Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Victor Ponta pune condiții pentru demararea proiectului de la Roşia Montană: Redevența și standarde mari de protecție a mediului

Publicat

Premierul desemnat Victor Ponta a adus precizări, luni seara, privind relansarea mineritului în Munţii Apuseni, în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, locuitorii din 35 de localităţi din zonă au răspuns cu DA, în cadrul referendumului organizat pe această temă. Ponta susţine ideea unei investiţii private la „Cupru Min”, însă are câteva condiții pentru avizarea proiectului minier de la Roşia Montană.

„La Cupru Min, ideea de a avea o investiţie privată e o idee bună. La Roşia Montană, în acest moment nu există garanţia pentru păstrarea mediului, aşa cum nu există nici redevenţa, Problema e de tehnologie folosită, până când nu garantează cele mai mari standarde de mediu, nu cred că se poate vorbi”, a declarat Victor Ponta.

Reamintim că referendumul organizat în 9 decembrie, în 148 de secţii de votare amenajate în 35 de localităţi din Munţii Apuseni a fost invalidat, din cauza prezenţei la urne doar a 43,20% dintre cei 72.490 alegători cu drept de vot. Pentru că nu şi-au exprimat votul 50 plus unu dintre locuitori, nu sunt întrunite condiţiile pentru validarea referendumului.

În total, au răspuns DA la întrebarea „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?” 62,45% dintre votanţi, iar cu NU s-au exprimat 35,90%. Au fost înregistrate 1,65% voturi nule.

La Roşia Montană, prezenţa la referendum a fost de 66,06%. Dintre aceştia, 78,75% au răspuns cu DA şi 19,44% cu NU. Voturi nule au fost 1,80%.

Referendumul s-a desfăşurat în localităţile Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Cîmpeni, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna.

Reprezentanţii a cinci administraţii locale din zonă susţin însă, într-un comunicat, că „71% din cei care au votat în cele mai mari comunități miniere din Apuseni au spus DA mineritului, iar  90% din cei înscriși pe liste ar fi votat la referendumul pentru minerit, dacă zona nu ar fi fost depopulată, iar zăpada nu ar fi făcut impracticabile drumurile în ziua votului. Locuitorii şi primarii din Zlatna, Abrud, Bucium, Baia de Arieș și Roșia Montană solicită Guvernului României să susțină investițiile și să repornească mineritul în Apuseni.”

Proiectul minier propus de compania româno-canadiană „Roşia Montană Gold Corporation” presupune exploatarea celui mai mare zăcământ de aur şi argint din sud-estul Europei (aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint), la Roşia Montană. Potrivit unei ordonanţe de guvern adoptate în 2011, redevenţa pentru metalele nobile a fost dublată, de la 4% la 8%.

Vezi aici detalii despre proiectul minier de la Roşia Montană.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

31 Comentarii

31 Comentarii

  1. lucas

    marți, 18.12.2012 at 16:45

    domnule Ponta, redeventa din tara noastra e una din cele mai mari din Europa, Finlanda de ex. nu are redeventa deloc, in timp ce Finlanda are redeventa de 2%. Doar ca statul, pe langa redeventa, are si 20% din proiectul de la Rosia. Iar standardele de mediu sunt cele europene, cele mai stricte din lume. Proiectul de la Rosia are standarde chiar mai stricte

    • Anda

      marți, 18.12.2012 at 21:19

      adica o tara mult mai dezvoltata ca Romania are o redeventa mai mica si la noi e mai mare, dar tot nu e bine? mi se pare ca Ponta gaseste orice scuza ca sa mai traga de timp, desi mie mi se pare ca orice amanare in plus nu face bine nimanui

  2. cristi

    marți, 18.12.2012 at 17:48

    Si Ponta si Basescu (USL si ARD) cu totii sunt ACEIASI MIZERIE!
    Pana la urma o sa primeasca si Ponta ceea ce o primit si Basescu (adica o spaga barosana) si o sa faca pe plac investitorilor de aur dandu-le avizul pentru cel mai MIZERABIL si PAGUBOS proiect pe care l-a avut vreodata Romania. Un proiect bazat pe MINCIUNA, CORUPTIE si MANIPULARE!
    Dar nu va temeti, adevaratii moti inca n-au spus nimic… la tv si-n reclamele Goldului vedeti doar motii mituiti si doritori de locuri de munca. Insa si cand s-or ridica si s-or enerva cu-adevarat ceilalti moti CU COLOANA VERTEBRALA, sa vedeti atunci cum zboara Goldu din Apuseni cu autoritati cu tot!

    • Calin

      marți, 18.12.2012 at 21:17

      adevaratii moti au votat la referendumul din Apuseni si au votat covarsitor pentru pornirea proiectului de la Rosia Montana. Deci proiectul de la Rosia Montana e un proiect profitabil pentru tara (ca primim peste jumatate din profituri la buget), e facut dupa cele mai stricte standarde (ca in Suedia) si e dorit de oamenii din zona. ce spui tu sunt povesti. Sa se dea drumul!

      • bibi

        miercuri, 19.12.2012 at 11:35

        Caline,ce ai frate???si tu esti sluga prin RGM.WC???

    • Anda

      marți, 18.12.2012 at 21:25

      adevaratii moti si-au spus parerea la referendumul din 9 decembrie cand au decis ca mineritul trebuie sa continue in zona. nu vad de ce te deranjeaza ca motii isi doresc locuri de munca, ca sa scape de somaj!

      • costin

        miercuri, 19.12.2012 at 18:45

        probabil ca ii deranjeaza pe cei care reprezinta ONGurile platite sa lupte impotriva oamenilor din Rosia Montana, dar adevarul e ca oamenii au mers la vot si au spus DA mineritului.

  3. Anda

    marți, 18.12.2012 at 18:17

    mi se pare ca domnul Ponta nu s-a informat nici dupa atata timp, macar putin, despre acest proiect. Un fost ministru al Mediului, Laszlo Borbely, spunea ca la Rosia Montana s-ar deschide cea mai moderna mina din Europa, iar tehnologia folosita este aprobata de Uniunea Europeana si este la standarde mondiale, cea mai avansata posibila si utilizata in 90% dintre minele de aur din lume.Dar daca nu se informeaza el, macar doamna Plumb sa o faca mai repede, ca nestiinta nu ne ajuta sa progresam!

  4. unu' dezgustat de voi

    marți, 18.12.2012 at 19:26

    „[…]în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, locuitorii din 35 de localităţi din zonă au răspuns cu DA, în cadrul referendumului organizat pe această temă.[…]” … ma faceti sa rad, draga redactie alba24.ro

  5. Luciana

    marți, 18.12.2012 at 20:39

    Haha, nici nu s-a instalat bine si vorbeste despre Rosia Montana. Vesti bune, foarte curand va fi cumparat si Ponta si proiectul va porni. Cu sau fara redevente, cu sau fara garantii de mediu sau alte alea. mai ramane de vazut ce zice Daciana:))

  6. Calin

    marți, 18.12.2012 at 21:18

    domnule Ponta, ati promis ca veti crea un milion de locuri de munca, in Apuseni somajul e enorm si prin simpla pornire a proiectului minier se vor crea cateva mii de locuri de munca. Ati promis ca veti asculta de oameni, oamenii au votat si au votat covarsitor PENTRU pornirea proiectului de la Rosia Montana. Iar redeventa, poate ar fi fost bine sa va uitati cat e in Finlanda de exemplu inainte sa spuneti ce ati spus, ca Finlanda nu are deloc redeventa. si e cel mai mare producator de aur din Europa. deocamdata.

    • Anda

      marți, 18.12.2012 at 21:28

      si cand ma gandesc ca Romania ar deveni cel mai mare producator de aur de pe continent, daca ar incepe acest proiect, chiar nu pot intelege de ce nu incepe odata! Caline, Ponta a promis multe, dar se pare ca nu se tine de promisiuni. Mare pacat! numai demarand acest proiect si ar fi acoperit un procent important din acel milion de locuri de munca!

      • costin

        miercuri, 19.12.2012 at 18:44

        stiu ca si bulgarii vor sa dea drumul exploatarii aurului, la fel si grecii, ar fi trist daca si ei ne-ar lua-o inainte tinand cont ca tara noastra are avantaje foarte mari in minerit, avem resurse, avem oameni cu experienta si in cazul RM avem si investitori cu proiect facut la cele mai stricte standarde!

      • HaHaHa

        miercuri, 19.12.2012 at 19:47

        Exportator, draga Anda, exportator. Sau mai pe intelesul romanasilor ca tine: vanzator pe mai nimic a bogatiilor tarii. Parerea mea, ca albaiulian, e sa nu te mai stresezi atat ca oricum nu castigi decat coada de la cotor. Odata vazuti cu contractul isi vor face de cap cum o fac mai toti patronii din Romania, fie ei romanasi sau straini. Conditiile sunt multe, se pot pune destule la cat de valoros e doar aurul, „moneda ce nu scade”. Una ar fi angajarea exclusiv a nationalilor romani. Alta, plata salariilor sa se faca dupa standarde europene nu 100-200€, „ca doar eh romani”, s.a.m.d. O alta posibilitate e transportarea minereului intr-alta zona pentru procesare, undeva in podis, departe de rauri sau zone cu impact major la un potential dezatru. Cai ferate avem, CFR-isti la fel, la Cernavoda mai apar azi-maine inca doua reactoare, deci curent avem. Tot ce vrem e sa nu ne bazam pe niste muncitori de jos sa ne puna in pericol viitorul doar ca ei vor un venit. Il pot avea, dar asigurat cu cap, cu conditii ferme, nu sa se trezeasca dupa cativa ani ca apar angajati indieni sau chinezi in locul lor, pentru ca de dus cu zahareul sunt buni toti.

  7. Marius

    marți, 18.12.2012 at 22:27

    Ha haa, conversatii intre postaci :)) La fel de bine scrise ca scenariile filmelor porno.

  8. kallo

    marți, 18.12.2012 at 22:51

    domnule calin,va rog sa analizati ultimul audit al Gabriel Resources….vor avea aprox 250 de angajati!!!!!!! probabil nici soferi nu vor fi romani, si daca tot doriti dumneavoastra pornirea proiectului va rog sa va asumati raspunderea rezidurilor(la norme europene) si le transportati la dumneavoastra in curte ….pentru cartofi, morcovi,brocolli. cu stima

    • Calin

      miercuri, 19.12.2012 at 10:54

      nu o sa fie vorba doar de exploatare, o sa fie vorba si de reabilitarea patrimoniului, a mediului si alte lucruri. in realitate vor avea catre 1000 de angajati, astea sunt locurile de munca directe. Iar locurile directe si indirecte create vor fi cam 3600. si cu siguranta angajatii vor fi romani, oamenii din zona sunt mineri cu experienta.

    • Anda

      miercuri, 19.12.2012 at 20:24

      de ce n-ar fi angajatii romani, daca firma RMGC este romaneasca? si gandeste-te ca un proiect nu deschide joburi doar in cadrul principalei companii, conform Oxford Policy Management, alte 1000 de firme se vor alatura proiectului, pentru constructii, energie, transport, resurse umane s.a.

  9. Edy

    miercuri, 19.12.2012 at 13:06

    Daca nu ar fi vorba de un dezastru care sa ne afecteze pe toti pe o raza de sute de kilometri chiar mi-as dori sa porneasca Rosia Montana. Sa-i vad pe toti postacii si prostanacii cum au papat banii din acei putini ani cat va merge exploatarea. Apoi sa stea toti pe un munte de cianura, sau mai bine zis o mare de cianura si ei si stranepotii lor sa aibe copii mutanti si sa crape cu totii. Ca un lucru e clar, nu va mai fi nici aur, nici turism nici nimic. Daca dadeam drumul la Rosia Montana in 1996 treaba era rezolvata, aurul dus, la fel si povestea cu locurile de munca si se puteau bucura toti in liniste, saracie, mizerie si boala de noile forme de relief, de haldele de steril si lacul cu cianura.
    Dar mi-as mai dori un lucru, daca porneste mina sa nu moara doar prostanacii care se lasa manipulati acolo si toti postacii si spagarii care su supt la tata Goldului toti sa-si ia cianura si banii care i-au luat pe aceste mizerii sa-i dea pe medicamente.

    • Calin

      miercuri, 19.12.2012 at 18:10

      ce dezastru? ca totul va fi facut dupa cele mai stricte standarde de mediu, ca in Suedia, se va construi unul din cele mai sigure baraje. ce mare de cianura? ca se foloseste in circuit inchis si apoi se neutralizeaza! Lucrurile astea sunt de baza, sunt in normele europene care sunt si legi nationale. poate ar trebui sa te informezi mai bine in loc sa dezinformezi!

      • HaHaHa

        miercuri, 19.12.2012 at 20:13

        Problema e respectarea acelor legi si impunerea de garantii. E simplu sa zici ca sunt legi, sunt legi pentru orice. Sunt legi pentru angajatori, dar ei tot cum vor fac, 200-250 de ore de lucru pe luna – ceea ce e ilegal, ca doar oamenii sunt disperati ca nu mai au surse de venit. In stanga si in dreapta autoritati si firme contractate ce se abat de la legile in vigoare, oficiali ce inchid ochii etc. Doar ca sunt standarde nu ne garanteaza nimic, problema e pozitia statului de a avea o mana ferma asupra firmelor in cazul in care conducerea se gandeste sa mai salveze din costuri, la neutralizare spre ex.

        • lucas

          joi, 20.12.2012 at 10:33

          garantii exista in cazul mineritului, sunt si ele prevazute de norme si legi. Si e in primul rand in interesul investitorilor sa se respecte toate normele de mediu, ca altfel isi pierd afacerea si isi pierd si garantia. E in interesul statului sa urmareasca respectarea normelor si si ONGurile ar putea sa faca ceva productiv si sa monitorizeze respectarea normelor, nu doar sa zica nu…

          • HaHaHa

            vineri, 04.01.2013 at 12:49

            E de inteles, dar ca si in multe alte ramuri ale societatii, statul nu se implica decat dupa ce s-a produs paguba si doar la presiuni media. Potentiala paguba in cazul de fata nu e reversibila. Treaba cu exista legi e nula… asa exista si bani/spagi si legiuitori care beneficiaza de zisele spagi.

    • costin

      miercuri, 19.12.2012 at 18:41

      hai sa fim seriosi, nu e vorba de niciun dezastru. specialistii de la Comisia Europeana au spus de nenumarate ori ca metoda cu cianuri e cea mai sigura si mai moderna disponibila. cred ca se pricep ei mai bine ca tine.

  10. costin

    miercuri, 19.12.2012 at 18:35

    Victor Ponta pune conditii care sunt deja indeplinite, redeventa e cea mai mare din Europa (oricum aia tine de lege) si standardele sunt cele mai stricte din lume (si astea tin de lege). asadar, de ce nu se porneste?

    • Anda

      miercuri, 19.12.2012 at 20:26

      o avea motivele lui sa traga de timp, dar clar, orice amanare nu este in beneficiul statului sau a motilor. De 15 ani incoace se vorbeste despre acest proiect si el este pe masa Ministerului Mediului. Daca nu indeplinea cerintele lui Ponta, proiectul n-ar fi fost in acest stadiu avansat. Ca asemenea cerinte, oricum, nu se impun dupa 15 ani, ci de la inceput!

  11. Unu altu

    sâmbătă, 22.12.2012 at 15:07

    Aprobati repede proiectul, pana nu afla pre multa lume de celelalte metale extrem de rare.! 😉 De acel iridium care costa mai mult decat aurul si altele… Aprobati furtul?! Totul ramane de vazut daca vor reusi sa ia ceva. Chiar si cu aprobarea prostimii sau a celor de la putere care vor obtine foloase necuvenite si vor crea prejudicii si dezastre ecologice si vor ramane in istorie ca niste tirani ai neamului. Nimeni nu va ramane nepedepsit!

    • Calin

      joi, 27.12.2012 at 15:05

      ce „celelalte metale” visezi? ce furt? primim peste jumatate din profiturile proiectului astuia, fara sa scoatem niciun leu de la buget, cum e asta furt?

  12. Virgil

    luni, 24.12.2012 at 18:14

    Ma intreb oare cine va plateste domnilor care strigati dupa AJUTOR pentru RMGC? Ce interese reprezentati dumneavoastra? Ale romanilor? in niciun caz! Ale rosienilor? Ale buciumanilor? Nu cred. Dar atunci de ce nu vorbiti despre faptul ca daca se va porni exploatarea de catre RMGC aurul extras (hai sa pomenim numai aurul si nu si restul) valoreaza la ora actuala 15.428.571.428 dolari. Si cat zice RMGC ca va castiga statul roman? Peste 4 miliarde? Ce mai ziceti ?
    Deci: aur – 1,5 grame pe tona, argint – 11, 7 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, vanadiu – 2500 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona. De aceste metale nu vorbeste absolut nimeni. Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamantul.Cantitatile din celelalte metale sunt mai valoroase decat cele 300 tone de aur si cele 1600 tone de argint. intr-un document intocmit de un grup de profesori de la ASE – Bucuresti se spune, pe calcule, nu pe povesti, ca valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana e mai mare de patru ori decat valoarea aurului si argintului de acolo. Mai e si problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica in valute. Sunt sapte biserici: una greco-catolica in Rosia, de la 1741, apoi una ortodoxa, de la 1620, biserica ortodoxa din Corna, de la 1710, biserica greco-catolica din Corna, de pe la 1846 si restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumita in toti Apusenii, cu Mihaila Gritta, care a trait intre 1762-1837 si care a gasit in galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a facut sapte biserici si sapte scoli confesionale in Muntii Apuseni. Cine mai face asa ceva azi? Noi cica vom scoate 300 tone de aur, cu pretul caruia vom rade de pe fata pamantului doua localitati cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu sapte biserici vechi, cu galerii romane unice in Europa, care pot fi vizitate in frac si cu pantofi cu lac, atat de bine-s amenajate si pastrate. Si mai este o problema: daca se va folosi cianura mai putem vorbi de „Apusenii o destinatie de vis? Apusenii – Elvetia romaneasca? Cu toate acestea, sunt regiuni precum Alaska, Tibet, precum si unele state europene care au oprit astfel de proiecte, tocmai pentru ca le distrug trecutul, dar si viitorul. Si Romania a acceptat un astfel de proiect al unei companii australiene, in anul 2000, la Baia Mare si s-a dovedit, intr-adevar, a fi un dezastru, in momentul in care cianura folosita la minerit s-a revarsat in rau. Lectia primita din fenomenul Baia Mare se pare ca nu a fost suficienta in respingerea categorica a unor astfel de proiecte ale mortii.

    • Calin

      joi, 27.12.2012 at 15:05

      pe tine cine te plateste sa minti? ca s-au facut prospectiuni geologice, s-au bagat sute de milioane de dolari in asta si s-a gasit doar aur si argint in cantitati exploatabile. asta s-a extras mereu de acolo, asta a extras si statul de acolo. si noi luam la bugetul de stat peste jumatate din profituri, 56% din profiturile proiectului, fara sa scoatem niciun leu de la buget. toate cheltuielile sunt acoperite de investitori si vor fi cheltuieli foarte mari. investitia in sine va fi cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum

      • Virgil

        miercuri, 16.01.2013 at 23:44

        „actele vorbeste” ar raspunde un coleg de-al tau mai Caline mai. Scrie negru pe alb ca redeventa este de 4%? Crezi ca Mama Natura a scos la Rosia Montana NUMAI aur si argint, la Rosia Poieni NUMAI cupru? Sper ca dupa ce citesti ce am scris, vei pune mana pe carte si te vei documenta. Invata sa te pronunti numai daca esti sigur pe ceea ce spui/scri mai Caline mai !!! Si …. nu-mi spune ca se face o investitie asa de mare de dragul celo 4000 (???) de locuri de munca. Totul la profit pentru ei nu pentru noi. Mai lasa-le si urmasilor tai ceva de exploatat nu gandi „Dupa noi potopul”!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate