Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primul vaccin făcut din virus viu a ajuns în România. Serul Astra Zeneca – eficacitate 60%. Românii nu-și pot alege vaccinul

Publicat

România va începe în câteva zile vaccinarea cu al treilea ser aprobat în Uniunea Europeană de la Astra Zeneca. Oficialitățile nu au anunțat deocamdată cui va fi administrat. Este diferit față de serurile de la Pfizer și Moderna fiind un vaccin pe bază de virus viu.

Eficacitatea este de 60% și probabil va fi administrat persoanelor cuprinse între vârstele de 18 și 55 de ani. Potrivit regulilor privind vaccinarea românii nu-și pot alege vaccinul.

Sunt doar câteva păreri despre vaccinul Astra Zeneca, al treilea aprobat în Uniunea Europeană şi tot al treilea care va ajunge la noi.

Prima tranşă va fi livrată cel mai probabil vineri. Iar imunizarea va începe pe 15 februarie. În prima lună şi jumătate, vor fi vaccinaţi cu acest ser 650 000 de români.

Astra Zeneca – Vaccin făcut din virus viu

Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, care sunt pe bază de ARN Mesager, vaccinul de la Astra Zeneca foloseşte un alt virus care transportă un fragment din informaţia genetică a noului coronavirus în celulele umane.

Un virus care nu se reproduce şi nu provoacă boli. Acesta doar determină formarea anticorpilor. În momentul în care intrăm în contact cu cineva infectat, anticorpii neutralizează virusul Sar-Cov 2.

Ştefan Dascălu, cercetător Universitatea Oxford: „Este un adenovirus care în forma lui iniţială infecta cimpanzeii. Să nu ne imaginăm că ne vom urca în copaci”.

Vaccinul Astra Zeneca – Administrare: două doze la 4-12 săptămâni

Vaccinul se administrează tot în 2 doze însă la un interval mare, de 4 – 12 săptămâni. Studiile clinice arată că eficacitatea este de aproximativ 60 la sută, faţă de 95 la sută cât au serurile Pfizer şi Moderna.

Uniunea Europeană recomandă aministrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 18 ani, însă a menţionat că nu sunt date suficiente despre eficacitatea serului la cei în vârstă.

Românii nu-şi pot alege vaccinul

Germania şi Franţa nu vor administra Astra Zeneca persoanelor care au peste 65 de ani. Iar Italia, adulţilor care au peste 55 de ani. În România, decizia va fi luată de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Cel mai probabil, serul va fi administrat românilor care au între 18 şi 55 de ani.

Franţa a autorizat vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, al treilea aprobat în Hexagon, dar nu este recomandat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, din cauza lipsei de date disponibile în prezent cu privire la eficacitatea acestuia la această grupă de vârstă, relatează Le Figaro.

„Există o lipsă de date pentru pacienţii cu vârsta peste 65 de ani, aceste date vor ajunge în următoarele săptămâni, între timp, recomandăm utilizarea acestora la cei sub 65 de ani,” a declarat preşedinta Înaltei Autorităţi pentru Sănătate (HAS), Dominique Le Guludec. ”Aceasta opinie va fi revizuita in urma datelor clinice suplimentare pe care le asteptam in curand,” a adăugat aceasta

Astfel, Franţa se alătura ţărilor din UE care nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele în vârstă, decizie opusă faţă de recomandărilor Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Germania a fost prima ţară care a recomandat, la finalul lunii ianuarie, să nu fie autorizată vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca a persoanelor de peste 65 de ani. Aceeaşi decizie au luat şi autorităţile din Austria, în timp ce Italia a scăzut vârsta până la care poate fi administrat acest vaccin, recomandând să nu fie vaccinate persoanelor de peste 55 de ani.

Autorităţile din România vor lua o decizie cu privire intervalul de vârstă în cursul acestei săptămâni, a anunţat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Elveţia a anunţat că nu va folosi vaccinul Astra Zeneca până nu apar noi studii.

Românii nu vor putea alege vaccinul care le va fi administrat. Valeriu Gheorghiţă precizează că „Recomandările vor fi efectuate de personalul medical din centrul de vaccinare ţinând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin”.

Reacții adverse vaccin Astra Zeneca

Cele mai frecvente reacţii adverse întâlnite la vaccinul Astra Zeneca au fost durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, musculare şi articulare, febră, frisoane şi greaţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax