Eveniment
Preț compensat pentru noi categorii de energie. Facturile restante pot fi compensate în funcție de data emiterii. Precizări Guvern
Modificări în privința compensării prețului la energie: Guvernul introduce noi categorii de tipuri de energie care se compensează. În plus, se compensează și datoriile restante cu condiția ca factura să fie emisă după 1 ianuarie 2023.
Guvernul a adus miercuri o serie de clarificări în ceea ce priveşte măsurile pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ modifică şi completează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 166/2022 pentru eficientizarea utilizării sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie.
„Una dintre modificările aduse OUG 166/2022 vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023.
Astfel, pe lângă formele de energie compensate în acest moment, (se introduc) butanul, rumeguşul, cărbunele, brichetele sau alţi combustibili lichizi sau solizi, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire”, se arată în comunicat.
Compensare energie: Se pot plăti și datoriile restante, cu o condiție
Totodată, documentele justificative prin care se face dovada datoriilor faţă de furnizorii de energie pot să cuprindă datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiţia ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.
Mai mult, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranşă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, faţă de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.
Pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, este necesară interogarea de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A. a Registrului naţional al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice, registru în care se regăsesc ocoalele silvice de stat şi private şi alte entităţi care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populaţie.
De asemenea, se introducere prevederea privind anularea cardului şi sistarea plăţilor către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului.
„Plăţile pentru datoriile faţă de furnizorii de energie nu pot include penalităţi sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.
Furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligaţia ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română” – S.A. să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populaţie”, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.
Utilizarea cardurilor pentru energie: precizări oficiale MIPE
Reglementările nou introduse vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili, transmite Ministerul Integrării și Proiectelor Europene, într-un comunicat de presă transmis redacției Alba24.
„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării.
Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă.
Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023.
Principalele modificări adoptate astăzi vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023:
Astfel, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor, pe lângă formele de energie compensate în acest moment, butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Facturile față de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.
Totodată, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.
Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.
Pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, Compania Naţională „Poşta Română“ va interoga ”Registrul național al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice”, registru în care se regăsesc ocoalele silvice de stat și private și alte entități care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populație. D
e asemenea, furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligaţia ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română“ să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populație.
O altă prevedere nou introdusă vizează anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News