Connect with us
Advertisement

Actualitate

Primul focar de BOALA LIMBII ALBASTRE în Alba. Au fost infectate cinci vaci dintr-o gospodărie din Cîmpeni. Unul dintre animale a murit. RESTRICŢII în târgurile din zonă

Publicat

vaca În judeţul Alba a apărut primul focar al bolii limbii albastre. Potrivit DSVSA Alba, sunt cinci bovine din oraşul Cîmpeni care prezintă simptomatologia acestei boli.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Alba, Delia Oltean, proprietarul animalelor a chemat medicul veterinar acasă, pentru că una dintre vaci prezenta simptomatologia bolii. Au fost prelevate probe, care au fost duse la Centrul de diagnosticare de la Bucureşti, unde a fost confirmată boala limbii albastre.

Delia Oltean a spus că nu există pericolul de extindere al bolii, iar în momentul de faţă nu se impune prelevarea de probe de la toate animalele din oraşul Cîmpeni.

„Boala a fost descoperită într-o gospodărie din oraşul Câmpeni, nu la periferia oraşului, s-a prelevat o probă de sânge de la animalul mort care a fost transmisă la laboratrorul Alba. Proba a ieşit negativă şi ulterior a fost transmisă la Bucureşti la un alt institut care ne-a certificat că există boala limbii albastre. În gospodărie existau cinci animale, una a şi murit şi mai există patru care şi ele sunt infectate cu acest virus”, a declarat primarul oraşul Cîmpeni, Călin Andreş.

Acesta a precizat că toate târgurile şi vânzările de animale în zonă sunt interzise. „S-a făcut şi un plan de măsuri prin care interzicem târgurile, transferurile de animale, schimbul şi nu în ultimul rând vânzările. La temperaturi sub 10 grade, ţânţarii care sunt purtătorii bolii nu mai transmit boala”, a mai precizat primarul.

A fost anunţată şi Instituţia Prefectului şi s-a instituit un comitet de urgenţă la nivelul Consiliului Local Cîmpeni, din care fac parte şi de la AJVPS. Asta pentru că Andreş spune că „boala este transmisă şi la cervide şi anume la cerb, ciută, capră şi căprior şi i-am pus şi pe ei în gardă în acest sens”.

Boala limbii albastre se manifestă prin febră mare şi salivare excesivă, iar gura şi limba îşi schimbă culoarea. Animalele bolnave nu se mai pot hrăni, nici adăpa.

Delia Oltean a precizat că boala a fost transmisă cel mai probabil prin înţepătura unor insecte, când au fost lăsate la păşunat. Din cele cinci bovine care s-au îmbolnăvit, una a murit.

Potrivit DSVSA Alba au fost luate măsurile care se impun, ce trebuie respectate pe termen nelimitat.

UPDATE: DSVSA Alba a transmis următoarele precizări:

„Ca urmare a diagnosticării bolii în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Bluetongue, aflat în cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănaătate Animală Bucureşti, în baza analizelor efectuate pe probele de sânge expediate de către LSVSA Alba (analize care se efectuează numai în cadrul acestui laborator) a unui focar de bluetongue (boala limbii albastre) într-o gospodărie din localitatea Câmpeni, la un număr de 5 bovine, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dispus următoarele măsuri:

Instituirea zonei de control pe o rază de 20 km în jurul focarului cu boala, cu următoarele restricţii:

– circulaţia restricţionată a rumegătoarelor atât în interiorul zonei de control (animalele pot fi transportate cu condiţia ca în ziua transportului acestea să nu prezinte nici un semn clinic de febră catarală ovină (Bluetongue), cât şi în ceea ce priveşte accesul acestora din zona de protecţie în zona de control (fără posibilitatea de reîntoarcere în zona de protecţie)

– interzicerea funcţionării târgurilor de animale în interiorul zonei de control pe o perioadă nedeterminată

– interzicerea accesului în zona de control a animalelor provenind din alte zone

– expedierea animalelor din zona de control în zona de protecţie de pe teritoriul României numai pentru tăiere imediată, cu condiţia ca în ziua transportului să nu prezinte semne clinice de boală

– monitorizarea în continuare a stării de sănătate a tuturor rumegătoarelor (bovine , ovine, caprine) din zona de control, urmată de prelevarea de probe în vederea stabilirii statusului acestora.

În acest context, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat toate primăriile, medicii veterinari de liberă practică, Asociaţiile Crescătorilor de taurine, punând la dispoziţia acestora o listă cuprinzând toate localităţile aflate în zona de control, în vederea respectării tuturor măsurilor impuse zonei respective, a observării de către toţi proprietarii a stării de sănătate a rumegătoarelor şi raportarea oricăror semne clinice medicilor veterinari de liberă practică, semne ce pot fi atribuite infecţiei cu virusul bluetongue pentru a se putea lua toate măsurile necesare”.

Potrivit informărilor ANSVSA din septembrie, la nivel naţional aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe. Dintre animalele bolnave, 32 au murit.

Primul caz de blutongue din România a fost diagnosticat pe 22 august, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement