Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primarii din localităţile în care s-a organizat referendum pentru proiectul minier din Apuseni trimit memoriu la Guvern, Preşedinţie şi Parlament

Publicat

La şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Alba au fost prezenţi primarii din localităţile din Munţii Apuseni în care s-a organizat referendumul pentru proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi parlamentarii de Alba. Edilii au solicitat sprijin pentru transmiterea unui memoriu către Guvernul României, Preşedinţie şi Parlament, în care solicită repornirea activităţii miniere în zonă.

Reprezentanţii administraţiilor locale din Munţii Apuseni susţin că, în ciuda condiţiilor meteorologice dificile din ziua referendumului, peste 60% dintre locuitori şi-au exprimat acordul pentru repornirea activităţii miniere la Roşia Montană şi că Guvernul ar trebui să ţină cont de opinia acestora şi să facă demersurile necesare pentru crearea locurilor de muncă în activitatea de bază în minerit.

Parlamentarii de Alba prezenţi la şedinţa CJ şi-au manifestat intenţia de a sprijini repornirea activităţii de minerit în zonă, fără a face referire la un proiect anume şi în condiţiile în care sunt respectate condiţii ce ţin de legislaţia de mediu şi patrimoniu.

Vă prezentăm în rezumat „Memoriul privind creșterea de locuri de muncă prin reluarea mineritului în Munții Apuseni și în special la Roșia Montană”

„Vă adresăm prezentul Memoriu în numele celor 35 de comunități pe care le reprezentăm, din Munții Apuseni. Acești oameni trăiesc într-o zonă care duce mare lipsă de locuri de muncă, în special după închiderea fostelor exploatări miniere. În lipsa investițiilor mari, cruciale în special în vremuri de criză, viitorul acestor oameni este în pericol. Noi, ca reprezentați democratici aleși ai acestor oameni, avem datoria morală să vă solicităm, în numele lor, să luați de urgență deciziile necesare pentru a crea locuri de muncă prin repornirea mineritului. Astfel, veți da o șansă la viața normală acestor oameni și veți preveni depopularea completă a regiunii, în următorii ani, din cauza lipsei locurilor de muncă și a perspectivelor de dezvoltare.

Multe din localitățile noastre s-au născut și s-au dezvoltat în jurul mineritului, ocupație tradițională în Apuseni. În lipsa mineritului, zona se depopulează și oamenii plecă în căutarea unui trai mau bun. Considerăm că reînvierea mineritului este soluția la îndemâna României, pentru salvarea acestei zone și a altor zone cu tradiție minieră. În special la Roșia Montană, există șansa unui investitor, dispus să facă toate investițiile necesare pentru a construi o mină modernă și pentru a da de lucru la mii de oameni. Un semnal pozitiv dat unei investiții de amploare poate reprezenta începutul relansării unei întregi industrii în România, care altădată era considerată strategică și dădea de lucru la sute de mii de oameni. Compania care dorește să repornească mina de la Roșia Montană pe baze moderne are o licență de exploatare încă din anul 1999, și-a demonstrat capacitatea de a dezvolta o afacere pe termen lung în România, iar în prezent are 500 de angajați, înainte de etapa de construcție a minei.

Susținem solicitarea noastră și prin rezultatele referendumului organizat în comunele și orașele pe care le reprezentăm, prin care oamenii și-au spus răspicat opinia. Deși a nins abundent și a viscolit în data de 9 decembrie și multe sate au fost complet izolate, oamenii neputând să participe la vot, avem totuși zeci de mii de oameni care au spus DA mineritului. Astfel, 63% dintre cei participanți în întreaga zonă, și aproape 80% dintre votanții de la Roșia Montană s-au pronunțat în favoarea mineritului la Roșia Montană şi Apuseni. Acești oameni așteaptă de urgență de la decidenții politici un semnal clar că glasul lor a fost auzit și că aceia care sunt în măsură să le schimbe viața îi vor ajuta să aibă locuri de muncă și un viitor mai bun.”

Citiţi aici punctul de vedere exprimat de cinci primari din Apuseni.

Reamintim că premierul Victor Ponta şi-a exprimat recent rezervarea în ceea ce priveşte implementarea proiectului minier de la Roşia Montană, motivând că trebuie asigurate garanţiile privind protecţia mediului în zonă şi rezolvată problema redevenţei statului în cazul exploatării aurului şi argintului.

Potrivit datelor Biroului Electoral Referendum, în cele 148 de secţii de votare amenajate în 35 de localităţi din Munţii Apuseni au fost aşteptaţi  la urne 72.490 de locuitori. Duminică, 9 decembrie, până la ora 23.00, s-au prezentat la vot doar 31.315 de persoane, reprezentând 43,20%. Pentru că nu şi-au exprimat votul 50 plus unu dintre locuitori, nu au fost întrunite condiţiile pentru validarea referendumului.

În total, au răspuns DA la întrebarea „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?” 62,45% dintre votanţi, iar cu NU s-au exprimat 35,90%. Au fost înregistrate 1,65% voturi nule.

La Roşia Montană, prezenţa la referendum a fost de 66,06%. Dintre aceştia, 78,75% au răspuns cu DA şi 19,44% cu NU. Voturi nule au fost 1,80%.

Reamintim că referendumul pentru repornirea activităţii de minerit la Roşia Montană a fost organizat duminică, 9 decembrie, în localităţile Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Cîmpeni, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Anda

    sâmbătă, 29.12.2012 at 12:46

    sper sa fie ultima actiune disperata pe care o initiati si sa fie cea hotaratoare, care sa va aduca viitorul mai bun pe care-l cereti de ani de zile. Vocea voastra va rasuna pana la Bucuresti!

    • Calin

      joi, 03.01.2013 at 13:27

      asa ar fi normal, ca votul oamenilor sa nu fie ignorat la Bucuresti si ca oamenii din Apuseni sa primeasca un raspuns. Normal ar fi fost sa se intample acest lucru de mult, insa acum oamenii au si votat si au votat pentru minerit!

  2. Ax

    sâmbătă, 29.12.2012 at 22:20

    Anda poti mai mult. Te cam platesc astia degeaba.

  3. marza laurentiu

    duminică, 30.12.2012 at 10:44

    No lasa treaba cu platitu……. intrebarea e de ce se tot trage matza de coada….. sa da drumu la rusia, sau nu…. cele asa greu? Nu s-au inteles la „redeventa „?

  4. Maria

    duminică, 30.12.2012 at 15:21

    Pe langa faptul ca se ignora boicotul populatiei din aceste localitati, unul real si deosebit de puternic, pe care primarii ar fi trebuit sa-l stie… mai am o curiozitate: ce va face domnul primar de la Campeni, unde votul a fost negativ dupa ce si-a obligat supusii sa mearga la vot???

    • Calin

      joi, 03.01.2013 at 13:25

      prezenta la vot la referendumul din Apuseni a fost chiar mai ridicata decat prezenta la vot de la parlamentare, de ce ignori asta? in Rosia Montana prezenta a fost de aproape 70%, iar rezultatele sunt clare, oamenii vor minerit. nu ignora votul oamenilor

  5. Maia

    duminică, 30.12.2012 at 15:24

    Pe langa faptul ca se ignora boicotul populatiei din aceste localitati, unul real si deosebit de puternic, pe care primarii ar fi trebuit sa-l stie… mai am o curiozitate: ce va face domnul primar de la Campeni, unde votul a fost negativ dupa ce si-a obligat supusii sa mearga la vot???

  6. Calin

    joi, 03.01.2013 at 13:28

    Guvernul trebuia sa dea de mult un raspuns oamenilor din Apuseni, insa acum ca au votat nu vad ce motiv ar avea sa mai amane acest lucru!

  7. Horia Duna

    miercuri, 09.01.2013 at 12:47

    Nu va faceti griji,pt k sistemul politic este sa stopeze mineritul si dupa 25 de ani alt sistem il reporneste mineritul,daca observati bine si vedeti k in fiecare stat nu trebuie sa depaseasca 25% din populatie persoane bogate iar 75% trebuie sa supravietuiasca pt ai inbogatii cei 25%.O sa vedeti voi cum cade sistemul democrat si iarasi revin la putere comunismul,dar de data asta poate va supravietuii vreo 50 de ani

  8. Horia Duna

    miercuri, 09.01.2013 at 12:47

    Nu va faceti griji,pt k sistemul politic este sa stopeze mineritul si dupa 25 de ani alt sistem il reporneste mineritul,daca observati bine si vedeti k in fiecare stat nu trebuie sa depaseasca 25% din populatie persoane bogate iar 75% trebuie sa supravietuiasca pt ai inbogatii cei 25%.O sa vedeti voi cum cade sistemul democrat si iarasi revin la putere comunismul,dar de data asta poate va supravietuii vreo 50 de ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax