Actualitate
Primarul Adrian Teban: „Şcoala generală nr. 2 din Cugir nu se desfiinţează”
Proiectul reţelei şcolare la nivelul zonei Cugir, ce presupune comasarea mai multor unităţi de învăţământ locale, pentru o mai bună administrare a acestora, a generat îngrijorarea cadrelor didactice privind eventuala desfiinţare a şcolilor implicate. Primarul de la Cugir, Adrian Teban a subliniat însă, cu referire la Şcoala Generală Nr. 2 şi Şcoala „Singidava”, că acestea nu vor fi desfiinţate, ci doar vor avea o nouă personalitate juridică, în cadrul noii unităţi numite Şcoala Gimnazială „Singidava”.
Primarul Adrian Teban a precizat că “Şcoala Generală cu cls. I-VIII Nr. 2 Cugir nu se desfiinţează”, ca urmare a îngrijorării manifestate de cadrele didactice ale acestei instituţii de învăţământ. “Se pare că avem de-a face cu o dezinformare voită a personalului didactic şi nedidactic cu privire la situaţia juridică a Şcolii Generale Nr. 2 Cugir în viitorul an şcolar. Vreau să precizez încă de la început că administraţia locală nu a pus niciodată in discuţie posibilitatea desfiinţării acesteia. Dimpotrivă, în condiţiile scăderii anuale a numărului de elevi, asupra unităţii şcolare plana riscul să fie sub efectiv, ceea ce punea în pericol existenţa ei şi, implicit, a posturile cadrelor didactice ale şcolii. De aceea am considerat că soluţia cea mai bună o reprezintă unificarea Şcolii Generale Nr. 2 cu Şcoala <Singidava>, precum şi a Şcolii Generale <Ioan Mihu> Vinerea (aflată în aceeaşi situaţie) cu Şcoala Generală Nr. 3 Cugir. Această nouă organizare a fost prinsă în Proiectul reţelei şcolare a învăţământului preuniversitar de stat la nivelul Cugirului pentru anul şcolar 2012/2013, aprobat de Consiliul Local în 21 decembrie, ca urmare a solicitării făcute în acest sens de către IŞJ Alba. Tot acolo am propus şi modificare circumscripţiilor şcolare, astfel încât să fie garantată distribuirea echilibrată a elevilor în şcolile din oraş”, a declarat Adrian Teban.
Primarul Cugirului a mai spus că îngrijorarea şi deruta cadrelor didactice a putut fi stimulată şi întreţinută de faptul că hotărârea Consiliului Local a fost dată anterior apariţiei normelor metodologice cu privire la organizarea reţelei şcolare (la solicitarea IŞJ). În cadrul acestora, termenul “unificare” nu este prevăzut, însă forma de organizare propusă de administraţia locală este definită ca “fuziune prin contopirea mai multor persoane juridice pentru a alcătui o persoană juridică nouă”.
“Vreau să precizez că noua instituţie nu favorizează o şcoală în detrimentul celeilalte. Va exista un singur plan de şcolarizare, o singură gestiune, un singur patrimoniu. Activitatea educativă se va desfăşura în incinta localurilor ambelor şcoli. În concluzie, Şcoala Generală Nr. 2 Cugir nu se desfiinţează, ci, asemeni Şcolii <Singidava>, îşi pierde personalitatea juridică, pentru a dobândi împreună o nouă personalitate juridică cu numele Şcoala Gimnazială <Singidava>, denumire considerată mai sugestivă şi mai emblematică pentru Cugir.
Precizăm că până în momentul de faţă vorbim doar de un proiect al reţelei de şcolarizare şi de un aviz conform al IŞJ Alba, urmând ca autoritatea publică locală să ia o hotărâre definitivă în prima şedinţă a Consiliului Local.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News