Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo în România, în săptămâna 11-17 septembrie: Temperaturi de vară și furtuni

Publicat

Deși ne apropiem de jumătatea lunii septembrie, temperaturile sunt în creștere. În unele zone sunt anunțate chiar temperaturi care se apropie de pragul caniculei.

Meteorologii anunță că în săptămâna 11-17 septembrie vor fi temperaturi peste normalul datei din calendar. Apoi, din a doua parte a săptămânii, sunt așteptate furtuni, specifice mai degrabă perioadei de vară, anunță prognozemeteo.ro.

Citește și VREMEA în ALBA, 11-17 septembrie: câteva zile de vară, apoi mai frig. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

În județul Alba, vremea va fi frumoasă în săptămâna 11 – 17 septembrie. Se anunță o săptămână frumoasă, cu temperaturi plăcute. Totuși, pentru zilele de joi, 14 septembrie și vineri, 15 septembrie, sunt așteptate furtuni, cu tunete și fulgere, mai ales în zonele montane. Probabilitatea de ploi mai consistente este mai mare. În aceaste zile temperaturile scad simțitor, maximele nu vor trece de 25 de grade. Apoi se încălzește din nou.

Vremea în săptămâna 11–17 septembrie. Temperaturi minime

Pe parcursul dimineților de luni și marți, minimele la nivelul întregii țări vor fi cuprinse între 12 – 14, 15 grade prin Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, respectiv 16 – 18 grade prin Oltenia, Banat și Crișana.

La munte minimele vor fi la valori de 9 – 10 grade, cu 6 – 7 grade pe creste.

Odată cu minimele de miercuri și până vineri vorbim de valori în creștere, astfel că joi și vineri, prin Banat, Crișana (joi), Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei) vorbim deja de minime spre 20 – 21 de grade, caracterizând, așadar, nopți tropicală în a doua decadă a lui septembrie.

Prin restul zonelor minimele se opresc la valori de 15 – 17 grade.

Încălzirea se va simți și la munte, unde minimele ajung în aceste zile la 12 – 14 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Ziua de sâmbătă vine cu minime de 14 – 16 grade prin zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, respectiv 18 – 20, 21 de grade prin Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Încheiem săptămâna cu minime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 14 – 16, 17 grade, valori ușor mai mari (18 – 19 grade) fiind posibile prin nordul extrem al Crișanei, Oltenia și sudul Munteniei.

Vremea în săptămâna 11–17 septembrie. Temperaturi maxime

Începem săptămâna cu maxime de 22 – 24, 25 de grade prin mare parte din țară, ceva mai cald urmând să fie prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei (27 – 29 de grade).

La munte și în zonele subcarpatice vor fi maxime în jurul a 18 – 20 de grade, cu 11 – 13 grade pe creste.

Marți temperaturile ajung, la nivelul întregii țări, la valori de 26 – 28, 29 de grade, cu posibil chiar 30 de grade prin Oltenia și vestul extrem al Banatului.

Miercuri va fi cea mai caldă zi a săptămânii, prin Oltenia și sudul extrem al Munteniei fiind posibile chiar valori de 32 – 33 de grade, aproape, așadar, de pragul caniculei.

În restul țării maximele urcă spre 28 – 30, 31 de grade. La munte vor fi 23 – 25 de grade, cu 17 – 18 grade pe creste.

Joi rămânem cu valori de 28 – 30 de grade prin Moldova, Oltenia, Dobrogea, în timp ce în Muntenia ne apropiem de pragul de caniculă, cu 32 – 33, izolat 34 de grade.

În restul regiunilor vor fi maxime de 23 – 25, 26 de grade.

Vineri, prin Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei nu mai trecem de 20 – 22 de grade, prin restul Moldovei, Banat și Dobrogea vor fi 24 – 26 de grade iar în Oltenia și Muntenia 28 – 30 de grade.

Același regim termic și distribuție pe zone a lui îl vom avea și sâmbătă, pentru ca duminică să vorbim de maxime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 25 – 27, izolat 28 de grade.

Vremea în săptămâna 11–17 septembrie. Precipitații

Din punct de vedere al precipitațiilor, săptămâna aceasta va fi împărțită în două mari perioade: luni miercuri, cu precipitații aproape deloc sau (mai ales marți) ceva ploi slabe doar prin zonele montane, respective joi duminică, o perioadă extrem de instabilă și cu ploi care vor cuprinde toată țara.

Astfel, joi, ploile (însoțite și de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, posibil chiar grindină) vor fi prezente prin bună parte din țară (cu excepția Munteniei, Olteniei, sudul Moldovei și Dobrogei) dar cele mai importante cantități (15 – 20, izolat 25 de l/mp) se vor putea acumula prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane și Transilvania.

Vineri, ploile din nou acoperă cea mai mare parte a țării (excepția, fiind, de data aceasta, vestul extrem al Munteniei, Oltenia și vestul Banatului), în restul regiunilor ploile urmând să lase în urma lor și cantități de 15 – 20 de l/mp.

Și pe parcursul zilei de sâmbătă ploile rămân prezente prin Transilvania, Maramureș, Moldova, Muntenia (din nou, în aceste regiuni se pot acumula și 15 – 20, 25 de l/mp) dar ploi slabe pot fi și prin Oltenia și Dobrogea respectiv nordul Moldovei (3 – 5 l/mp).

Ultima zi a intervalului de prognoză este posibil să mai aducă ceva stropi de ploaie prin Banat (7 – 10, izolat 15 l/mp), Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane (1 –3, 5 l/mp).

Vremea în săptămâna 11–17 septembrie. Context sinoptic

După o primă săptămână dominată de un blocaj de tip Omega care practic a adus o vreme extrem de ”plictisitoare” la nivelul țării noastre, săptămâna care urmează și care ne duce în a doua decadă a lunii septembrie, vine cu ceva mai multă dinamică la nivel sinoptic.

Astfel, deși primele zile vor fi caracterizate tot de un regim de presiune ridicată, asociate unor nuclee anticiclonice, începând cu ziua de miercuri observăm avansul spre regiunea noastră a unui talveg depresionar dinspre nordul Europei, care va antrena odată cu el și avansul unor mase de aer rece și de ocluziune, dar și linii de convergență, care vor crește gradul de instabilitate și vor aduce, astfel, precipitații.,

În weekend revenim deja sub stăpânirea regimului anticiclonic, de presiune ridicată.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, întreaga săptămână vom fi sub o circulație atlantică, cu transport de aer cad și foarte cald în primele zile ale săptămânii, când abaterile termice pozitive pot ajunge și la +4, +6 grade peste valorile normale.

Ziua de joi va aduce o ușoară scădere a abaterilor termice (ele rămânând tot pozitive) pentru ca de vineri până duminică, din nou aer cald și foarte cald (de origine marin-continental (Ppm) să aducă un nou val de căldură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax