Connect with us
Advertisement

Eveniment

Problema maidanezilor agresivi a ”trezit din somn” Poliția Animalelor la Alba Iulia. Discuții aprinse între ONG-uri și instituții

Publicat

Problema câinilor maidanezi a reapărut în spațiul public după tragedia din București, unde o femeie a fost ucisă de o haită de câini, pe un teren viran.

Tragedia a avut un ecou național, iar marți, 31 ianuarie, la Alba Iulia a avut loc o întâlnire între ONG-urile care se ocupă de protecția animalelor, reprezentații primăriei și DSVSA. 

Dar nici una dintre părțile de mai sus nu a convocat ședința, ci o instituție care până la tragedia de la București a fost invizibilă în ceea ce privește activitatea în domeniul câinilor fără stăpân: Poliția Animalelor. 

Cel mai probabil după incidentul de la București, reprezentații Poliției Animalelor din fiecare județ (structură care se află în cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene) au primit ordin să se implice în problema câinilor fără stăpân.

Poliția Animalelor și împărțitul de fluturași prin Cetate

Ce au urmărit cei de la Poliția Animalelor să facă în urma întâlnirii? O campanie clasică de informare (în care să implice și asociațiile de voluntari) cu câțiva fluturași împărțiți cetățenilor pe stradă, prin Cetatea Alba Carolina și un comunicat de presă.

Însă nu au făcut decât să deschidă discuțiile dintre ONG-uri, Primărie și DSVSA.

Mai exact, reprezentații Poliției Animalelor Alba au chemat la discuție asociațiile în ideea de a-i capta într-o campanie de informare a populației cu privire la obligația sterilizării câinilor și la abandonul lor.

Un eveniment menit să bifeze o acțiune, similar cu alte campanii de informare făcute de instituțiile statului. O acțiune care de altfel este făcută cu regularitate de ONG-uri, însă care nu prezintă o soluție la problemă.

Discuții aprinse între ONG-uri și instituțiile locale

”Războiul” dintre ONG-urile care din fonduri proprii fac sterilizări, campanii de informare și chiar duc mâncare la adăpost și instituțiile locale care trebuie să gestioneze situația câinilor fără stăpân este cunoscut, atât la nivel local cât și la nivel național.

Mai mult, după tragedia de la București, adăposturile de câini s-au umplut peste noapte, iar cel de la Alba Iulia nu a făcut excepție. Hingherii au capturat toți câinii pe care i-au găsit: de la mame cu pui și până la câini bătrâni, iar adăpostul s-a umplut încât au ajuns să stea și doi câini în cușcă.

Acest fapt a fost criticat de o parte a reprezentaților asociațiilor, că au adunat câini inofensivi și au umplut adăpostul peste noapte.

De asemenea au mai criticat și lipsa de reacție a instituțiilor statului când au precizat în trecut, dar și în prezent că la Alba Iulia sunt aduși câini de prin alte zone, în special duminica și lăsați liberi pe terenuri virane.

Aceste evenimente s-ar fi petrecut duminica când funcționa talciocul în zona ”Lumea Nouă” iar câinii erau aduși în dube, la Alba Iulia. Cei care au reclamat spun că cel mai probabil fenomenul s-ar putea repeta în zona noului Talcioc de la Tara.

Un alt subiect aprins de discuție a fost lipsa adăposturilor publice din Alba, în special în zona de munte.

La adăpostul din Alba Iulia situația în general, este mai bună decât la alte adăposturi din țară, excepție fiind perioada actuală când adăpostul a fost supra populat.

Mai exact, ONG-urile pot intra în adăpostul public și lucra cu cățeii de acolo. Însă lipsa de personal își spune cuvântul, și chiar directorul a precizat că ar mai fi nevoie de angajați.

La ce concluzii au ajuns: campanie de informare în ”Lumea Nouă” și alte zone din Alba Iulia unde există cu adevărat probleme

În loc să facă o campanie de informare prin zone mai aglomerate, cum aveau în plan cei de la Poliția Animalelor, asociațiile și instituțiile s-au pus de acord să realizeze activități în zonele unde sunt semnalate probleme cu animalele.

Spre exemplu în „Lumea Nouă” unde de-a lungul timpului au fost semnalate probleme legate de câinii fără stăpân, sau câini cu stăpâni, dar nesterilizați.

De asemenea au mai fost indicate și alte zone, în special cartierele de case din Alba Iulia. ONG-urile au spus că vin cu voluntarii lor, iar Primăria Alba Iulia a spus ca are o echipă de aproape 50 de voluntari, tineri pe care îi poate implica în activitate.

Mai mult de atât, cei de la Asociația ”Prietenii lui Azor” au spus că pot dubla numărul de sterilizări gratuite pe care Primăria Alba Iulia îl poate face. ”Dacă primăria face 300 de sterilizări noi mai adăugăm fonduri pentru încă 300”, au precizat aceștia.

A mai fost discutat și subiectul unui posibil referendum al animalelor la Alba Iulia, însă acesta este mai dificil de realizat deoarece trebuie implicate mai multe instituții ale statului.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    marți, 31.01.2023 at 19:27

    ONG-urile raman fara obiectu muncii… aia ii problema.. nu le pasa nici de caini nici de oameni.

    De ce nu se considera maltratare hranirea cainilor in locuri publice sau pe langa blocuri? Ar trebui amenzi serioase pentru asociatiile de proprietari care tolereaza asa ceva sau pentru persoanele fizice identificate. Orasele sunt pentru oameni. „Milosii” n-au decat sa-i ia acasa, sa-i sterilizeze, cipeze si sa-si asume responsabilitatea, nu sa-i ingrase pe domeniu public, sterilizati sau nu. Stiu pe cineva din Deva care acu cativa ani, iesind din scara, a alunecat pe un… excrement (al unui astfel de caine crescut langa bloc) si a ajuns prin spitale cu vertebre fisurate la coloana…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement