fost plasaţi sub control judiciar.
Miercuri, DNA face alte percheziţii, în Covasna şi Braşov, dar şi în Bucureşti, într-un dosar de fapte de corupţie comise în perioada 2010-2014. Sunt descinderi în 13 locaţii, inclusiv la o instituţie publică. Surse judiciare spun că este vorba despre Primăria Sfântu Gheorghe, fiind vizat de anchetă chiar primarul oraşului.
Potrivit surselor, sunt verificate contracte finanţate de la bugetul Primăriei din Sfântu Gheorghe pentru servicii de utilităţi publice, reabilitarea unor drumuri din localitate, dar şi pentru reabilitarea iluminatului public. Prin aceste contracte, din bugetul local s-ar fi deturnat un milion de euro, sume reprezentând comisioane către firme care au majorat nejustificat consturile acestor servicii.
Primarul Antal Arpad este suspectat de abuz în serviciu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News