Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primul vaccin făcut din virus viu a ajuns în România. Serul Astra Zeneca – eficacitate 60%. Românii nu-și pot alege vaccinul


Publicat

România va începe în câteva zile vaccinarea cu al treilea ser aprobat în Uniunea Europeană de la Astra Zeneca. Oficialitățile nu au anunțat deocamdată cui va fi administrat. Este diferit față de serurile de la Pfizer și Moderna fiind un vaccin pe bază de virus viu.

Eficacitatea este de 60% și probabil va fi administrat persoanelor cuprinse între vârstele de 18 și 55 de ani. Potrivit regulilor privind vaccinarea românii nu-și pot alege vaccinul.

Sunt doar câteva păreri despre vaccinul Astra Zeneca, al treilea aprobat în Uniunea Europeană şi tot al treilea care va ajunge la noi.

Prima tranşă va fi livrată cel mai probabil vineri. Iar imunizarea va începe pe 15 februarie. În prima lună şi jumătate, vor fi vaccinaţi cu acest ser 650 000 de români.

Astra Zeneca – Vaccin făcut din virus viu

Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, care sunt pe bază de ARN Mesager, vaccinul de la Astra Zeneca foloseşte un alt virus care transportă un fragment din informaţia genetică a noului coronavirus în celulele umane.

Un virus care nu se reproduce şi nu provoacă boli. Acesta doar determină formarea anticorpilor. În momentul în care intrăm în contact cu cineva infectat, anticorpii neutralizează virusul Sar-Cov 2.

Ştefan Dascălu, cercetător Universitatea Oxford: „Este un adenovirus care în forma lui iniţială infecta cimpanzeii. Să nu ne imaginăm că ne vom urca în copaci”.

Vaccinul Astra Zeneca – Administrare: două doze la 4-12 săptămâni

Vaccinul se administrează tot în 2 doze însă la un interval mare, de 4 – 12 săptămâni. Studiile clinice arată că eficacitatea este de aproximativ 60 la sută, faţă de 95 la sută cât au serurile Pfizer şi Moderna.

Uniunea Europeană recomandă aministrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 18 ani, însă a menţionat că nu sunt date suficiente despre eficacitatea serului la cei în vârstă.

Românii nu-şi pot alege vaccinul

Germania şi Franţa nu vor administra Astra Zeneca persoanelor care au peste 65 de ani. Iar Italia, adulţilor care au peste 55 de ani. În România, decizia va fi luată de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Cel mai probabil, serul va fi administrat românilor care au între 18 şi 55 de ani.

Franţa a autorizat vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, al treilea aprobat în Hexagon, dar nu este recomandat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, din cauza lipsei de date disponibile în prezent cu privire la eficacitatea acestuia la această grupă de vârstă, relatează Le Figaro.

„Există o lipsă de date pentru pacienţii cu vârsta peste 65 de ani, aceste date vor ajunge în următoarele săptămâni, între timp, recomandăm utilizarea acestora la cei sub 65 de ani,” a declarat preşedinta Înaltei Autorităţi pentru Sănătate (HAS), Dominique Le Guludec. ”Aceasta opinie va fi revizuita in urma datelor clinice suplimentare pe care le asteptam in curand,” a adăugat aceasta

Astfel, Franţa se alătura ţărilor din UE care nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele în vârstă, decizie opusă faţă de recomandărilor Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA). 

Germania a fost prima ţară care a recomandat, la finalul lunii ianuarie, să nu fie autorizată vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca a persoanelor de peste 65 de ani. Aceeaşi decizie au luat şi autorităţile din Austria, în timp ce Italia a scăzut vârsta până la care poate fi administrat acest vaccin, recomandând să nu fie vaccinate persoanelor de peste 55 de ani.

Autorităţile din România vor lua o decizie cu privire intervalul de vârstă în cursul acestei săptămâni, a anunţat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Elveţia a anunţat că nu va folosi vaccinul Astra Zeneca până nu apar noi studii.

Românii nu vor putea alege vaccinul care le va fi administrat. Valeriu Gheorghiţă precizează că „Recomandările vor fi efectuate de personalul medical din centrul de vaccinare ţinând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin”.

Reacții adverse vaccin Astra Zeneca

Cele mai frecvente reacţii adverse întâlnite la vaccinul Astra Zeneca au fost durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, musculare şi articulare, febră, frisoane şi greaţă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 91 milioane lei, plătite anul trecut de AJPIS Alba, pentru indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap

Publicat

ajpis

Aproape 19.000 de beneficiari au primit, anul trecut, în județul Alba, indemnizaţie lunară destinată persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi indemnizaţia de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav.

AJPIS Alba a făcut plăți de peste 91 milioane lei pentru aceste categorii.

Potrivit AJPIS, anul trecut, valoarea prestațiilor sociale a fost de:

500 de lei (350 de lei indemnizația lunară și 150 de lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap grav;

375 de lei (265 de lei indemnizatia lunară și 110 lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap mediu;

300 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;

175 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la nivelul judeţului Alba, în perioada ianuarie-decembrie 2020, situaţia plăţii prestaţiilor persoanelor cu handicap se prezintă astfel:

– cea mai mare sumă a revenit beneficiarilor de indemnizație lunară acordată persoanelor cu handicap accentuat – 31.431.940 lei, pentru 9.845 de persoane;

– alte 5.429 de persoane cu handicap grav au primit o indemnizație ce însumează 22.898.343 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap accentuat a revenit unui număr de 9.843 beneficiari, care au primit în total, în 2020, 13.042.640 lei;

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap vizual grav a revenit unui număr de 615 persoane, care au primit în total 9.986.009 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap grav a fost plătit pentru 5.429 beneficiari, iar sumele acordate reprezintă 9.812.101 lei;

– 680 de copiii cu handicap grav au primit, ca buget complementar, în 2020, 2.447.400 lei, iar pentru alți 745 de copii cu handicap mediu a fost acordat, ca buget complementar, suma de 536.340 lei;

– pentru 114 copii cu handicap accentuat s-a plătit, cu buget complementar, suma de 240.275 de lei.

Potrivit AJPIS, au fost 18.724 beneficiari, în perioada ianuarie-decembrie 2020, iar pentru aceștia a fost plătită suma de 91.335.778 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză, dar și numărul cazurilor asimptomatice. Studiu

Publicat

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva-Covid-19 reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Citește și: Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare, în rândul angajaţilor din sistemul sanitar vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu serul AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a mai spus Mike Weeks.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1,15 milioane de teste rapide au ajuns în școli. Au fost folosite 5.000, iar 90% au avut rezultate negative

Publicat

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că până vineri au fost distribuite în unitățile de învățământ din țată peste 1,15 milioane de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aproape 5.000 de teste au fost folosite deja, iar peste 90% au avut rezultat negativ.

Peste 66% dintre testele antigen au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie. Precizările unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, iar 92% dintre acestea au avut rezultat negativ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 se face în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Guvernul a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creșterea accesibilității la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testarea elevilor se face cu acordul părinților.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia. Programul activităților

Publicat

Duminică, 28 februarie la Alba Iulia, vor fi organizate activități de comemorare cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Începând cu ora 12.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comerare a conducătorilor Răscoalei Țărănești de la 1784, din Transilvania. Iar la ora 12.30 activitățile se vor muta pe Dealul Furcilor.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităţilor:

11.50 – 12.00 Obelisc – Primirea invitaților

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.20 – 12.30 Dealul Furcilor – Primirea invitaților

12.30 – 12.35 Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate