Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primul focar de BOALA LIMBII ALBASTRE în Alba. Au fost infectate cinci vaci dintr-o gospodărie din Cîmpeni. Unul dintre animale a murit. RESTRICŢII în târgurile din zonă


Publicat

vacaÎn judeţul Alba a apărut primul focar al bolii limbii albastre. Potrivit DSVSA Alba, sunt cinci bovine din oraşul Cîmpeni care prezintă simptomatologia acestei boli.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Alba, Delia Oltean, proprietarul animalelor a chemat medicul veterinar acasă, pentru că una dintre vaci prezenta simptomatologia bolii. Au fost prelevate probe, care au fost duse la Centrul de diagnosticare de la Bucureşti, unde a fost confirmată boala limbii albastre.

Delia Oltean a spus că nu există pericolul de extindere al bolii, iar în momentul de faţă nu se impune prelevarea de probe de la toate animalele din oraşul Cîmpeni.

„Boala a fost descoperită într-o gospodărie din oraşul Câmpeni, nu la periferia oraşului, s-a prelevat o probă de sânge de la animalul mort care a fost transmisă la laboratrorul Alba. Proba a ieşit negativă şi ulterior a fost transmisă la Bucureşti la un alt institut care ne-a certificat că există boala limbii albastre. În gospodărie existau cinci animale, una a şi murit şi mai există patru care şi ele sunt infectate cu acest virus”, a declarat primarul oraşul Cîmpeni, Călin Andreş.

Acesta a precizat că toate târgurile şi vânzările de animale în zonă sunt interzise. „S-a făcut şi un plan de măsuri prin care interzicem târgurile, transferurile de animale, schimbul şi nu în ultimul rând vânzările. La temperaturi sub 10 grade, ţânţarii care sunt purtătorii bolii nu mai transmit boala”, a mai precizat primarul.

A fost anunţată şi Instituţia Prefectului şi s-a instituit un comitet de urgenţă la nivelul Consiliului Local Cîmpeni, din care fac parte şi de la AJVPS. Asta pentru că Andreş spune că „boala este transmisă şi la cervide şi anume la cerb, ciută, capră şi căprior şi i-am pus şi pe ei în gardă în acest sens”.

Boala limbii albastre se manifestă prin febră mare şi salivare excesivă, iar gura şi limba îşi schimbă culoarea. Animalele bolnave nu se mai pot hrăni, nici adăpa.

Delia Oltean a precizat că boala a fost transmisă cel mai probabil prin înţepătura unor insecte, când au fost lăsate la păşunat. Din cele cinci bovine care s-au îmbolnăvit, una a murit.

Potrivit DSVSA Alba au fost luate măsurile care se impun, ce trebuie respectate pe termen nelimitat.

UPDATE: DSVSA Alba a transmis următoarele precizări:

„Ca urmare a diagnosticării bolii în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Bluetongue, aflat în cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănaătate Animală Bucureşti, în baza analizelor efectuate pe probele de sânge expediate de către LSVSA Alba (analize care se efectuează numai în cadrul acestui laborator) a unui focar de bluetongue (boala limbii albastre) într-o gospodărie din localitatea Câmpeni, la un număr de 5 bovine, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dispus următoarele măsuri:

Instituirea zonei de control pe o rază de 20 km în jurul focarului cu boala, cu următoarele restricţii:

– circulaţia restricţionată a rumegătoarelor atât în interiorul zonei de control (animalele pot fi transportate cu condiţia ca în ziua transportului acestea să nu prezinte nici un semn clinic de febră catarală ovină (Bluetongue), cât şi în ceea ce priveşte accesul acestora din zona de protecţie în zona de control (fără posibilitatea de reîntoarcere în zona de protecţie)

– interzicerea funcţionării târgurilor de animale în interiorul zonei de control pe o perioadă nedeterminată

– interzicerea accesului în zona de control a animalelor provenind din alte zone

– expedierea animalelor din zona de control în zona de protecţie de pe teritoriul României numai pentru tăiere imediată, cu condiţia ca în ziua transportului să nu prezinte semne clinice de boală

– monitorizarea în continuare a stării de sănătate a tuturor rumegătoarelor (bovine , ovine, caprine) din zona de control, urmată de prelevarea de probe în vederea stabilirii statusului acestora.

În acest context, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat toate primăriile, medicii veterinari de liberă practică, Asociaţiile Crescătorilor de taurine, punând la dispoziţia acestora o listă cuprinzând toate localităţile aflate în zona de control, în vederea respectării tuturor măsurilor impuse zonei respective, a observării de către toţi proprietarii a stării de sănătate a rumegătoarelor şi raportarea oricăror semne clinice medicilor veterinari de liberă practică, semne ce pot fi atribuite infecţiei cu virusul bluetongue pentru a se putea lua toate măsurile necesare”.

Potrivit informărilor ANSVSA din septembrie, la nivel naţional aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe. Dintre animalele bolnave, 32 au murit.

Primul caz de blutongue din România a fost diagnosticat pe 22 august, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cerbul lopătar alb, ”prietenul oamenilor”, surprins în imagini. Este considerat o raritate genetică

Publicat

Imagini cu un exemplar rar de cerb lopătar au fost făcute publice recent pe rețeaua de socializare, de către o tânără din Alba Iulia. Este vorba despre un cerb alb, considerat o raritate genetică.

”Cornel… cerbul alb lopătar (o raritate a faunei românești), prieten cu toată lumea”, este mesajul albaiuliencei.

Un astfel de cerb a fost filmat recent într-un sat din comuna Bran, lângă Brașov. Localnicii spun că acesta cutreiera liniștit pe străzi sau prin gospodăriile localnicilor, în căutare de hrană.

Și în Cluj a fost văzut un exemplar alb, de data aceasta fiind vorba despre o ciută, surprinsă în imagini într-un lan de grâu, anul trecut.

Această specie de cerb a fost importată în țara noastră în urmă cu zeci de ani, însă culoarea albă este o raritate.

Cerbii din genul Dama produc coarne „lățite”, sunt lipsiți de părul lung de pe gât în perioada boncănitului și nu prezintă canini în maxilarul superior.

Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) și până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roșcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă și pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăiește 15-18 ani în libertate și 20-25 în captivitate.

Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lățească în forma unei lopeți de la mijlocul ramurii către vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârșitul lunii august.

Cerbul lopătar este originar din ținuturile mediteraneene. Mai trăiește sălbatic în Grecia și semidomestic în cele mai multe țări din Europa.

sursă imagini: Facebook (Helen Păsărea)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 14.000 de plicuri cu vot prin corespondență ale românilor din Diaspora, ”pierdute” pe traseu. BEC cere explicații Poștei

Publicat

Peste 14.000 de plicuri cu ale cetăţenilor români din diaspora, care au ales să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică.

Șeful AEP a explicat pentru HotNews.ro că 35.880 de români au votat prin corespondență, ajungând la destinație, adică la birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate, plicurile cu votul a 21.600 de oameni. Astfel, 14.280 de plicuri sunt „pierdute” pe traseu la acest moment.

Mitulețu-Buică spune că a solicitat explicații Poștei Române și că speră să primească un răspuns până la ora 19.00, când are loc o nouă ședință a Biroului Electoral Central.

„Am solicitat în ședința de astăzi a Biroului Electoral Central ca Poșta Română să ne comunice câte plicuri au plecat, câte plicuri au fost primite de cetățeni și câte s-au întor cu votul. Să ne explice dacă aceste plicuri se află în tranzit.

Sunt două variante: fie plicurile nu au fost trimise de către unii cetățeni care și-au înregistrat opțiunea de vot prin corespondență, fie ele au plecat și la acest moment sunt blocate în tranzit în statele gazdă”, a declarat pentru HotNews.ro șeful AEP.
Conform adresei BEC, au fost solicitate detalii despre numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; numărul plicurilor exterioare primite de Poşta Română şi numărul plicurilor exterioare predate de către Poştă birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice.

„Având în vedere prevederile art. 12 şi art. 14 alin. (6) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale anexei nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 673/2019 privind votul prin corespondenţă, vă rugăm să ne comunicaţi următoarele: 1. numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; 2. numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; 3. numărul plicurilor exterioare primite de instituţia dumneavoastră; 4. numărul plicurilor exterioare predate de instituţia dumneavoastră birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice”, se arată în adresa transmisă Companiei Naţionale Poşta Română.

surse: Hotnews, Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Apelul prefectului de Alba către locuitori, cu o zi înainte de alegerile parlamentare: ”Respectaţi indicaţiile autorităţilor”

Publicat

În contextul alegerilor parlamentare de duminică, 6 decembrie, prefectul de Alba, Nicolae Albu, transmite un mesaj în atenția locuitorilor județului, pentru ”vot în siguranță”. Acesta evidențiază importanța respectării regulilor de protecție sanitară stabilite de specialiști.

Reamintim că, prin decizie CNSU la nivel național, circulația persoanelor este permisă de duminică, 6 decembrie, ora 5.00 până luni noaptea, 7 decembrie, ora 1.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării, inclusiv în localitățile carantinate, în vederea exercitării dreptului de vot.

Vezi și Duminică, VOT la alegerile parlamentare. Reguli și detalii pentru alegători

”Suntem înaintea zilei de 6 decembrie 2020, zi în care cetățenii cu drept de vot din județul Alba, ne alegem pentru 4 ani, parlamentarii.

Chiar dacă trecem printr-o perioadă marcată de pandemie, toate autoritățile și instituțiile publice implicate în organizarea alegerilor parlamentare am luat toate măsurile necesare exercitării votului în siguranță. În acest sens, s-au alocat toate resursele materiale, logistice și umane, prioritatea noastră principală reprezentând-o siguranța și sănătatea cetățenilor.

Cu toții vom vota în siguranță, dacă respectăm regulile de protecție sanitară stabilite de către specialiști.

Trebuie să avem în vedere respectarea unor cerințe minime: purtarea măștii de protecție de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot, asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția mâinilor periodic, și după fiecare contact direct cu alte persoane.

În ceea ce privesc persoanele aflate în izolare sau carantină, persoanele netransportabile sau cele care din motive de boală nu se pot deplasa la sediul secției de votare, acestea pot vota prin intermediul urnei mobile conform prevederilor Deciziei B.E.C. nr.40/2020.

Cu gândul la generațiile ce ne urmează, mâine, fiecare dintre noi, cei cu drept de vot, vom hotărî calea democrației în țara noastră.

Astfel, fac un apel cald către dumneavoastră, ca în primul rând să respectaţi îndrumările și indicaţiile autorităţilor.

Depinde doar de noi să dăm dovadă de responsabilitate și am certitudinea că procesul electoral se va desfășura în condiții de siguranță pentru toții participanții, atât organizatori, cât și alegători.

În calitate de prefect al județului Alba, vă asigur că am depus toate eforturile pentru ca alegerile parlamentare din acest an să se desfășoare în cele mai bune condiții și în maximă siguranță”, transmite prefectul Nicolae Albu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rafila: Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25, respectiv 27 decembrie. Când ajung în România

Publicat

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer va fi autorizat de Agenția Europeană de Medicamente pe 25 decembrie, iar cel al Moderna, pe 27 decembrie a declarat, vineri, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că aceste vaccinuri urmează să ajungă în România cel mai probabil în ianuarie 2021 scrie libertatea.ro

”Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna”, a declarat Alexandru Rafila.

”După ce vor primi undă verde de la EMA, vaccinurile care au la bază tehnologia ARN vor putea ajunge în statele membre UE. În România, primele tranșe de doze vor veni cel mai probabil în ianuarie anul viitor”

Comparație vaccinuri:

  • Oxford- AstraZeneca (UK) – TIP: vector viral ( un virus modificat genetic), 2 doze, Eficiență 62-90%, depozitare- temperatura unui frigider obișnuit
  • Moderna (USA)- TIP: ARN ( o secvență genetică a virusului), 2 doze. Eficiență 95%, depozitare- minus 20 de grade Celsius
  • Pfizer-BioNtech( USA+ D) – Tip: ARN, 2 doze, Eficiență- 95%, depozitare- minus 70 de grade celsius

Alexandru Rafila se așteaptă ca primul vaccin anti-COVID-19 disponibil în România să fie cel produs de Pfizer.

”Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a spus Alexandru Rafila.

”Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate