Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primarii din localităţile în care s-a organizat referendum pentru proiectul minier din Apuseni trimit memoriu la Guvern, Preşedinţie şi Parlament


Publicat

La şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Alba au fost prezenţi primarii din localităţile din Munţii Apuseni în care s-a organizat referendumul pentru proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi parlamentarii de Alba. Edilii au solicitat sprijin pentru transmiterea unui memoriu către Guvernul României, Preşedinţie şi Parlament, în care solicită repornirea activităţii miniere în zonă.

Reprezentanţii administraţiilor locale din Munţii Apuseni susţin că, în ciuda condiţiilor meteorologice dificile din ziua referendumului, peste 60% dintre locuitori şi-au exprimat acordul pentru repornirea activităţii miniere la Roşia Montană şi că Guvernul ar trebui să ţină cont de opinia acestora şi să facă demersurile necesare pentru crearea locurilor de muncă în activitatea de bază în minerit.

Parlamentarii de Alba prezenţi la şedinţa CJ şi-au manifestat intenţia de a sprijini repornirea activităţii de minerit în zonă, fără a face referire la un proiect anume şi în condiţiile în care sunt respectate condiţii ce ţin de legislaţia de mediu şi patrimoniu.

Vă prezentăm în rezumat „Memoriul privind creșterea de locuri de muncă prin reluarea mineritului în Munții Apuseni și în special la Roșia Montană”

„Vă adresăm prezentul Memoriu în numele celor 35 de comunități pe care le reprezentăm, din Munții Apuseni. Acești oameni trăiesc într-o zonă care duce mare lipsă de locuri de muncă, în special după închiderea fostelor exploatări miniere. În lipsa investițiilor mari, cruciale în special în vremuri de criză, viitorul acestor oameni este în pericol. Noi, ca reprezentați democratici aleși ai acestor oameni, avem datoria morală să vă solicităm, în numele lor, să luați de urgență deciziile necesare pentru a crea locuri de muncă prin repornirea mineritului. Astfel, veți da o șansă la viața normală acestor oameni și veți preveni depopularea completă a regiunii, în următorii ani, din cauza lipsei locurilor de muncă și a perspectivelor de dezvoltare.

Multe din localitățile noastre s-au născut și s-au dezvoltat în jurul mineritului, ocupație tradițională în Apuseni. În lipsa mineritului, zona se depopulează și oamenii plecă în căutarea unui trai mau bun. Considerăm că reînvierea mineritului este soluția la îndemâna României, pentru salvarea acestei zone și a altor zone cu tradiție minieră. În special la Roșia Montană, există șansa unui investitor, dispus să facă toate investițiile necesare pentru a construi o mină modernă și pentru a da de lucru la mii de oameni. Un semnal pozitiv dat unei investiții de amploare poate reprezenta începutul relansării unei întregi industrii în România, care altădată era considerată strategică și dădea de lucru la sute de mii de oameni. Compania care dorește să repornească mina de la Roșia Montană pe baze moderne are o licență de exploatare încă din anul 1999, și-a demonstrat capacitatea de a dezvolta o afacere pe termen lung în România, iar în prezent are 500 de angajați, înainte de etapa de construcție a minei.

Susținem solicitarea noastră și prin rezultatele referendumului organizat în comunele și orașele pe care le reprezentăm, prin care oamenii și-au spus răspicat opinia. Deși a nins abundent și a viscolit în data de 9 decembrie și multe sate au fost complet izolate, oamenii neputând să participe la vot, avem totuși zeci de mii de oameni care au spus DA mineritului. Astfel, 63% dintre cei participanți în întreaga zonă, și aproape 80% dintre votanții de la Roșia Montană s-au pronunțat în favoarea mineritului la Roșia Montană şi Apuseni. Acești oameni așteaptă de urgență de la decidenții politici un semnal clar că glasul lor a fost auzit și că aceia care sunt în măsură să le schimbe viața îi vor ajuta să aibă locuri de muncă și un viitor mai bun.”

Citiţi aici punctul de vedere exprimat de cinci primari din Apuseni.

Reamintim că premierul Victor Ponta şi-a exprimat recent rezervarea în ceea ce priveşte implementarea proiectului minier de la Roşia Montană, motivând că trebuie asigurate garanţiile privind protecţia mediului în zonă şi rezolvată problema redevenţei statului în cazul exploatării aurului şi argintului.

Potrivit datelor Biroului Electoral Referendum, în cele 148 de secţii de votare amenajate în 35 de localităţi din Munţii Apuseni au fost aşteptaţi  la urne 72.490 de locuitori. Duminică, 9 decembrie, până la ora 23.00, s-au prezentat la vot doar 31.315 de persoane, reprezentând 43,20%. Pentru că nu şi-au exprimat votul 50 plus unu dintre locuitori, nu au fost întrunite condiţiile pentru validarea referendumului.

În total, au răspuns DA la întrebarea „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?” 62,45% dintre votanţi, iar cu NU s-au exprimat 35,90%. Au fost înregistrate 1,65% voturi nule.

La Roşia Montană, prezenţa la referendum a fost de 66,06%. Dintre aceştia, 78,75% au răspuns cu DA şi 19,44% cu NU. Voturi nule au fost 1,80%.

Reamintim că referendumul pentru repornirea activităţii de minerit la Roşia Montană a fost organizat duminică, 9 decembrie, în localităţile Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Cîmpeni, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna

Foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. Anda

  sâmbătă, 29.12.2012 at 12:46

  sper sa fie ultima actiune disperata pe care o initiati si sa fie cea hotaratoare, care sa va aduca viitorul mai bun pe care-l cereti de ani de zile. Vocea voastra va rasuna pana la Bucuresti!

  • Calin

   joi, 03.01.2013 at 13:27

   asa ar fi normal, ca votul oamenilor sa nu fie ignorat la Bucuresti si ca oamenii din Apuseni sa primeasca un raspuns. Normal ar fi fost sa se intample acest lucru de mult, insa acum oamenii au si votat si au votat pentru minerit!

 2. Ax

  sâmbătă, 29.12.2012 at 22:20

  Anda poti mai mult. Te cam platesc astia degeaba.

 3. marza laurentiu

  duminică, 30.12.2012 at 10:44

  No lasa treaba cu platitu……. intrebarea e de ce se tot trage matza de coada….. sa da drumu la rusia, sau nu…. cele asa greu? Nu s-au inteles la „redeventa „?

 4. Maria

  duminică, 30.12.2012 at 15:21

  Pe langa faptul ca se ignora boicotul populatiei din aceste localitati, unul real si deosebit de puternic, pe care primarii ar fi trebuit sa-l stie… mai am o curiozitate: ce va face domnul primar de la Campeni, unde votul a fost negativ dupa ce si-a obligat supusii sa mearga la vot???

  • Calin

   joi, 03.01.2013 at 13:25

   prezenta la vot la referendumul din Apuseni a fost chiar mai ridicata decat prezenta la vot de la parlamentare, de ce ignori asta? in Rosia Montana prezenta a fost de aproape 70%, iar rezultatele sunt clare, oamenii vor minerit. nu ignora votul oamenilor

 5. Maia

  duminică, 30.12.2012 at 15:24

  Pe langa faptul ca se ignora boicotul populatiei din aceste localitati, unul real si deosebit de puternic, pe care primarii ar fi trebuit sa-l stie… mai am o curiozitate: ce va face domnul primar de la Campeni, unde votul a fost negativ dupa ce si-a obligat supusii sa mearga la vot???

 6. Calin

  joi, 03.01.2013 at 13:28

  Guvernul trebuia sa dea de mult un raspuns oamenilor din Apuseni, insa acum ca au votat nu vad ce motiv ar avea sa mai amane acest lucru!

 7. Horia Duna

  miercuri, 09.01.2013 at 12:47

  Nu va faceti griji,pt k sistemul politic este sa stopeze mineritul si dupa 25 de ani alt sistem il reporneste mineritul,daca observati bine si vedeti k in fiecare stat nu trebuie sa depaseasca 25% din populatie persoane bogate iar 75% trebuie sa supravietuiasca pt ai inbogatii cei 25%.O sa vedeti voi cum cade sistemul democrat si iarasi revin la putere comunismul,dar de data asta poate va supravietuii vreo 50 de ani

 8. Horia Duna

  miercuri, 09.01.2013 at 12:47

  Nu va faceti griji,pt k sistemul politic este sa stopeze mineritul si dupa 25 de ani alt sistem il reporneste mineritul,daca observati bine si vedeti k in fiecare stat nu trebuie sa depaseasca 25% din populatie persoane bogate iar 75% trebuie sa supravietuiasca pt ai inbogatii cei 25%.O sa vedeti voi cum cade sistemul democrat si iarasi revin la putere comunismul,dar de data asta poate va supravietuii vreo 50 de ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Vârsta standard de pensionare, redusă cu 2 ani pentru persoanele din zonele Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna

Publicat

turn Ampelum Zlatna drona 2

Cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare, respectiv în localitățile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană și Zlatna sau pe o rază de 8 kilometri în jurul acestora beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. 

„Poate nu prezintă foarte mult interes, dar nu pot să fac abstracție de faptul că cei care au muncit o viață întreagă, unii în condiții extrem de dificile, merită din partea statului român mai mult.

Am avut o discuție cu Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Alba, doamna Cornelia Miclea, pe tema aplicării unui amendament pe care l-am transpus anul trecut în articol de lege.

Este vorba de Legea nr. 207/2020 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care lista localităţilor din România în care cetățenii se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, fără a fi penalizaţi, care a fost extinsă.

Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate şi pe o rază de 8 km în jurul localităților Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană și Zlatna, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Pentru o informare corectă și eficientă a potențialilor beneficiari din cele 4 orașe și 17 comune din Județul Alba, vor fi organizate în perioada imediat următoare întâlniri cu primarii din aceste zone, reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Alba și ai Casei Județene de Pensii Alba”, a scris marți deputatul PNL de Alba, Florin Roman, pe pagina de Facebook.

Reamintim faptul că prin Legea nr. 207 din 18 septembrie 2020 a fost modificat alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel:

„(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, localitatea Galați din județul Galați, localitățile Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, localitățile Brazi și Ploiești din județul Prahova, localitățile Iacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava, localitățile Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, localitățile Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, se precizează în documentul citat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Germania ar putea interzice zborurile internaționale din cauza COVID. Merkel reproșează guvernului că a pierdut controlul

Publicat

Guvernul de la Berlin discută reducerea până aproape la zero a zborurilor internaţionale care aterizează în Germania, pentru a preveni răspândirea în această ţară a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat marţi ministrul german de interne Horst Seehofer ziarului Bild, conform căruia cancelarul Angela Merkel a reproşat propriului său guvern că ”a pierdut controlul” asupra pandemiei, relatează agenţiile DPA, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Pericolul reprezentat de aceste mutaţii ale virusului ne obligă să luăm în considerare măsuri chiar şi mai drastice”, a explicat Seehofer. ”Acestea includ controale mai stricte la graniţe, mai ales la frontierele cu regiunile de mare risc, dar şi o diminuare a traficului aerian aproape la zero, la fel cum face în prezent Israelul”, a indicat oficialul german, adăugând că ”populaţia, care în Germania acceptă restricţii (antiepidemice) importante, aşteaptă de la noi să o protejăm cât mai bine posibil în faţa unei explozii a numărului cazurilor” de COVID-19.

Conform publicaţiei Bild, cancelarul Angela Merkel i-a solicitat acestuia în weekend, la o reuniune cu uşile închise cu deputaţii din partidul ei, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), să examineze posibile măsuri menite să reducă pătrunderea în Germania a variantelor de coronavirus detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

De asemenea, scrie Bild, Merkel le-a reproşat membrilor guvernului că au ”pierdut controlul” asupra pandemiei. ”Trebuie să fim mai stricţi, altfel ne întoarcem unde am fost cu 14 zile în urmă”, a avertizat ea, referindu-se la numărul cazurilor de COVID-19, care sub efectul măsurilor de lockdown a scăzut recent în Germania la sub 10.000 pe zi, deşi numărul deceselor se menţine la aproximativ o mie zilnic.

Bild mai notează că Merkel a criticat şi călătoriile efectuate de cetăţenii germani în afara ţării. ”De ce nu putem interzice călătoriile ?”, a întrebat Merkel, apoi sugerând ea însăşi diminuarea traficului aerian, potrivit participanţilor la acea reuniune.

Şefa guvernului german a cerut joi, la o conferinţă de presă despre situaţia epidemiologică în Germania, ca toate eforturile să se concentreze pe evitarea răspândirii mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru a evita un al treilea val epidemic, şi a insistat că orice decizie de reactivare a vieţii publice trebuie luată cu mare atenţie.

Vorbind marţi la Forumul Economic de la Davos, Merkel a avertizat ”că viteza cu care am reacţionat a lăsat mult de dorit”. ”Digitalizarea insuficientă a societăţii noastre” şi procedurile birocratice reprezintă au fost fost cele mai mari puncte slabe ale Germaniei în gestionarea pandemiei.

Acele trei mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 implică un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât ele sporesc transmisibilitatea virusului, a avertizat de asemenea joi Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), care îndeamnă statele UE să impună restricţii antiepidemice mai stricte, nicidecum să le relaxeze, să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă licitație pentru finalizarea rețelei de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp. Valoarea investiției, majorată

Publicat

Primăria Șibot caută un constructor pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră din localitățile Șibot și Balomiru de Câmp. În acest sens a fost lansată o nouă licitație, luni, 25 ianuarie. Față de licitația anterioară, lansată în luna septembrie 2020, valoarea totală estimată a fost majorată de la 7,6 milioane de lei la 11,7 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Șibot a lansat luni în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră și stații de epurare din Șibot și Balomiru de Câmp.

Valoarea totală estimată este de 11.706.266,37 de lei, fără TVA. 

Reamintim faptul că în primăvara anului 2019, în urma unei proceduri inițiate în SEAP a fost atribuit contractul de lucrări către un ofertant (Aria Construct SRL din Alba Iulia). Pe parcursul derulării lucrărilor au apărut neînțelegeri în ceea ce privește execuția racordurilor aferente rețelei de canalizare, executantul refuzând execuția acestora. În aceste condiții a fost necesară rezilierea contractului și reluarea procedurii pentru restul de executat din cadrul investiției. Procentual a fost executat aproximativ 1,2% din valoarea investiției.

În baza contractului de lucrări reziliat s-au decontat lucrări în valoare de 105.994,91 de lei, fără TVA. Din valoarea decontată inițial, a fost returnată suma de 6.415,08 lei, fără TVA, rezultând valoarea plătită aferentă contractului inițial de 99.579,83 de lei, fără TVA.

În 9 septembrie 2020 a fost reluată procedura de achiziție publică, valoarea totală fiind estimată la circa 7,6 milioane de lei, fără TVA, însă nu s-a prezentat nici un ofertant fapt pentru care aceasta a fost anulată automat de către sistemul SEAP.

Citește și Rețeaua de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp, din nou la licitație. Constructorul inițial a refuzat execuția racordurilor

Comuna Șibot a înaintat către proiectant solicitarea de a reanaliza bugetul proiectului – devizul general în situația în care valorile estimate nu mai corespund valorilor de piață actuale (ținând cont de faptul că evaluarea proiectului datează din anii 2016 – 2017). În urma evaluării, proiectantul a transmis noul deviz al investiției care a fost aprobat prin hotărârea Consiliului Local Șibot nr. 51 / 02.12.2020.

Indicatori tehnici ai investiției

Localitatea Șibot: 

– total lungime rețea de canalizare – 11.743 ml

– total lungime conductă refulare – 2.110 ml

– număr de cămine de vizitare – 392 buc.

– subtraversări de drumuri – 3

Localitatea Balomiru de Câmp:

– total lungime rețea de canalizare – 4.581 ml

– total lungime conductă refulare – 1.260 ml

– subtraversări de drumuri – 9 (din care o subtraversare de autostradă)

– subtraversări de cale ferată – 2

– subtraversări cursuri de apă – 6

– subtraversare rețea de gaz – 1

– racorduri – 750 buc.

– cămine de vizitare – 392 buc.

– stații de pompare ape uzate – 5

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbatul din Fărău dispărut în urmă cu două săptămâni, găsit decedat la patru kilometri de locuința sa. Ce s-ar fi întâmplat

Publicat

Ioan Gatea, bărbatul de 74 de ani din comuna Fărău, dispărut de mai bine de două săptămâni, a fost găsit decedat, marți, 26 ianuarie. 

Corpul neînsuflețit al bătrânului a fost descoperit de un cioban care a sunat la 112 și a anunțat autoritățile.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, acesta a fost găsit la o distanță de aproximativ 4 kilometri față de locuință, căzut într-un șanț cu apă, în zona Podului Sânbenedict.

Momentan, nu sunt suspiciuni că moartea bărbatului ar fi fost violentă. Nu s-au identificat urme de violență pe trupul acestuia.

Teoria anchetatorilor este că bărbatul s-ar fi împiedicat și ar fi căzut în șantul cu apă.

VEZI ȘI: VIDEO: Bătrânul din Fărău dispărut în urmă cu o săptămână nu a fost găsit. Polițiști și voluntari participă la căutări

În zona respectivă au fost efectuate căutări, dar la acel moment apa în șant era mai mare și trupul bărbatului nu a fost observat.

Totuși, trupul acestuia va fi supus unei necropsii, iar un medic legist va stabili care a fost cauza morții.

Context

La data de 7 ianuarie 2020, în jurul orei 09,00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către un bărbat din comuna Fărău, cu privire la faptul că, în seara zilei de 6 ianuarie, socrul său, GATEA IOAN, de 74 de ani, a plecat de la locuința sa din Fărău și nu a mai revenit.

VEZI ȘI: FOTO VIDEO: Acțiune de amploare pentru găsirea unui bărbat de 74 de ani din Fărău. Poliția face apel la cetățeni

Timp de mai bine de două săptămâni polițiști, voluntari și localnici l-au căutat pe bărbat, dar fără succes.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate