Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Producătorii de polistiren avertizează ca programul Casa Verde promovează materiale toxice, foarte periculoase pentru sănătate

Publicat

case in constructieAsociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) atrage atenţia că pe lista materialelor ecologice aferentă programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se găsesc produse de izolaţie care pot afecta sănătatea.

În acest sens, ROMEPS a înaintat oficialităţilor o adresa prin care solicită revizuirea urgentă a programului şi promovarea de soluţii cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice, transmite asociaţia, într-un comunicat de presă.

”Ne surprinde decizia Ministerului Mediului de a include în acest program materiale care, atunci când sunt puse în termosistem, devin extrem de periculoase pentru sănătate. Două exemple concludente sunt vata minerală bazaltică şi lâna. Pentru prima dintre acestea ştim că există studii, iar specialiştii au avertizat în nenumarate rânduri că produce daune omului şi mediului. Vorbim despre o toxicitate extrem de ridicată şi despre praful de fibre din componenta vatei, ce poate pătrunde în plămâni şi rămâne reţinut în interiorul lor, provocând grave afectiuni respiratorii. Totodată, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor conţine formaldehidă, un cunoscut cancerigen. Tocmai de aceea, chiar producătorii recomandă un echipament special pentru cei care pun în operă o lucrare cu vată minerală, astfel încât să se evite inhalarea fibrelor”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Potrivit unui studiu realizat de Plastics Europe (Association of Plastics Manufacturers) în anul 2015, produsele din vata minerala au înregistrat valori medii ale Indexului Conventional de Toxicitate (CIT), cu mult peste cel al produselor din polistiren expandat, extrudat sau spumă, mai transmite asociaţia.

În cadrul testarii vatei a fost detectata o cantitate considerabilă de izocianaţi, care pătrund în organism prin căile respiratorii şi pot produce afecţiuni ca pneumonie chimică cu hemoragie şi edem pulmonar, iritatie oculară, nazală şi alte boli respiratorii prin hipersensibilizare.

Asociatia ROMEPS atrage atenţia că si în cazul termoizolaţiei cu lână este vorba despre un liant care nu poate fi reutilizat şi care poate contine pesticide. În plus, la vată minerală bazaltică, dar şi la alte materiale, ca lâna şi celuloza, calităţile izolatoare sunt cu mult diminuate în cazul infiltrării apei în aceste materiale.

„Diferenţa dintre polistirenul expandat şi celelalte materiale termoizolante este dată atât de performanţa pe termen lung, cât şi de comportamentul acestui material în relaţia cu mediul. Produsul conţine 98% aer, adică o resursă unica de eficienţă energetică, este foarte uşor, mii şi mii de tone sunt reciclate în fiecare an şi se transformă în pardoseli din lemn tare, mobilier de grădină, umeraşe sau aparate de fotografiat de unică folosinţă. Cantitatea de monoxid de carbon emisă este chiar mai mică decât cea a lemnului sau a cartonului”, a completat presedintele ROMEPS, Florin Hahui.

ROMEPS aminteşte ca, potrivit directivei europene 89/106CEE, pe fiecare material de construcţie trebuie să existe marcajul CE care atestă că produsul a fost evaluat şi că respectă normele europene în materie de siguranţă, sănătate şi protecţie a mediului.

În acest context, reprezentanţii asociatiei solicită Ministerului Mediului analizarea cu rigoare şi în beneficiul consumatorilor a materialelor propuse în Programul Casa Verde.

Citeşte şi Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”. Ce finanţări vor putea obține românii

Vezi şi Ministrul Mediului: 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea sau renovarea locuințelor prin „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax