Connect with us
Advertisement

Eveniment

PREȚUL CORECT al salubrizării de la Alba Iulia: Tarifele serviciilor licitate de Primărie nu bat cu cele din contractele cetățenilor

pubele polaris

Publicat

După ce sute de persoane s-au plâns până acum că nu au primit pubele de la Polaris M Holding SRL, după ce firma a avut grijă să-i liniștească pe cetățeni că nu vor rămâne cu gunoiul la ușă și că oricum „prețul este avantajos pentru persoanele fizice, acestea plătind o sumă mai mică cu aproximativ 0,80 de lei pe persoană, față de cât se plătea la Salprest”, iată că apar primele întrebări și dovezi că Polaris una a scris în oferta cu care a câștigat licitația pentru serviciile de salubrizare din Alba Iulia și altele sunt prețurile pe care le-au impus cetățenilor.

Atunci când Polaris a fost desemnată câștigătoare a licitației organizate de Primăria Alba Iulia, autoritățile locale s-au lăudat că au obținut un preț mai bun pentru cetățeni decât cel plătit la vechiul operator Salprest SRL. Grație Salprestului, care a concesionat serviciul de salubrizare fără licitație, Alba Iulia a ajuns, potrivit unui raport realizat de Institutul de Politici Publice ( IPP) în TOP TREI – cele mai scumpe orașe din România la acest capitol.

După ce Polaris a câștigat licitația așteptată de 10 ani și și-a intrat în drepturi, o parte din prețurile din anexa contractului semnată cu Primăria au crescut brusc, iar reprezentanții locali ai operatorului au început să invoce tot felul de motive.

Potrivit unui studiu realizat în 2011, de Institutul de Politici Publice (IPP), cel mai mare cost de salubrizare pe cap de locuitor, din toată țara a fost înregistrat la Satu Mare (118 lei), faţă de costul mediu de 49 lei la nivel naţional, urmat de municipiile Suceava (92 lei) şi Alba Iulia (87 lei – operator Salprest). La polul opus, cu cele mai mici costuri în acest domeniu, se aflau, la momentul respectiv, municipiile Reşiţa – 15 lei, Galaţi – 13 lei şi Braşov – 12 lei.

Când, în sfârșit, Alba Iulia credea că va scăpa de prețurile umflate, fiind desemnat al treilea cel mai scump oraș din țară la serviciile de salubrizare, iată că vestea, primită inițial cu entuziasm de către albaiulieni, nu s-a dovedit a fi chiar atât de bună. În anexa procesului verbal semnat după licitație, prețurile sunt cu aproape jumătate mai mici față de cât le sunt facturate albaiulienilor.

Astfel, PREȚUL CORECT al colectării gunoiului/persoană, pentru persoane fizice, scris de Polaris în anexa contractului cu Primăria, este de 2,4 lei + TVA. Cu toate acestea, pe contractele încheiate cu proprietarii de locuințe individuale prețul este de 2,40 lei + TVA/ persoană, la care se adaugă 0.83 lei/ persoană, sumă care, potrivit oficialilor de la Polaris, ar reprezenta cheltuieli de depozitare. Astfel, suma totală pe care trebuie să o plătească  fiecare cetățean din Alba Iulia este de 4,01 lei.

În Anexa nr. 1, la Procesul Verbal de deschidere a ofertelor de la licitație ( nr. 92885/04.12.201), semnată, printre alții, atât de reprezentanți ai SC Polaris M Holding SRL (Ionuț Târșoagă), cât și ai SC Salprest Ocna Mureș SRL (Petru Constantinescu), în prezența Comisiei de Evaluare a Primăriei municipiului Alba Iulia, se arată că, la rubrica „precolectat, colectat, transportat deșeuri municipale nesortate DE LA PERSOANE FIZICE, asociații de proprietari pe persoană/lună”, tariful este de 2,40 lei/UM, fără TVA.

Asta după ce, la un interval de trei săptămâni de când și-a început activitatea, reprezentanții Polaris M Holding au declarat și inclus în contracte un tarif lunar de 4,01 lei/persoană.

Contactat de Alba24.ro și întrebat cum se justifică această diferență de preț, Adrian Itu, șeful serviciului comercial  de la Polaris M Holding  SRL Alba Iulia, a precizat că diferența o reprezintă tarifele de depozitare a deșeurilor, tarife care nu sunt cuprinse în anexele procesului verbal de la licitație. Itu a declarat că Polaris nu a trecut în anexele documentelor semnate cu Primăria decât ce i s-a cerut: „Nu noi am făcut acele rubrici. Noi am dat doar prețurile care ni s-au solicitat de la Primărie. Ni s-au cerut prețurile pentru colectarea și transportul deșeurilor. Nu s-au solicitat cheltuielile de depozitare”.

Cosmin Buzgure, șeful Biroului Achiziții Publice și Monitorizare, semnatar al anexei procesului verbal de la licitație, a declarat că motivul pentru care nu au fost inclus tariful de depozitare în documentele licitației a fost că „tariful de depozitare este pentru fiecare la fel (0,83 lei)  și a fost transmis tuturor ofertanților”. Buzgure admite și faptul că „nu e corect să plătești pentru o rampă de gunoi ce aparține Primăriei”.

Cum a reușit POLARIS să spargă monopolul SALPREST

Reamintim că anunţul pentru licitația serviciului de salubrizare în municipiul Alba Iulia, făcut pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost publicat în 25 august 2012, iar deschiderea ofertelor a avut loc la data de 4 decembrie 2012, la sediul Primăriei Alba Iulia, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare. S-au înregistrat cinci oferte depuse de către următoarele societăţi: SC. Polaris Holding SRL Constanţa, SC. Rosal Grup SA Bucureşti, SC. Drusal SA Baia Mare, SC. Brantner Servicii Ecologice Cluj Napoca și SC. Salprest Ocna Mureş SRL.

Comisia de evaluare a considerat că oferta depusă de SC Salprest Ocna Mureş SRL nu a îndeplinit criteriile de calificare privind capacitatea economico-financiară, tehnică, profesională şi experienţa similară prevazute în Fişa de date, nefiind, prin urmare, acceptată.

Câștigător a fost declarat SC Polaris M Holding SRL Constanța, cu 75,65 puncte, pe locul doi fiind SC Drusal SA Baia Mare – 52,42 puncte, urmată de SC Rosal Grup SA București – 48,08 puncte și Brantner Servicii Ecologice SA Cluj Napoca – 42,08 puncte.

“Salprest” Ocna Mureș a formulat contestaţie către CNSC privitor la rezultatul procedurii de atribuire, însă acestea au fost respinse.

Încheierea contractului de delegare a serviciului de salubrizare în Alba Iulia, pe o perioadă de trei ani şi cu o valoare estimată de 23.519.445,96 lei a fost blocată în continuare, pe lângă contestaţiile repetate ale “Salprest”, fiind înregistrate şi cele ale ”Brantner Servicii Ecologice” din Cluj Napoca.

În contestația formulată în data de 17 mai de către “Salprest” Alba, firma susținea că prețurile practicate de câștigătorii licitației sunt mult mai mari decât tarifele ofertate în procedură. Se contestau astfel informațiile potrivit cărora „tarifele practicate de SC Polaris M Holding SRL, în celelalte localități în care efectuează servicii similare de salubrizare (Constanța, Arad, Târgu Jiu, Mangalia, Eforie și Năvodari) sunt la același nivel cu cele ofertate, cu o marjă de plus-minus 5%”, prezentate într-o adresă a Primăriei Alba Iulia, pe motiv că ele <nu corespund realității> și se solicita excluderea din procedură a „ofertantului care prezintă informații false în scopul demonstrării îndeplinirii criteriilor de selecție”.

Potrivit caietului de sarcini pentru „Delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public de salubrizare, deszăpezire și combatere polei în municipiul Alba Iulia”, lucrările incluse în contract sunt precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor municipale și reciclabile, sortarea acestora, măturatul, stropitul, spălatul și întreținerea curățeniei căilor publice, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea acestora în funcțiune pe timp de polei sau îngheț, colectarea cadavrelor de animale și predarea acestora unităților de incinerare, amplasarea și întreținerea toaletelor ecologice, fără a se menționa ceva de activitățile sau cheltuielile de depozitare.

“Polaris M Holding” SRL, firma care a “detronat”  “Salprest”,  aparţine deputatului PSD Eduard Martin, fiul fostului prefect de Constanţa, Gheorghe Martin.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gogu

    marți, 26.11.2013 at 15:22

    asta e primul gospodar al cetatii care face bani de pe gunoaie , de pe morti ,vezi administratorul cimitirului municipal , de pe pavele , statui …. !!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement